Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Guide

Hjemmebiograf på 1-2-3

Bliver du skræmt af alle højttalerne og tilslutningerne? Det er der ingen grund til.

Skrevet af / 31/08/2012 - 00:00
Guide
Geir Gråbein Nordby

At tilslutte et hjemmebiograf-anlæg er ikke så meget vanskeligere end at tilslutte et stereoanlæg. Der er bare lidt flere kabler og højttalere.

Her er den grundlæggende opsætning:

Tilslut kilden
Ethvert signal har en start og en slutning. Tænker vi på signalvej, er det derfor fint at starte med lydkilden. Tilslut Blu-ray-afspilleren med et HDMI-kabel til en af HDMI-indgangene på receiverens bagside. Den kan hedde sådan noget som DVD/BD, eller hvis indgangene kun er nummereret, kan du sætte den i HDMI 1.

Tilslut kabel-tv-modtageren
Selvfølgelig skal vi have lyden fra tv’et gennem anlægget! Hvis du har separat dekoder, tilsluttes den på samme måde som Blu-ray-afspilleren. Så til indgangen, som kan være mærket TV/PVR eller f.eks. HDMI 2. Dette vælger du selv; det vigtigste er, at du husker, hvad der er hvad. Hvis du ikke har nogen dekoder, men har tv-kort monteret direkte i tv-apparatet, bliver det lidt anderledes.

Er dit tv en nyere udgave med lydreturkanal (ARC), kan du hoppe direkte til næste afsnit. Er det ikke, må du tilslutte en af tv’ets lydudgange til en korresponderende lydindgang på receiveren. Hvis tv’et har en optisk digitaludgang, bruger du et optisk kabel. Hvis ikke bruges et analogt RCA-kabel. I disse tilfælde må du kigge i receiverens brugsanvisning og se, hvordan du adresserer kilderne til hver deres indgang i opsætningsmenuen.

Tilslut tv’et
Når kilderne er koblet til receiveren i den ene ende, skal videosignalet sendes videre til tv-skærmen. Tilslut et HDMI-kabel til receiverens HDMI-udgang i den ene ende og tv’et i den anden. Har receiveren mere end én HDMI-udgang, så brug den, der er mærket “Main” eller “Monitor”. Den har lydreturkanal (gælder nyere receivere), som gør, at lyden fra tv’et sendes tilbage gennem det samme kabel, så lyden herefter kan sendes videre til højttalerene.

Tilslut højttalerne
Placér højttalerne der, hvor de skal stå. Og placér dem så symmetrisk som muligt, med baghøjttalerne bag dig og fronthøjttalerne foran dig, på hver side af tv’et eller bag lærredet. Centerhøjttaleren placeres i midten under tv’et eller lærredet (eller bag, hvis lærredet er perforeret) Derefter tilsluttes de til receiveren med kabler. Skal du tilslutte en aktiv subwoofer, så placeres den helst et sted i nærheden af fronthøjttalerne. Skal den derimod placeres bag sofaen og vendes mod dig derfra, kan du prøve at vende fasen på dens bagside 180 grader (som regel en knap). Nu kan du køre autokalibreringen.

Andre kilder
De få tilslutninger, du nu er blevet guidet igennem, udgør måske 80 procent af det, du behøver. Herudover kan det ske, at du f.eks. har en højkvalitets cd-afspiller med en glimrende konverter. Da bør den ikke tilsluttes digitalt, men analogt. Brug en af de analoge RCA-indgange. En af dem er garanteret mærket “CD”. Er cd-afspilleren derimod gammel og forældet, så brug et koaksial- eller optisk digitalkabel. Så bruger du i stedet receiverens indbyggede konvertere. En iPod kan f.eks. tilsluttes med USB eller via en iPod dock, som følger med receiveren. Hvis du har en pladespiller, skal du sikre dig, at receiveren har pladespillerindgang. Ellers køb en pladespillerforstærker ved siden af. Den kan tilsluttes til en hvilken som helst af receiverens analoge lydindgange.

Størstedelen er overflødigt
En receivers mange funktioner, finesser og tilslutninger kan virke overvældende. De er der, for at receiveren skal kunne tilfredsstille de flestes behov, uanset hvad det måtte være. De fleste af os har ikke specielle behov og kan derfor se stort på det store antal finesser og funktioner. Alle videoindgange og -udgange af typen komposit, komponent og S-video kan springes over. Det samme kan de fleste lydindgange, og tapesløjfer er der i praksis ingen, der bruger længere (medmindre du har en kassette- eller spolebåndoptager).

Det kan tage lidt tid at sætte sig ind i menusystemet, men når du har gjort det, vil du også finde ud af, at de allerfleste funktioner, såsom forskellige lydtilstande og digital lydprocessering af forskellig slags, aldrig kommer til at blive brugt. Det er helt fint. Du er ikke alene.

Også i denne test:

4 surround-receivere

Yamaha RX-V573

Fut og fart

Yamahas receivere har fået AirPlay. Og det er tydeligt, at producenten stadig har kontrol over lydkvaliteten.

Dynamik Tryk Veludstyret
Lidt dæmpede overtoner Kun 4 HDMI-indgange
Læs hele testen

Denon AVR-2113

Komplet løsning

Denon AVR-2113 har alt, hvad man behøver i en surround-receiver, inklusive 4K-opskalering, AirPlay og indbygget Spotify.

Opløste overtoner Mange muligheder
Mangler lidt liv i mellemtonerne
Læs hele testen

Pioneer VSX-922

Brugervenlig og smart

Pioneer VSX-922 er en veludstyret og billig surround-receiver med avanceret højttalerkalibrering.

Klare dialoger Dynamik Veludstyret
Mangler lidt opløsning
Læs hele testen

Onkyo TX-NR616

Budgetkongen

Onkyo har satset på 4K-opskalering og en masse tilslutninger, inklusive otte HDMI-indgange. Men vigtigst er, at TX-NR616 lyder fabelagtigt!

Klare dialoger Dynamik Barsk bas Veludstyret
Ikke AirPlay
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Trådløse guldpokaler

Er dette Samsungs "Sonos-killer"?

Klassens bedste kompakthøjttaler

Stor lyd - men vi savner noget

Vi tester prisvenlige soundbars

Scroll to Top