Anmeldelse: The Handmaid’s Tale, 2. sæson

Rystende godt

2. sæson af serien om et USA, der i en nær fremtid styres med jernhånd af religiøse fanatikere, fortsætter på de høje nagler.
Karakter
Drama
The Handmaid’s Tale, 2. sæson
Annonce
Annonce
forfatter

1. sæson af The Handmaid’s Tale fokuserede på et totalitært amerikansk samfund styret af religiøse fanatikere, hvor den rige elite brugte de få tilbageværende frugtbare kvinder som fødemaskiner. Rettigheder, som kvinderne har brugt århundreder på at opnå, blev annulleret fra den ene dag til den anden, efter at retsstaten gennem flere år var blevet undergravet.

https://www.youtube.com/watch?v=dKoIPuifJvE

I lyset af præsident Trumps konstante Twitter-tirader mod retsvæsnet kom serien på et skræmmende aktuelt tidspunkt. Og med den fortsatte fremvækst af religiøs (islamisk) fanatisme og trusler mod demokratiet ramte serien – der er baseret på en roman af Margaret Atwood – tidsånden lige i ansigtet.

I Gilead har kvinder ingen ejendomsret, mændene bestemmer alt, og husets herre har samleje med husets slavinde (i konens skød!), hver gang hun er frugtbar.

June/Offred (Moss) gjorde i slutningen af 1. sæson oprør mod terrorregimet og nægtede at deltage i steningen af den “ulydige” Janine. Som følge heraf bliver al “hushjælp” nu kollektivt straffet – men Offred slipper, da hendes graviditet bliver opdaget. Nick (Minghella), far til Junes kommende barn, prøver at hjælpe hende med at flygte – men kan hun stole på ham?

Annonce
(Foto: HBO)

2. sæson fører historien videre, idet vi følger det gryende oprør. Endelig får vi også kolonierne at se, hvor kvinder udfører tvangsarbejde i noget, der ligner koncentrationslejre. Her møder en af slaverne den nye, indtil videre navnløse tilføjelse til serien (Tomei), som er syg, og viser hende tilsyneladende lidt medmenneskelighed. Men verden er blevet sort-hvid; hadet lever på begge sider, og gråzonerne er visket ud – der er ikke længere plads til godgørenhed.

Seriens styrke er, at den sætter alle de friheder, som vi til hverdag tager for givet, på højkant, hvilket står ekstra skarpt, når det klippes sammen med tiden før samfundet blev et religiøst forkvaklet terrorregime. Homoseksuelles rettigheder er skrottet, kvinder er retsløse, og religionsfriheden er slettet med et pennestrøg.

(Foto: HBO)

The Handmaid’s Tale er en af de mest provokerende og politisk relevante serier, du kan se lige nu, og 2. sæson er om muligt endnu sortere og mere dystopisk end den første.

Musikken og fotograferingen underbygger dramatikken, og Elisabeth Moss er enestående som den komplekse Offred, mens Ann Dowd brillerer som den fanatiske og følelseskolde bestyrerske. En serie, der ofte er både ubehagelig og chokerende, men som mestrer balancegangen mellem at underholde og give os noget at tænke over. Fem bundsolide stjerner. (Anmeldelsen er baseret på de to første af 13 episoder).

HBO leverer meget tilfredsstillende streaming-kvalitet på både lyd- og billedsiden.

Annonce
Fakta

HBO Nordic
Release: 26. april 2018
Instruktion: Mike Barker m.fl.
Med: Elisabeth Moss, Ann Dowd, Alexis Bledel, Nick Blaine, Yvonne Strahovski, Joseph Fiennes, Marisa Tomei
Genre: Drama
Land: USA
År: 2018
Tid: 11:16 timer

IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Med lanceringen af Star kan Disney+ tilbyde 300 “nye” film- og serietitler – inklusive Die Hard og Big Sky.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.