Nyhed

Oscar-nomineringer til både Danmark og Norge

En dansk og en norsk film er med i det årlige Oscar-ræs. Begge film er endda nomineret i flere kategorier.

Verdens verste menneske 1 scaled 1

Verdens verste menneske 1 scaled 1

Årets Oscar-nomineringer, der blev offentliggjort i dag, er i den grad et skulderklap til skandinavisk film.

Den danske film Flugt af Jonas Poher Rasmussen er nomineret i hele tre kategorier: Bedste dokumentarfilm, Bedste animerede film og Bedste internationale film. Det er første gang, en dokumentarfilm er blevet nomineret i tre forskellige kategorier.

Samtidig er den norske film Verdens værste menneske af Joachim Trier nomineret til to Oscars: Bedste fremmedsprogede film og Bedste originalmanuskript.

Danske film har været nomineret i kategorien Bedste fremmedsprogede film 13 gange og har vundet fire gange: Babettes gæstebud i 1988, Pelle Erobreren i 1989, Hævnen i 2010 og Druk i 2021.

Læs også Alkoholens glæder og forbandelser Thomas Vinterberg giver et yderst fascinerende indblik i vi skandinavers komplicerede forhold til alkohol.

Norske film har været nomineret fem gange tidligere i kategorien, senest Kon-Tiki i 2013, men har aldrig vundet. Så vi krydser fingre for, at det lykkes i år.

Verdens værste menneske. (Foto: SF Studios)

Langt de fleste nomineringer gik denne gang til Netflix-dramaet The Power of The Dog af Jane Campion. Hele 12 nomineringer dryssede Oscar-akademiet ud over dette intense og ubehagelige western-drama med Benedict Cumberbatch og Kirsten Dunst i hovedrollerne. Lige bagefter fulgte genindspilningen af Dune, som høstede ti nomineringer.

Flugt. (Foto: Final Cut)

Årets Oscar-uddeling finder sted i Los Angeles den 27. marts.

Her er listen over alle de Oscar-nominerede i år:

BEST SUPPORTING ACTRESS

BEST COSTUME DESIGN

Læs også Premiere på Disney+ i dag! Guillermo del Toro puster fascinerende og frygtindgydende liv i 1930’ernes snuskede tivoli-verden.

BEST SOUND

Læs også Ud med et brag! Efter fem film takker Daniel Craig af som Agent 007 – og sikke en spektakulær exit han leverer.

BEST ORIGINAL SCORE

Læs også Jordens hysteriske undergang Leonardo DiCaprio og Jennifer Lawrence har store problemer med at overbevise USA’s præsident om, at dommedag er nær, i denne beske komedie.

BEST ADAPTED SCREENPLAY

BEST ORIGINAL SCREENPLAY

BEST ANIMATED SHORT

BEST LIVE-ACTION SHORT

BEST SUPPORTING ACTOR

BEST FILM EDITING

BEST MAKEUP & HAIRSTYLING

BEST ANIMATED FEATURE

BEST DOCUMENTARY FEATURE

BEST DOCUMENTARY SHORT

BEST ORIGINAL SONG

BEST CINEMATOGRAPHY

BEST FILM EDITING

BEST INTERNATIONAL FEATURE

BEST PRODUCTION DESIGN

BEST VISUAL EFFECTS

BEST ACTRESS

BEST ACTOR

BEST DIRECTOR

BEST PICTURE

Les videre
Exit mobile version