Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Ragnarok, 2. sæson

Thor hamrer videre

Netflix fortsætter med at give os lokalt indhold og leverer et frisk, omend noget ujævnt, skævt blik på den nordiske mytologi.

Publiceret 27/05/2021 - 15:22
Ragnarok, 2. sæson
Tor Aavatsmark

Det er lidt over et år siden, Netflix lancerede deres første norske originalserie (hvis vi ikke medregner Lilyhammer, som streaming-giganten producerede i samarbejde med NRK), Ragnarok.

Læs også Thor knuser jættekranier Netflix’ første norske serie giver os et originalt og moderne twist på den nordiske mytologi.

Selv om den er norsk, er både produktionsselskabet og seriens skaber dog danske. Det er nemlig Adam Price (måske bedst kendt for sine godmodige TV-madprogrammer Spise med Price sammen med broren James), der er serieskaber og manuskriptforfatter.

https://www.youtube.com/watch?v=Ofy4lTvNu1o

Præmissen er den samme som i 1. sæson, med utilpassede unge, der vokser op i den lille norske industriby Edda (!), hvor den excentriske familien Jutul styrer både samfundet og udviklingen med den altdominerende virksomhed Jutul Industries AS. En enorm fabrik, der udspyer giftig røg og forurener drikkevandet, og en ejerfamilie, der ikke går af vejen for at slå ihjel for at beskytte sig selv og deres interesser.

Det originale twist på denne ungdommelige opvæksthistorie er, at den er krydret med nordisk mytologi – omend i moderne indpakning.

Hvor HBO-serien Beforeigners får absurd komik ud af vikinger i vores egen tid, har Netflix hensat de gamle nordiske guder til nutidens Norge med aktuelle emner som miljøkrise og overforbrug samt mere tidløse ungdomsproblematikker på programmet.

(Foto: Netflix)

Gradvis gennem 1. sæson blev den nørdede, svagsynede teenager Magne (Stakston) med læsevanskeligheder og lettere socialangst klar over, at han var en reinkarnation af selveste tordenguden Thor.

Læs også Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig) Med lanceringen af Disney+ har streaming-krigen virkelig taget fart, men hvilke af de store streaming-tjenester SKAL du have?

Alene måtte han tage kampen op mod jætterne, der forgiftede vandet og luften, samt deres håndlangere; og ingen troede på ham og hans nyfundne superkræfter. Det blev heller ikke lettere af, at skolens rektor var ingen ringere end fru Jutul (en herligt infam Synnøve Macody Lund), der fik ham smidt ud.

(Foto: Netflix)

I 2. sæson optrappes kampen, og Magne/Thor omfavner sine nye kræfter og sin store opgave, og fortsætter sin søgen efter allierede og ligesindede – alt imens Jutul-familien gør alt, hvad de kan, for at opretholde status quo og kæmper for at holde familien sammen.

Desværre byder sæsonen på præcis de samme svagheder som 1. sæson med en noget haltende narrativ, indimellem meget cheesy dialoger samt ujævnt skuespil. Det opvejes heldigvis (til dels) af charmerende personer, et dristigt plot og en vellykket og fascinerende blanding af moderne teenagedrama og urgammel gudetro.

Serieskaber og manuskriptforfatter Adam Price. (Foto: Netflix)

Ragnarok er frisk og letbenet underholdning – tydeligvis mest rettet mod et ungdommeligt publikum – og skal heller ikke tolkes som mere end det. Personerne og historien er karikeret, overdrevet og lettere ironisk. Når det er sagt, så kunne vi godt have ønsket nogle skarpere dialoger fra Prices hånd samt lidt mere elegant og subtil dramaturgi.

I 2. sæson har seriens special effects fået et tiltrængt løft, og vi fryder os over, at veteranskuespilleren Bjørn Sundquist efterhånden får en mere fremtrædende rolle. Det er Sundquist, Jonas Strand Gravli (22 July) og en herligt karikeret Gísli Örn Garðarsson (som familien Jutuls overhoved, den Wall Street-agtige Vidar), der udgør rygraden i Ragnarok. Muntert suppleret af en solid Henriette Steenstrup som arketypisk enlig mor.

Ragnarok, sesong 2_2 Ragnarok, sesong 2_1 Ragnarok, sesong 2_3 Ragnarok, sesong 2_4 Ragnarok, sesong 2_5 Ragnarok, sesong 2_6 Ragnarok, sesong 2_7
<
>
(Foto: Netflix)

Serien er tilpas uhøjtidelig og fuld af selvironi til, at den slipper af sted med det pompøse og bombastiske udtryk.

Personudviklingen og samspillet mellem Gravli og Garðarsson gør Ragnarok til endnu en interessant Netflix-serie, som vi gerne vil følge, men byder igen på lige lovlig hovedrystende dialoger og alt for svingende skuespil. Fire svage stjerner til Thor & Co. (anmeldelsen er baseret på de første tre ud af seks episoder).

Hele 2. sæson har premiere på Netflix den 27. maj.

Karakter
Ragnarok, 2. sæson

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 27. maj 2021
  • Instruktion: Mogens Hagedorn
  • Med: David Stakston, Jonas Strand Gravli, Theresa Frostad Eggesbø, Herman Tømmeraas, Emma Bones, Henriette Steenstrup, Odd-Magnus Williamson, Synnøve Macody Lund, Bjørn Sundquist, Gísli Örn Garðarsson, Vebjørn Enger, Benjamin Helstad, Billie Barker, Jesper Malm, Espen Sigurdsen
  • Genre: Drama
  • Land: Norge
  • År: 2021
  • Tid: 4:50 timer

1 kommentar til “Ragnarok, 2. sæson”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top