annonce

Anmeldelse:
The Handmaid’s Tale, 2. sæson

Rystende godt

2. sæson af serien om et USA, der i en nær fremtid styres med jernhånd af religiøse fanatikere, fortsætter på de høje nagler.

(Foto: HBO)
annonce

1. sæson af The Handmaid’s Tale fokuserede på et totalitært amerikansk samfund styret af religiøse fanatikere, hvor den rige elite brugte de få tilbageværende frugtbare kvinder som fødemaskiner. Rettigheder, som kvinderne har brugt århundreder på at opnå, blev annulleret fra den ene dag til den anden, efter at retsstaten gennem flere år var blevet undergravet.

https://www.youtube.com/watch?v=dKoIPuifJvE

I lyset af præsident Trumps konstante Twitter-tirader mod retsvæsnet kom serien på et skræmmende aktuelt tidspunkt. Og med den fortsatte fremvækst af religiøs (islamisk) fanatisme og trusler mod demokratiet ramte serien – der er baseret på en roman af Margaret Atwood – tidsånden lige i ansigtet.

I Gilead har kvinder ingen ejendomsret, mændene bestemmer alt, og husets herre har samleje med husets slavinde (i konens skød!), hver gang hun er frugtbar.

June/Offred (Moss) gjorde i slutningen af 1. sæson oprør mod terrorregimet og nægtede at deltage i steningen af den “ulydige” Janine. Som følge heraf bliver al “hushjælp” nu kollektivt straffet – men Offred slipper, da hendes graviditet bliver opdaget. Nick (Minghella), far til Junes kommende barn, prøver at hjælpe hende med at flygte – men kan hun stole på ham?

(Foto: HBO)

2. sæson fører historien videre, idet vi følger det gryende oprør. Endelig får vi også kolonierne at se, hvor kvinder udfører tvangsarbejde i noget, der ligner koncentrationslejre. Her møder en af slaverne den nye, indtil videre navnløse tilføjelse til serien (Tomei), som er syg, og viser hende tilsyneladende lidt medmenneskelighed. Men verden er blevet sort-hvid; hadet lever på begge sider, og gråzonerne er visket ud – der er ikke længere plads til godgørenhed.

Seriens styrke er, at den sætter alle de friheder, som vi til hverdag tager for givet, på højkant, hvilket står ekstra skarpt, når det klippes sammen med tiden før samfundet blev et religiøst forkvaklet terrorregime. Homoseksuelles rettigheder er skrottet, kvinder er retsløse, og religionsfriheden er slettet med et pennestrøg.

annonce
(Foto: HBO)

The Handmaid’s Tale er en af de mest provokerende og politisk relevante serier, du kan se lige nu, og 2. sæson er om muligt endnu sortere og mere dystopisk end den første.

annonce

Musikken og fotograferingen underbygger dramatikken, og Elisabeth Moss er enestående som den komplekse Offred, mens Ann Dowd brillerer som den fanatiske og følelseskolde bestyrerske. En serie, der ofte er både ubehagelig og chokerende, men som mestrer balancegangen mellem at underholde og give os noget at tænke over. Fem bundsolide stjerner. (Anmeldelsen er baseret på de to første af 13 episoder).

HBO leverer meget tilfredsstillende streaming-kvalitet på både lyd- og billedsiden.

HBO Nordic
Release: 26. april 2018
Instruktion: Mike Barker m.fl.
Med: Elisabeth Moss, Ann Dowd, Alexis Bledel, Nick Blaine, Yvonne Strahovski, Joseph Fiennes, Marisa Tomei
Genre: Drama
Land: USA
År: 2018
Tid: 11:16 timer


Film
Ekstra
Lyd
Billede
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Læs også

Pavelig underholdning

Storspil fra veteranskuespillere gør The Two Popes til en særdeles fornøjelig og fascinerende filmaften.

Topliderlige teenagere

Hormonerne løber stadig løbsk hos de charmerende teenagere på gymnasiet i Moordale.

The Boss’ personlige og selvudleverende triumf

Endnu en gang kører rockkongen Bruce Springsteen sin karriere ud på et sidespor – og sikke et sidespor!

Tarantino-festaften

Quentin Tarantinos hyldest til Hollywoods guldalder er en af hans stærkeste film.

The A-Team på speed

Hvad får man, hvis man giver adrenalin-junkien Michael Bay et ubegrænset budget og frie tøjler? En af alle tiders dummeste og mest rutsjebane-actionmættede film.

Bliver der sex til jul?

Før jul lyver Johanne sig til en fiktiv kæreste – nu har hun 24 dage til at skaffe en.

Die Motherfucker!

To gange har Gerard Butler reddet præsidenten – denne gang skal han redde sig selv.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Teknisk brillant

Afslutningen på den episke Star Wars-saga indfrier desværre ikke de store forventninger.

Adrenalinjunkier

De to muskelmænd fra Fast & Furious-serien har fået deres eget spinoff, uden at vi hæver champagneglasset af den grund.