Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Klipsch og Panasonic tester bilstereo med Dolby Atmos surround-lyd

Kan det blive det næste store inden for billyd?

Der findes efterhånden mange bilstereosystemer, som tilbyder en form for surround-sound, men da drejer det sig som regel om almindelig 5.1-lyd eller en form for opskaleret stereolyd med kunstig surround-effekt.

Nu kan bilstereo med ægte Dolby Atmos 3D-lyd blive en realitet! I hvert fald hvis Klipsch og Panasonic får det, som de vil have det: De to producenter har samarbejdet med Dolby om at producere en konceptbil med et ordentligt Atmos-anlæg, som de viser frem i forbindelse med den digitale CES-messe.

Konceptbilen fra Panasonic er udstyret med flere Klipsch-højttalere i instrumentbræt, døre og loft, deriblandt dedikerede Atmos-højdekanaler. Plus en ordentlig subwoofer i bagagerummet! (Foto: Panasonic/Klipsch)

Dolby Atmos til bil?

Dolby Atmos er et 3D-lydformat, hvor informationen er objektbaseret. Et Atmos-lydspor er inddelt i fysiske surround-lydkanaler, men indeholder også metadata, som sørger for at placere de forskellige lyde korrekt i et tredimensionelt lydlandskab. Det betyder, at objekterne – f.eks. en sanger eller et instrument – bliver mere præcist placeret i lydbilledet.

Man kan selvfølgelig spekulere på, hvilke fordele det kan have i bilstereoens verden, men umiddelbart kan vi forestille os, at lydformatet kan give et langt større og mere præcist lydbillede inde i kabinen.

Grammy-nomineret værk på Tidal med Dolby Atmos Den Grammy-nominerede Magnificat med Nidarosdomens jentekor og TrondheimSolistene er nu ude på Tidal med Dolby Atmos-lyd.

Derudover kan det nok tænkes, at lydbilledet kan finjusteres mere nøjagtigt til henholdsvis fører og passagerer. En dedikeret baskanal lover ikke mindst godt for dybe og kraftige bastoner. Men det kræver selvfølgelig, at man har adgang til musik i det rigtige format.

Vi har allerede god erfaring med Dolby Atmos fra filmlyd, soundbars og surround-anlæg til hjemmebio, men nu er der efterhånden også en del musik tilgængelig. Streaming-tjenesten Tidal er begyndt at tilbyde indspilninger i Atmos-format, bl.a. fra Universal og det norske pladeselskab 2L, som er en af pionererne inden for musikalske 3D-indspilninger.

Annonce

Fuld adgang til Lyd & Billede for 3 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 1 uge.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter
Skrevet af

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Redaktionen anbefaler

Læs også

Kan det blive det næste store inden for billyd?

Kan det blive det næste store inden for billyd?

Kan det blive det næste store inden for billyd?

Kan det blive det næste store inden for billyd?

Kan det blive det næste store inden for billyd?

Kan det blive det næste store inden for billyd?

Kan det blive det næste store inden for billyd?

Kan det blive det næste store inden for billyd?

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2020 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.