Systemkamera

Det tog dem fire år, men nu er efterfølgeren til det næsten legendariske Fujifilm-kamera endelig klar.
forfatter

Tokyo:

For de uindviede er det på sin plads at oplyse, at Fujifilm X-Pro1 (læs testen her) var deres første kompakte systemkamera med hybridsøger, og selv om det ikke var perfekt, blev det godt modtaget blandt de professionelle. De havde nok forventet, at det brugbare kamera snart ville få en efterfølger, der var kureret for børnesygomme. Og i hvert fald inden for to år.

Det skulle ende med at tage dobbelt så lang tid.

Foto: Fujifilm
Foto: Fujifilm

Hurtigere autofokus
Kameraet var ikke noget udpræget actionkamera. Det har Fujifilm forsøgt at gøre noget ved i X-Pro2. Det har fået et helt nyt autofokusmodul, og 49 ud af 77 valgbare fokuspunkter med betydelig hurtigere respons. Fujifilm siger 40% hurtigere, og mere præcis autofokus.

Skudtakten opgives til 8 billeder/s, og det bliver interessant at se, hvor godt kameraet arbejder med den nye XF 100-400 mm telezoom, de netop har annonceret (se nederst).

Foto: Fujifilm
Foto: Fujifilm

Ny billedsensor
Designmæssigt er ændringerne ikke store. Vi taler stadig om et relativt stort, vejrtæt kamerahus i sort, med få ergonomiske ændringer af betydning. Bortset fra to indstillingshjul – et foran og et bagpå – samt nogle designjusteringer, befinder de store nyheder sig på indersiden.

Tag for eksempel to porte til hukommelseskort til SD-kort, 7,6 cm skærm med 1,62 MP opløsning og en langt hurtigere elektronisk hybridsøger, der kombinerer optisk og elektronisk visning – med 2,36 MP opløsning og 85 fps opdateringshastighed. Der er også kommet større billede til telebrændvidder, når man alene bruger den optiske søger.

Annonce

Lukkeren, som nu har 1/8000 s lukkerhastighed, er testet på 150.000 eksponeringer, men det er den nye billedsensor og processor, der er det mest spændende i X-Pro2.

Kameraet har en nydesignet 24 Mp X-Trans III-billedsensor uden lavpasfilter, hvilket plejer at betyde stor detaljeskarphed uden moiré i billederne. Med den nye X Processor Pro skal skrivehastigheden være forbedret fire gange, så du ikke behøver at vente længe på, at billedserier lagres. Processoren skal også sørge for mindre billedstøj og jævnere farvegengivelse og større billeddynamik.

Det er alt sammen noget, som vil vise sig senere. Men det meste af det, som vi har hørt om X-Pro2, forekommer meget spændende for erfarne og professionelle fotografer, der har brug for et lynhurtigt kamera, der kombinerer det bedste fra optiske og elektroniske søgere.

Endelig har kameraet også fået et helt nyt og langt mere overskueligt menusystem, som vi skal vende tilbage til i en test.

Kameraet fås fra februar 2016 til ca. 15.000 kroner for kamerahuset.

Ny telezoom

Foto: Fujifilm
Foto: Fujifilm

Den helt nye XF 100-400 mm f4,5-5,6 (svarende til 150-600 mm) er Fujifilms første ordentlige telezoom siden XF 50-140 mm F2.8. Det store objektiv har indbygget optisk billedstabilisator, som efter sigende skal klare op til fem trin i eksponeringsværdi, og det er vejrtæt og frostsikret.

Således er objektivet bedst egnet til X-Pro2 og X-T1, men det kan bruges med alle systemets kameraerne i X-serien.

Annonce

Hele 21 linselementer i 14 grupper indgåer der i zoomen, flere af dem i såkaldt ED-glas, der reducerer kromabrydningen, og optikken har to lydløse fokusmotorer til hurtig fokus og optimal fokustracking.

Telezomen skal koste ca.  15 500 kroner, eller ca. 16.000 kroner med tilhørende 1.4x telekonverter, som giver brændvidder svarende til 225-840 mm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også