Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Audi og lyden af Sonos

Det er “lyden”, der er Sonos. Ikke anlægget.

På en TechTalk i går fortalte Audi, hvordan de tænker lyd i biler. Der er ingen tvivl om, at de er seriøse, for når de skal bestemme sig for, hvordan lydanlægget skal være i en given biltype, er det med 3D-modeller og omhyggelige udregninger af inventarets akustiske egenskaber både i formerne og egenresonanserne i kabinens byggesten.

Hvis A-søjlerne f.eks. ikke har en ørevenlig resonans, må de modificeres eller skiftes ud. I en bil med forbrændingsmotor er lyden af sidstnævnte omhyggeligt beregnet til noget, der resonerer fint med resten af bilen, og der skal tages højde for hjulstøj og vindstøj. Man skal aldrig være i tvivl om, at man sidder i en Audis akustiske miljø, uanset om den kører på elektricitet eller diesel.

Når Audi udvikler en bil, er det med lyden i tankerne hele vejen. Her en SQ5 på målebænken. (Foto: Audi)

Lydanlægget designes tidligt i processen

Når lyden fra anlægget skal bestemmes, skal den tilpasses kabinens akustik og resonanser.

Audi kunne fortælle, at når de har beregnet, hvor hver eneste højttaler-enhed skal sidde for at opnå den bedst mulige lyd, så vil bilen tidligt i processen skulle designes omkring dette. Med andre ord kan det være nødvendigt, at en søjle skal flyttes eller have en lidt anden form, for at højttaler-enheden kommer i den helt rigtige vinkel.

En ganske anden lydfilosofi, end de tydeligvis har hos søsterselskabet Volkswagen, i hvert fald at dømme efter vores lydoplevelser med ID.3 og ID.4 – hvor det endnu ikke er muligt at vælge et opgraderet lydanlæg. Og hvor lydoplevelsen fra standardanlægget er temmelig trist.

Audi diskuterer lyd. Fra venstre: Wolfgang Rother (TV-kommunikation), Tobias Gründl (chefingeniør for lyd og akustik) og Michael Wisniewski (udvikling af lyd og akustik).

Annonce

Sonos – bare af navn?

I forvejen har Audi et partnerskab med Bang & Olufsen om deres premium-modeller. Og vi fik da også en flot oplevelse med B&O-anlægget i e-tron 55.

Videoanmeldelse: Audi e-tron - Koncertsal på fire hjul De, der netop har bestilt funklende ny Audi e-tron uden at sætte kryds ved et Bang & Olufsen-lydanlæg, må tilgive os, når vi siger: Au, au, au!

Med den helt nye, kommende Q4 e-tron kunne Audi derimod afsløre, at de som den første bilproducent har indgået et samarbejde med Sonos. Og et Sonos-anlæg i bilen lyder meget spændende! Det var i hvert fald, hvad vi tænkte, da vi først hørte om det.

Men vi havde svært ved at finde ud af, præcis hvad det drejede sig om. Audi havde ingen yderligere oplysninger, da bilen blev afsløret i begyndelsen af marts, og da vi kontaktede Sonos, henviste de bare til Audi igen.

I går kom det så frem, at ikke én eneste bestanddel i lydanlægget faktisk er leveret af Sonos. Anlægget er sat sammen af komponenter fra Audis eget varelager og skruet sammen med Audis ekspertise inden for akustik og lyd. Som i sig selv ikke er småting.

Interiøret i en Audi Q4 e-tron inkluderer bl.a. et Sonos-anlæg. Eller i hvert fald nogle Sonos-logoer. (Foto: Audi)

Lydsignaturen er Sonos

Det er den sidste finjustering af lyden, Audi laver i samarbejde med Sonos. Altså så den lyd, vi kender fra Sonos’ højttalere og soundbars, er til at kende igen, når man sætter sig ind i en Q4 e-tron.

Men man kan ikke streame musik eller på anden måde styre anlægget med Sonos-app’en. Det betyder også, at bilanlægget ikke kan inkluderes i et Sonos multirumssystem. Det ville ellers have været ret cool at åbne dørene til den parkerede bil under havefesten og så bruge den som en udendørs forlængelse af stueanlægget …

Derimod kom chefingeniør for lyd og akustik Tobias Gründl os lidt i møde, da han under Audis TechTalk svarede, at en sådan løsning kan komme senere:

Annonce

“I øjeblikket tilbydes der ikke Sonos-funktionalitet, men vi har talt om at finde en løsning, hvor Sonos-systemet kan integreres i bilen. Så man kan bruge Sonos-app’en til at styre anlægget.”

Audi Immersive In-Car Entertainment, demonstreret på CES i 2019.

Audi Immersive

Endelig kunne Audi fortælle os, at de arbejder på noget, de kalder Audi Immersive In-Car Entertainment. Det handler om at tage lydoplevelsen et skridt videre og forvandle bilens kabine til en levende del af hele oplevelsen.

Konceptet blev først demonstreret på CES-messen i Las Vegas i 2019. Dér kunne tilskuerne sætte sig ind i bilen og se et filmklip på de indbyggede skærme – og på en kæmpe skærm udvendig, lige foran bilen. Bilens understel og dæmpningssystem var koblet til infotainment-systemet på en sådan måde, så bilen bevægede sig i takt med indholdet på skærmen.

Hvis der er jordskælv på skærmen, vil bilen ryste og give indtryk af et rigtigt jordskælv for tilskuerne. Ligeledes vil den kunne bevæge sig i takt med en rutsjebane og give en heftig virtuel tur. Kun i parkeret tilstand, selvfølgelig. Eller …?

Annonce

“Det er selvfølgelig ikke sikkert med de nuværende biler. Men engang i fremtiden, når bilerne er selvkørende, forestiller vi os, at man kan få denne oplevelse på vejene – også i fart,” sagde Michael Wisniewski, der er lyd- og akustikingeniør hos Audi.

Vi tror det, når vi ser det.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 3 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 1 uge.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Redaktionen anbefaler

Læs også

Det er “lyden”, der er Sonos. Ikke anlægget.

Det er “lyden”, der er Sonos. Ikke anlægget.

Det er “lyden”, der er Sonos. Ikke anlægget.

Det er “lyden”, der er Sonos. Ikke anlægget.

Det er “lyden”, der er Sonos. Ikke anlægget.

Det er “lyden”, der er Sonos. Ikke anlægget.

Det er “lyden”, der er Sonos. Ikke anlægget.

Det er “lyden”, der er Sonos. Ikke anlægget.

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2020 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.