Klipsch og Panasonic tester bilstereo med Dolby Atmos surround-lyd

Kan det blive det næste store inden for billyd?
Annonce
Annonce
forfatter

Der findes efterhånden mange bilstereosystemer, som tilbyder en form for surround-sound, men da drejer det sig som regel om almindelig 5.1-lyd eller en form for opskaleret stereolyd med kunstig surround-effekt.

Nu kan bilstereo med ægte Dolby Atmos 3D-lyd blive en realitet! I hvert fald hvis Klipsch og Panasonic får det, som de vil have det: De to producenter har samarbejdet med Dolby om at producere en konceptbil med et ordentligt Atmos-anlæg, som de viser frem i forbindelse med den digitale CES-messe.

Konceptbilen fra Panasonic er udstyret med flere Klipsch-højttalere i instrumentbræt, døre og loft, deriblandt dedikerede Atmos-højdekanaler. Plus en ordentlig subwoofer i bagagerummet! (Foto: Panasonic/Klipsch)

Dolby Atmos til bil?

Dolby Atmos er et 3D-lydformat, hvor informationen er objektbaseret. Et Atmos-lydspor er inddelt i fysiske surround-lydkanaler, men indeholder også metadata, som sørger for at placere de forskellige lyde korrekt i et tredimensionelt lydlandskab. Det betyder, at objekterne – f.eks. en sanger eller et instrument – bliver mere præcist placeret i lydbilledet.

Man kan selvfølgelig spekulere på, hvilke fordele det kan have i bilstereoens verden, men umiddelbart kan vi forestille os, at lydformatet kan give et langt større og mere præcist lydbillede inde i kabinen.

Læs også
Grammy-nomineret værk på Tidal med Dolby Atmos Den Grammy-nominerede Magnificat med Nidarosdomens jentekor og TrondheimSolistene er nu ude på Tidal med Dolby Atmos-lyd.

Derudover kan det nok tænkes, at lydbilledet kan finjusteres mere nøjagtigt til henholdsvis fører og passagerer. En dedikeret baskanal lover ikke mindst godt for dybe og kraftige bastoner. Men det kræver selvfølgelig, at man har adgang til musik i det rigtige format.

Annonce

Vi har allerede god erfaring med Dolby Atmos fra filmlyd, soundbars og surround-anlæg til hjemmebio, men nu er der efterhånden også en del musik tilgængelig. Streaming-tjenesten Tidal er begyndt at tilbyde indspilninger i Atmos-format, bl.a. fra Universal og det norske pladeselskab 2L, som er en af pionererne inden for musikalske 3D-indspilninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Med lanceringen af Star kan Disney+ tilbyde 300 “nye” film- og serietitler – inklusive Die Hard og Big Sky.
Du skal skynde dig, hvis du vil have fat i James Bonds kamera.
De første Volkswagen ID.4 er ankommet til nordiske forhandlere. Vi har taget et hurtigt kig – og lyttet til infotainment-systemet!
Canon opgraderer EOS M50 med en række nye videofunktioner.
Rygtet vil vide, at Sony WF-1000XM4 er lige rundt om hjørnet.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Sony lancerer FX3 til håndholdt professionel video.
Med radar og 3D-teknologi får du fuld kontrol med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe på vores breddegrader.
Elektrostatiske hovedtelefoner fra Japanske Stax kan igen købes i Skandinavien.
Razer Kiyo Pro klarer både Zoom-møder om dagen og stemningslys i gamer-hulen.
Med lanceringen af Star kan Disney+ tilbyde 300 “nye” film- og serietitler – inklusive Die Hard og Big Sky.
Spotify meddeler, at de snart vil øge lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV får god plads og sætter sikkerheden i fokus. Lyden er fra Bose!