Anmeldelse: The Devil All the Time

Den djævelske arvesynd

Det kristne, konservative Midtvesten i USA danner rammen om Netflix’ outrerede familiekrønike om vold, begær og den allestedsnærværende arvesynd.
Karakter
Drama
The Devil All the Time
Annonce
Annonce
forfatter

“Djævlen lurer i mørket” var en overskrift, som vi for nylig brugte om den intense thriller The Lighthouse, men som i den grad også kan bruges til at beskrive det oprørende drama The Devil All the Time.

I midten af 1950’erne forsøger krigsveteranen Willard Russell (Skarsgård) at skabe sig et liv og stifte familie. Hans gudfrygtige mor vil have ham til at gifte sig med den fromme Helen, men han falder i stedet for den søde, charmerende servitrice Charlotte.

Deres søn Arvin (Repeta/Holland) oplever tidligt tragedie i livet med sygdom og en far, der lider af psykiske krigsskader og en fanatisk gudstro – en tro og et forhold til Djævlen, der forfølger Arvin livet igennem.

 

Annonce

Det historiske drama udspiller sig i gudfrygtige småbyer i Ohio og West Virginia, hvor tragiske familiehistorier flettes sammen. Kirken er byens samlingspunkt, og Djævlen skal holdes på afstand. En dag kommer den åleglatte prædikant Preston (Pattinson) til byen, og han håner de fattige og lokker byens unge piger til seksuelle obskøniteter – alt sammen i Guds navn, selvfølgelig.

Der er bestemt ikke meget lys i mørket i The Devil All the Time. I over to timer bombarderes vi med vold, seksuelle overgreb, korruption, moralsk forfald, religiøse ofringer, seriemordere og kinky sexlege – plus en korsfæstet, flået soldat. Tung kost en mørk efterårsaften, men i tilgift får vi fascinerende personer og en medrivende historie samt et herligt soundtrack.

Filmen er baseret på en roman af Donald Ray Pollock (som i øvrigt er filmens fortæller), hvor skam, religion og arvesynd står centralt i de ulykkelige personers liv, og instrueret af Antonio Campos, som også har skrevet manuskriptet.

Ville du lade din datter være alene med denne mand? Robert Pattinson i The Devil All the Time. (Foto: Netflix)

Vi bliver suget ind i den spændende historie med dens markante persongalleri, men desværre halter dramaturgien, og der er for mange tråde, der skal samles, så vi indimellem haster af sted, lidt hulter til bulter, selv om filmen varer over to timer.

Samtlige personer bærer på store karakterbrister, er plaget af varierende grader af religiøs fanatisme og angst, og lever deres elendige liv på bunden af samfundet. Så afgjort sydstatsstereotyper og indimellem for karikerede, men fremragende skuespilpræstationer gør dem ubehageligt levende.

Annonce
The Devil All the Time_2 The Devil All the Time_3 The Devil All the Time_6 The Devil All the Time_5 The Devil All the Time_4
<
>
(Foto: Netflix)

Tom Holland (bedst kendt som den nye, splejsede Spider-Man) imponerer i den grad som sammenbidt, vred ung mand, der har oplevet mere tragedie i sin barndom, end de fleste ville formå at bearbejde. En god dreng, der har lært af sin far, at man indimellem må ty til vold, hvis livet går én imod. I rollen som hans fortabte far beviser Bill Skarsgård (Castle Rock) endnu en gang, hvilken fremragende karakterskuespiller han er.

Men det er Robert Pattinson (Twilight), der giver os kuldegysninger ned ad ryggen. Som et kynisk, selvretfærdigt røvhul af en præst er Pattinson en fryd/gru at overvære, og hans irriterende, nasale stemmer og nedladende blik burde være pensum på enhver teaterskole! Med The Lighthouse og for nylig Tenet har Pattinson løftet sig til et nyt niveau som skuespiller.

The Devil All the Time er en fængslende familiekrønike, der desværre vil lidt for meget, gaber for højt og ikke helt formår at finde historiens fokus. Fire stærke stjerner til en usædvanlig filmoplevelse, som bestemt er værd at se, når nætterne bliver lange.

(Foto: Netflix)

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Netflix
  • Release: 16. september 2020
  • Instruktion: Antonio Campos
  • Med: Tom Holland, Robert Pattinson, Bill Skarsgård, Haley Bennett, Jason Clarke, Riley Keough, Sebastian Stan, Mia Wasikowska, Michael Banks Repeta
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 2:18 timer
IMDB Rating
The Devil All the Time (2020) 2h 18min | Crime, Drama, Thriller | 16 September 2020 (USA) Summary: Sinister characters converge around a young man devoted to protecting those he loves in a postwar backwoods town teeming with corruption and brutality.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.