TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse Vinterviken

Kunstig konstrueret sæbeopera

Sødsuppe-romantiseret teenagedrama uden antydning af rod i virkeligheden.

forfatter
Publiceret 08/09/2021 - 09:30
Karakter
Drama
Vinterviken

Mats Wahls roman Vinterviken er blevet filmatiseret før. I 1996 kunne vi se Lina Englund og David Tainton i hovedrollerne som det svenske “Romeo & Julie-par”, der prøver at udleve den umulige kærlighed.

Undertegnede har desværre ikke set den originale film, men at den er lige så løsrevet fra virkeligheden som årets version, tvivler jeg stærkt på.

 

Filmen fortæller historien om indvandrersønnen John-John (Aarab) fra en nedslidt Stockholm-forstad, der falder pladask for rigmandsdatteren Elisabeth (Öhrn). Det umage par får en mildt sagt svær start på forholdet.

De to unge mødes, da John-John hjælper Elisabeths søster i forbindelse med en badeulykke ved familiens fornemme sommerhus i Stockholms skærgård. Et liv så langt fra hans triste boligblok og tvivlsomme venner, som det vel er muligt at komme.

Kort efter begynder de i samme dramaklasse, og John-John gør sine hoser grønne hos Elisabeth, der langsomt, men sikkert lader sig charmere.

(Foto: Netflix)

Problemet er, at vi hverken bliver engageret i eller tror på den konstruerede “umulige” kærlighedshistorie eller på parrets miljøer. Det hele er alt for stereotypt, kunstigt og klichéagtigt.

Selvfølgelig har Elisabeth en fraværende rig far, der arbejder i døgndrift. Hun kommer heller ikke overens med sin farmor i sin lille, forkælede rigmandsboble. Hendes fascination af John-John skrider også for hurtigt frem, idet hendes tynde motiver ikke giver mening.

Læs også Et frækt forslag Herligt charmerende samtidsdrama med genkendelige konflikter og udfordringer.

John-John, derimod, krydser alle felterne af for fordomme, som man måtte have mod indvandrere fra tredjeverdenslande. Han bor i en nedslidt lejlighed med sin enlige mor, som dater håbløse, pillegnaskende, semivoldelige mænd.

Alle hans (indvandrer-) venner er kriminelle gangstere, der stjæler, røver og giver pokker i samfundets normer og regler – samtidig med at de drømmer om at få en blond svensk “brud”. Og så snart han føler sig presset, svigter han sine nærmestes tillid.

Vinterviken Vinterviken Vinterviken Vinterviken Vinterviken_8 Vinterviken_7
<
>
(Foto: Netflix)

Nej, fri os fra dette kunstige blæver! Desuden er handlingen pinligt forudsigelig, og slutscenen er ét stort antiklimaks uden nerve og troværdighed. To stjerner.

Læs også Lad os prøve en trekant … Norden bekræfter endnu en gang, at vi kan skildre det komplicerede ungdomsliv langt bedre end amerikanske serier.

Hvis det er et ægte ungdomsdrama fra vores hjemlige himmelstrøg, du leder efter, så se hellere den langt bedre serie Threesome på Viaplay – for Vinterviken bør du styre langt uden om.

Fakta
  • Netflix
  • Release: 8. september 2021
  • Instruktion: Alexis Almström
  • Med: Elsa Öhrn, Mustapha Aarab, Jonay Pineda Skallak, Magnus Krepper, Simon Mezher, Elsa Bergström Terent
  • Genre: Drama
  • Land: Sverige
  • År: 2021
  • Tid: 1:30 timer
IMDB Rating
Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Nu kan du streame Game of Thrones i 4K-kvalitet Skarpere 4K-versioner af Game of Thrones 1.-8. sæson er nu klar på HBO Max. Det var på tide!
Schweizisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret af fans, der får del i overskuddet, hvis filmen bliver en succes.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend