Anmeldelse: The Old Guard

Theron kæmper en uendelig kamp

Charlize Theron har tidligere vist, at hun kan kick ass, bare synd, at ingen har givet hende et bedre manuskript.
Karakter
ActionFantasy
The Old Guard
Annonce
Annonce
forfatter

Den meget dygtige og alsidige, sydafrikanske skuespillerinde Charlize Theron (som vi sidst så i solide Bombshell) har flere gange vist sine evner som actionheltinde på film.

I bl.a. Fast & Furious 8, Æon Flux, Atomic Blonde og ikke mindst Mad Max: Fury Road har Theron vist, at hun er fuldt på højde med mandlige actionhelte. Forhåbningerne til den nye Netflix-film The Old Guard var dermed store, og de blev ikke mindre af, at Gina Prince-Bythewood var en del af regien. Det er helt sikkert ikke Therons skyld, at The Old Guard ikke indfrier forventningerne, da hun kan svinge et sværd, håndtere et våben og sparke fra sig i nærkamp på en både overbevisende og underholdende måde – det står langt værre til med filmens usædvanlig søgte (latterlige?) plot.

 

Baseret på tegneserien af Greg Rucka og Leandro Fernandez bliver vi bekendt med krigsheltinden Andy. Andy (Charlize Theron) er noget så unikt som (nærmest) udødelig. Hun har åbenbart været til stede i alle vigtige slag siden Kristus og altid kæmpet på de godes side gennem historiens gang. Undervejs har hun indfanget fire andre af sin art, hvoraf de tre fortsat kæmper på hendes side.

Annonce

Du kan skyde dem, stikke knive i deres kroppe og sparke dem ad Pommern til, men deres kroppe “helbreder”sig selv på mirakuløs vis. Selv en kugleregn fra automatvåben ryster de af sig efter nogle minutter.

Efter flere århundreder uden at opdage nye tilfælde støder teamet på marinesoldaten Nile (KiKi Layne). Hun viser sig at være knap så let at overbevise om både udødeligheden og teamets moralske modus operandi.

Nile (KiKi Layne) bliver noget modvilligt en del af banden. The Old Guard (Foto: Netflix)

I det andet ringhjørne bliver vi bekendt med den lidt naive filantrop Copley (Chiwetel “12 Years a Slave” Ejiofor), som er overbevist om, at man kan udrydde al sygdom ved at udtage det unikke DNA fra de udødelige. Han kontakter derfor en af lægemiddelgiganterne, ledet af den knap så filantropiske Merrick (Harry Melling). Det går, som det må gå – ad helvede til.

Actionscenerne er gennemgående fremragende koreograferet og filmet på vanlig tegneserieagtig vis. Underholdende og visuelt lækkert, men i længden lidt ensformigt og langsommeligt. Det er da heller ikke på det område, hverken Prince-Bythewood eller Theron svigter.

Når selve historien, vi får serveret, bliver så overdreven, kunstigt konstrueret og oven i det hele pyntes med endimensionelle papfigurer, som vi ender med at blive irriterede over, falder det meste af filmens præmis og eksistensberettigelse til jorden.

Annonce

Vi tror ikke et sekund på, at den åbenbart intelligente og opvakte Copley kan være så infantilt naiv, at han, med åbne øjne, går i kompagniskab med Djævelen (Merrick). Når han så ser, hvordan han opererer, fortsætter han selv med at levere “varen”. Et muligvis endnu større problem er, at Merrick selv er så latterligt endimensionelt ond og kynisk, uden snerten af empati eller medmenneskelighed.

Filmen løftes af glimrende skuespil fra den eneste “normale” karakter, Nile, som ser på den absurde verden med vores øjne. Hun stiller alle de “dumme” spørsmål og sætter selvtægtsudøverne til vægs. Layne er glimrende i rollen og får kompleksiteten frem i karakteren, samtidig med at hun er lige god som bekymret familiemedlem og benhård soldat.

THE OLD GUARD THE OLD GUARD THE OLD GUARD THE OLD GUARD (2020)
<
>
(Foto: Netflix)

Theron er endnu en gang glimrende som actionheltinde, men bliver desværre påtvunget så meget håbløs dialog og pompøsitet, at karakteren som helhed falder noget igennem. Hendes medspillere er mere fornøjelige, ikke mindst det charmerende bøssepar Joe og Nicky. Den fuldstændig uforløste slutning vil vi dog bare forbigå i tavshed.

Alt i alt en periodisk heftig actionfilm, som ikke formår at levere meget mere end en samling solide actionsekvenser. 3 fuldstændig middelmådige stjerner – og helt sikkert ikke en film for alle.

Fakta
 • Netflix
 • Release: 10. juli 2020
 • Regi: Gina Prince-Bythewood
 • Med: Charlize Theron, KiKi Layne, Matthias Schoenaerts, Chiwetel Ejiofor, Marwan Kenzari, Luca Marinelli, Harry Melling
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Tid: 2:05 t.
 • Karakter: 3
IMDB Rating
The Old Guard (2020) 2h 5min | Action, Fantasy | 10 July 2020 (Norway) Summary: A covert team of immortal mercenaries are suddenly exposed and must now fight to keep their identity a secret just as an unexpected new member is discovered.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

 1. måske ikke en top 3 film, men absolut ikke så dårlig som i sabler den ned til, jeg synes plottet er godkendt, så måske bare ikke en film for dig?
  Jeg vil gerne se en toer 🙂

  1. Helt enig med dig, Orla. Jeg var rigeligt underholdt fra start til slut.
   Angående en toer så blev der osse lagt op til det under rulleteksterne, så mon ikke den kommer?

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.