TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Guide

Foto-apps på iPad

Fotografer, der har brug for et kraftigt værktøj, kan komme langt med en iPad og en god foto-app.

Skrevet af / Opdateret: 28/12/2020 - 10:25 // Først publiceret: 03/12/2019
Foto-apps på iPad

En tablet har næsten uendelige anvendelsesmuligheder. Den fylder ikke meget, den har god batterilevetid, og der er mange foto-apps, som kan forvandle en tablet til et kraftfuldt værktøj for fotografer på farten.

Mens mange foto-apps er for enkle til at kaldes værktøjer, findes der en håndfuld apps, der er så avancerede, at en tablet kan fungere som en nem og handy erstatning for en bærbar computer.

Mange foto-apps fungerer på de fleste tablets, men udvalget er klart størst til Apples iPad, som også er den dominerende tablet på markedet. Fire af de bedste foto-apps – Photoshop, Lightroom, Affinity og Pixelmator – fungerer glimrende på en almindelig iPad af nyere dato, men allerbedst på en iPad Pro.

Den fås i to skærmstørrelser, 11 og 12,9 tommer, og er den kraftigste iPad-model på markedet. Den er faktisk så kraftig, at den matcher mange laptops, hvis ydelse vi har testet. Tykkelsen er knap 6 mm, vægten er under et halvt kilo for 11-tommeren og 633 gram for 12,9-tommeren, og begge kan let være i en lille fototaske.

iPad Pro har Apples højopløste og knivskarpe Retina-skærm (Liquid Retina) med 264 ppi opløsning, udvidet farverum (P3), True Tone-visning af farver og 600 nit lysstyrke.

Den fås med eller uden SIM-kortplads til 4G-data (Cellular) og kan konfigureres med op til 1 terabyte internt lager. Indvendig finder man Apples 64 bit processorarkitektur, og Pro-modellerne fungerer med Apple Pencil, som er perfekt til retouchering og kan genoplades af iPad’en, når den ikke er i brug.

Batterilevetiden er normalt op til ni-ti timer, og iPad Pro kan oplades med en standard nødoplader.

Der findes meget nyttigt tilbehør til fotografer ud over Apple Pencil. F.eks. tastatur med taster i fuld størrelse, der også fungerer som beskyttelses-cover til skærmen. Kabler og adaptere findes der mange af, såsom USB-C til USB-C, USB og HDMI, og for fotografer er USB-C til SD-kortlæser et uundværligt tilbehør.

 

Ydelse i praksis

I vores Geekbench-tests (2018) scorede 11-tommeren med A12X-processor hhv. 5.000 og 18.000 i single- og multi-core-testen. Det er bedre end en 13 tommers MacBook Pro fra 2018 med quad-core i5-processor.

Nu er de fire apps ikke direkte sammenlignelige med PC- og Mac-versionerne. De er optimeret til iPad, og funktionsniveauet er ikke helt det samme. Desktop-versionerne af Photoshop og Lightroom er f.eks. mere avancerede og skaleres i forhold til computerens processorkraft og grafikprocessor, og dermed kan Photoshop køre lynhurtigt på en Mac. Hvilket vi især oplevede ved testen af iMac Pro med octa-core-processor.

Men min erfaring med foto-apps på diverse iPads er, at hverdagsopgaver som at rette billeder op, korrigere farver og lave basale retoucheringer og justeringer går så hurtigt, at en iPad ofte kan være et bedre værktøj end en bærbar.

 

Hvilken iPad skal du vælge?

De fire apps her kan bruges på et bredt udvalg af nyere iPad-udgaver. Vores råd er at vælge en iPad med mindst 9,7 tommers skærm. Allerhelst en af de nyere iPad-modeller med Retina-skærm og understøttelse af Apple Pencil.

Vores testmaskine er en iPad Pro med 11 tommers Retina-skærm, 264 ppi opløsning, Wi-Fi, SIM-kort og 1 terabyte lager. Plus Smart Keyboard og Apple Pencil.

Den koster omtrent det samme som den billigste MacBook Pro-udgave med 13 tommers skærm, men så får du kun 128 gigabyte lagerplads og selvfølgelig ikke 4G. Medmindre du bruger mobilen som 4G-modem.

Selv om man vælger en 12,9 tommers iPad Pro med alt tilbehør, er iPad’en meget konkurrencedygtig.

 

Adobe Photoshop for iPad

Pris efter abonnementsplan

adobe.com

 

Endelig kan man bruge Photoshop på tablet, men det egner sig ikke til alle.

Spørgsmålet var ikke om, men hvornår Adobe ville lave en app-version af Photoshop. Nu, et år efter at de afslørede, at de arbejdede på app’en, er den her endelig. Det er der al mulig grund til at applaudere. For den er blevet et rigtigt kraftcenter af en foto-app. Den allerførste version er ikke lige så avanceret som desktop-versionen, men Adobe siger, at de arbejder på at gøre kommende versioner væsentlig kraftigere.

De grundlæggende funktioner såsom retouchering, farvejustering, maskering og beskæring er på plads. Det samme er understøttelse af lagmasker, markering, kopiering og indsætning, sammenfletning og selvfølgelig Apple Pencil.

Brugerfladen på iPad-versionen er næsten en tro kopi af desktop-versionen, men er foreløbig begrænset til de mest basale funktioner. App’en understøtter Photoshop PSD-filer, som vil være tilgængelige på alle platforme med Photoshop installeret, så længe man gemmer dem i skyen.

Værktøjslinjen er placeret på samme plads her og opgaver til højre, mens værktøjslinjen øverst indtil videre er begrænset til hjemikonet og fortryd/gentag, send, hjælp og visning af filnavn. Der er kun én hurtigtast – snarere en hjælpetast – formet som et cirkelrundt touch-felt, men Adobe siger, at der vil kommer understøttelse af flere hurtigtaster.

Alligevel kan fotografer komme meget langt med at redigere fotos on location med Photoshop-app’en, og man kan altid fortsætte redigeringen på en PC eller Mac, eller dele billedfilerne med Photoshop-assistenterne på jobbet.

Desværre – vil nogle sige – er app’en kun tilgængelig, hvis man abonnerer på en programpakke fra Adobe, ikke som selvstændig app.

 

Endelig kan man bruge Photoshop på tablet, men det egner sig ikke til alle. Foto: Lasse Svendsen

Adobe Photoshop Lightroom CC

Pris efter abonnementsplan

adobe.com

 

Adobe Lightroom er en rendyrket foto-app og et ypperligt valg for de fleste fotografer.

Ligesom Photoshop-app’en er Lightroom-app’en ikke helt så avanceret som desktop-versionen. Men da den har været tilgængelig længere, er den meget gennemført og ligner skrivebordsversionen mere. Den understøtter også Adobes lagring i skyen – fra 20 gigabyte – så man kan få adgang til billederne uanset platform.

App’en har genkendelige værktøjer, så Lightroom-brugere behøver ikke nogen tilvænning, og begyndere vil sætte pris på de interaktive hjælpemenuer. Lightroom-app’en er også tilgængelig til iPhone og tablets med Android, men vi har kun prøvet iOS-app’en.

iPhone-app’en fungerer næsten ligesom tablet-versionen, men har sin naturlige begrænsning i et begrænset arbejdsområde. Det slipper man for på iPad Pro, der kører Lightroom hurtigt og gnidningsløst.

Redigering, lagring og eksport sidder hurtigt i fingerspidserne, og det er lettere at organisere billederne i Lightroom end i Photoshop. Man kan sortere og søge på valgfrit kriterium, og vælge automatisk tagging, der anvender avanceret billedgenkendelse for at tagge med nøgleord.

Lightroom-app’en vil utvivlsomt være at foretrække for dem, der allerede bruger Lightroom på PC eller Mac, og den har også fordelen af at være tilgængelig til iPhone og Android oveni. Det gør det oplagt for mange fotografer at vælge Lightroom. Men app’en er ikke uden konkurrence udefra.

Og de to mest interessante af de konkurrerende foto-apps kræver heller ikke abonnement for at kunne bruges.

 

Adobe Lightroom er en rendyrket foto-app og et ypperligt valg for de fleste fotografer. Foto: Lasse Svendsen

Pixelmator Photo* og Affinity Photo**

*5 USD

**10 USD

pixelmator.com

affinity.serif.com

 

Det er muligt at få en fuldt brugbar foto-app til lav pris uden for mange begrænsninger.

Den lækre Pixelmator-app har længe været en af vores favoritter. Den er billig, men langt mere potent, end man skulle tro, og findes også i en avanceret version til Mac. Brugerfladen er usædvanlig overskuelig, og man behøver ikke at være professionel fotograf for at lære at redigere som de professionelle. Den understøtter også opbevaring i skyen og deling med desktop-versionen.

 

Pixelmator Photo er billig, men langt mere potent, end man skulle tro. Foto: Lasse Svendsen

App’en har en skalérbar arbejdsflade; den understøtter – ligesom Adobes apps – raw-filer fra de fleste kameraer; og den har en meget intuitiv retoucheringsfunktion og mange meget gennemførte færdiglavede filtre, der let kan lægges på billederne.

Der findes avancerede og meget præcise justeringsmuligheder for dem, der gerne vil arbejde lidt med efterbehandling, men også en række automatiske forudindstillede billedjusteringer.

Photo-app’en fra Affinity Photo understøtter faktisk Photoshop PSD-filer (men ikke NEF), men brugerfladen er meget anderledes. Den ligner ingen af de andre apps og ser ud til at være lavet til at være så intuitiv som muligt. Efter at have leget lidt med Affinity-app’en virker den som et godt alternativ til Lightroom og Photoshop, og den er faktisk endnu mere avanceret end sidstnævnte.

Ligesom Pixelmator Photo har Affinity Photo mange færdiglavede indstillinger, som man kan bruge, og ingen af dem kræver abonnement. Affinity understøtter også iCloud-lagring og findes ligeledes til Mac og PC.

Affinity Photo understøtter Photoshop PSD-filer. Foto: Lasse Svendsen

Begge apps er avancerede nok til at udfordre Adobes position på fotoredigering, og den sympatiske pris gør dem ekstra relevante som alternativer til Adobes apps. For begyndere og viderekomne fotografer kan Affinity Photo eller Pixelmator Photo faktisk være et bedre valg.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Det skal du bruge til Fujifilm X100VI

Verdens 20 vigtigste kameraer

Nikons mest ikoniske kamera

Scroll to Top