Film

"A Girl in the River: The Price of Forgiveness" får premiere på HBO på kvindernes internationale kampdag.
forfatter

Instruktør Sharmeen Obaid-Chinoy var den første pakistanske Oscar-vinder for sin gribende, korte dokumentarfilm “Saving Face” (2012) om ofrene for syreangreb i Pakistan. Ved dette års Oscar-uddeling sidste søndag vandt hun igen en pris i samme kategori for “A Girl i The River: The Price of Forgiveness”

Den korte dokumentarfilm bliver tilgængelig på HBO Nordic på kvindernes kampdag d. 8. marts.

I Pakistan bliver over 1.000 kvinder dræbt hvert år for at have “bragt skændsel” over deres familie. Familierne bliver ofte presset til at tilgive og frikende gerningsmændene, som derefter får lov til at vende tilbage til samfundet. “A Girl in the River: The Price of Forgiveness” skildrer de komplicerede forhold, som kvinder i Pakistan må leve under, og den beskæftiger sig med kvinders rettigheder og spørgsmål om familiens ære.

I provinsen Punjab i Pakistan bliver et ungt par forelsket, og beslutter at gifte sig. Saba, 18 år, og Qaiser, 21 år, har kendt hinanden i fire år, og Sabas familie er med i forberedelserne til ægteskabet. Men Sabas onkel er imod det planlagte bryllup, da Qaisers familie tilhører en lavere klasse, og resten af ​​familien ender med at forbyde ægteskabet. Saba og Qaiser gifter sig alligevel på det lokale rådhus.

GIRL_IN_RIVER_022 GIRL_IN_RIVER_005
<
>
Foto: HBO

Blot timer efter brylluppet bliver Saba hentet af sin far og onkel og kørt til en flodseng. Der bliver hun misbrugt og skudt og efterladt til at dø for at have “vanæret” familien.

Mirakuløst overlever Saba, og hendes far og onkel fængsles for mordforsøg. Men hun føler sig presset af samfundet til at tilgive sine slægtninge og få dem løsladt, så de kan forsørge deres familier. Da pakistansk lov tillader, at ofrets familie kan tilgive mordere, som derefter fritages for straf, får tusindvis af gerningsmænd hvert år lov til at gå fri.

Annonce
A-Girl-In-the-River-The-Price-of-Forgiveness.Sub_.01_001 A-Girl-In-the-River-The-Price-of-Forgiveness.Sub_.03_001
<
>
Foto: HBO

Instruktør Sharmeen Obaid-Chinoy har med filmen “Saving Face”, og nu med “A Girl in the River”, sat fokus på uretfærdighed mod kvinder i deres hjemland. Filmene har også haft politisk indflydelse. Premierminister Nawaz Sharif kom for nylig med en erklæring om, at regeringen har et særligt ansvar for at sætte en stopper for “ondskabsfulde” æresdrab efter at have set Obaid-Chinoys film.

Plakat: HBO
Plakat: HBO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også