Nyhed

Jaguar Land Rover får aktiv støjreduktion fra Silentium

For at reducere køretræthed tager Jaguar Land Rover højteknologisk støjdæmpning fra Silentium i brug.
forfatter

Jaguar Land Rover tager helt ny støjreduktionsteknologi i brug for at fjerne uønsket støj, der forplanter sig fra omgivelserne gennem karosseriet og dækkene til kabinen. Vejstøj bliver nærmest en saga blot, hvis vi skal tro Silentium og Jaguar Land Rover.

Teknologien – som kaldes Active Road Noise Cancellation – anvendes i de nye Jaguar F-PACE, Jaguar XF og Range Rover Velar, og reducerer de kraftigste støjtoppe med 10 dB og det generelle støjniveau med 3-4 dB. Det bliver som at skrue ned for lydanlægget i bilen med “fire trin”, hævdes det.

Reduktionen, som overvejende dæmper lavfrekvent støj under 300 Hz, skal kunne reducere køretræthed på længere ture.

Range Rover Velar får aktiv støjreduktion fra Silentium. (Foto: Jaguar Range Rover)

Stilhed giver mere sikker kørsel

Køretræthed reducerer opmærksomheden og reaktionsevnen ved uforudsete hændelser langs vejen og øger reaktionstiden med 16,7 procent ifølge en undersøgelse. At reducere støj i kabinen skal afbøde dette. Herfra vil vi også gerne tilføje, at en stille kabine er et godt udgangspunkt for gode musikoplevelser fra lydanlægget.

Luksusbil med luksuslyd Mercedes EQC byder på en støjsvag, silkeblød og ultra-komfortabel køreoplevelse. Det eneste, der bryder stilheden, er det saftige lydanlæg fra Burmester!

Overvåger hvert hjul

Active Road Noise Cancellation, der anvender Silentiums Active Acoustics-teknologi, bruger sensorer på hvert hjul til kontinuerligt at overvåge vibrationerne fra vejen. Derefter laves et modfasesignal hertil, så støjen bliver kraftigt reduceret for personerne i bilen.

Det sker i realtid og reducerer både vedvarende støj fra ujævn vej og pludselige lyde fra skarpe bump og huller i vejbanen.

Også Jaguar F-Pace har Silentium støjreduktion. (Foto: Jaguar Land Rover)

Lydanlæg fra Meridian

Modfaselyden afspilles gennem lydanlægget fra Meridian, og systemet registrerer automatisk, hvor folk sidder i bilen, og optimerer reduktionen derefter.

De nye Jaguar F-PACE og Range Rover Velar har også fået såkaldt Engine Noise Cancellation, som desuden reducerer støj fra motoren.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.