TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Netflix stopper alle danske produktioner

Ændrede rettighedsvilkår betyder, at Netflix lukker ned for danske produktioner.

forfatter
Publiceret 08/06/2022 - 10:01

Det er alment kendt, at Netflix har indført massive budgetnedskæringer på deres indholdsproduktion, efter at de i første kvartal i år for første gang oplevede et fald i abonnementsmassen.

En nedgang, der sporenstregs resulterede i, at Reed Hastings annoncerede lanceringen af en reklamefinansieret abonnementsløsning.

Læs også Reklamer på Netflix! Efter mere end en halvering af aktiekursen og et fald i antallet af abonnenter tager streaming-giganten nu affære.

Lige siden Netflix blev en global aktør, har de haft som en vigtig del af forretningsplanen at tilbyde deres abonnenter lokalt produceret indhold. I Norden var den første lokale serie, The Rain (2018), da også dansk. Siden har de lanceret danske serier som perler på en snor: Kastanjemanden, Equinox, Against the Ice, Nisser, Chosen, den glimrende 4. sæson af Borgen og senest Skruk (der har premiere i dag). Men nu er det slut!

En nyligt vedtaget lov tvinger nu udenlandske streaming-selskaber til at afsætte 6 procent af omsætningen til en fond, der skal fremme danske produktioner. Den nye fonds midler skal udelukkende gå til at finansiere dansksprogede, lokalt optagede film og serier.

Denne omkostning kommer oven i de i forvejen dyre produktionsomkostninger forbundet med dansk indhold – hvilket har medført, at Netflix nu trækker i den danske nødbremse. Dermed risikerer Skruk at blive en af de sidste danske Netflix-produktioner.

Læs også Dansk babylykke? Senere på året lancerer Netflix endnu en nordisk originalserie.
Baby Fever sesong 1 1 2048x1365 1

Det var avisen Politiken, der først kunne fortælle om Netflix’ beslutning, som de har meddelt deres danske partnere i brevform.

Ifølge Benjamin Boe Rasmussen, der er formand for Dansk Skuespillerforbund, er der foreløbig tale om to produktioner, som Netflix nu trækker sig fra. Det er ikke oplyst hvilke to.

Netflix’ beslutning er bl.a. en konsekvens af en revideret rettighedsaftale, der blev indgået mellem producenter og filmskabere i december, og som skal garantere kunstneriske medarbejdere bedre vilkår. Hvor kreativt personale tidligere har givet afkald på deres rettigheder mod et engangsbeløb, skal de efter den nye aftale betales løbende.

Netflix stopper derfor al udvikling af nye film og serier i Danmark.

Baby Fever sesong 1 3 scaled 1
På tide at sætte proppen i champagneflasken? (Fra 1. sæson af Skruk). (Foto: Netflix)

Andre aktører stopper også

Også Dansk TV 2 mener, at de ændrede vilkår gør danske produktioner for dyre, og stoppede fremtidige produktioner allerede i marts i år.

Jørgen Ramskov, direktør i Producentforeningen, siger til Politiken, at det er “træls”:

“Det er rigtig ærgerligt, for så bliver der ikke produceret noget. Så er der ikke noget arbejde, og så bliver der ikke tjent penge.”

Tirsdag aften meldte den nordiske streaming-tjeneste Viaplay sig også på banen og udtalte til Ekstra Bladet, at de ligeledes stopper al produktion af danske film og serier.

Filippa Wallestam, der er Chief Content Officer hos Viaplay Group, siger:

“Aftalen er blevet beskrevet som værende bygget på en ‘succesbaseret model’, men efter nærmere undersøgelse er det tydeligt, at modellen bygger på streaming-tjenestens overordnede og samlede abonnementssucces og ikke den individuelle series succes. Vi mener, at det bør være omvendt, så det er i overensstemmelse med internationalt accepteret praksis.”

Annonce
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Skriv en kommentar

Kommer allerede i december! SkyShowtime offentliggør i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone gør underholdende comeback Sly Stallone gør et mere end anstændigt comeback som seriøs skuespiller i en blandet fornøjelse af en mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie får premiere 5. januar 2023 Serien er på seks afsnit, og blandt de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Stærkeste sæson hidtil! Med tredje runde af det socialrealistiske komediedrama Pørni, leverer Steenstrup sin stærkeste sæson.
Norsk trold-folklore! Katastrofefilm med trolde i hovedrollen er en sjælden vare. Det er dog lykkedes Netflix med en overraskende underholdende eventyrfilm.
Grønt lys! HBO Max har netop givet Mike White grønt lys til en tredje sæson af det dekadente rigmandsdrama.
Følg Lyd & Billede