Anmeldelse: Primal

Dyrisk flop

Det er nærmest fascinerende at se, hvordan nogle skuespillere formår at smadre deres karriere fuldstændig.
Karakter
Action
Primal
Annonce
Annonce
forfatter

Du forventer måske, at denne artikel vil være en anmeldelse af filmen Primal, men det er den sådan set ikke – simpelthen fordi filmen er så skoddårlig, at vi ikke vil værdige den en egentlig anmeldelse.

Det, vi i stedet skal se på, er den store bagvedliggende gåde: Hvordan i hede hule helvede kunne Nicolas Cages lysende karriere gå fra film som Wild at Heart, Raising Arizona og Leaving Las Vegas til flop som Season of the Witch, Tokarev og nu Primal?

https://www.youtube.com/watch?v=lqSWENsRUhQ

 

Nicolas Cage er nevø af den legendariske instruktør Francis Ford Coppola, men skiftede navn til Cage – vist nok fordi han ikke ville have noget forærende i filmbranchen på grund af sit efternavn.

Annonce

Cage brød igennem i midten af 1980’erne med film som Birdy, Raising Arizona og publikumssuccesen Lunefulde måne. Han blev både kritiker- og publikumsfavorit og havde held med den svære balancegang mellem snævre indie-film som Birdy, Red Rock West og Orkidétyven og rene publikumsfrierier som Con Air, The Rock og National Treasure. Med en Oscar for bedste mandlige hovedrolle i Leaving Las Vegas som kronen på værket kunne det kun gå én vej. Eller …?

I bagklogskabens klare lys var det måske ikke noget smart træk at gifte sig med Lisa Marie Presley. Det turbulente ægteskab varede halvandet år (2002-04), og Cage brugte penge som en sømand på landlov (og drak måske lige så meget).

Det ene dårlige karrierevalg fulgte det andet, og pludselig var Cage synonym med elendige B-film. En overgang ville han endda kun tage filmroller, hvis optagelserne foregik i New Orleans – fordi han ikke havde råd til at rejse hjemmefra.

Famke Janssen er ikke just nogen Bond-babe længere … (Foto: SME/Noble/Mis. Label)

Misforstå os ret, vi er ikke filmsnobber, der kun sætter pris på Leaving Las Vegas, Birdy og den slags. Con Air er bestemt ikke Shakespeare, men filmen er et seriøst joyride! The Rock er en action-klassiker, hvor Cage er i sit es, og han er ubetalelig som Big Daddy i Kick-Ass.

Men så gik det for alvor ned ad bakke, og de let forglemmelige skodfilm kom som perler på en snor, godt hjulpet af et skrantende privatliv med økonomisk ruin og massiv druk. Nu er det næsten umuligt for den tidligere karakterskuespiller at få en anstændig rolle i Hollywood.

Annonce

Indimellem, fuldstændig ud af det blå, dukker det pludselig glimt af håb op, såsom den virkelig gode Joe (2013) og gyseren Mandy (2018). Men de få lysglimt er undtagelserne på et usædvanlig skuffende film-CV de sidste 15 år. Og nej, Primal er afgjort IKKE en af disse undtagelser.

Så dårlige er filmens special effects faktisk. (Foto: SME/Noble/Mis. Label)

Hvis du stadig spekulerer på, om du skal bruge nogle af dine surt tjente grunker og spilde halvanden time af dit dyrebare liv, så er her nogle oplagte grunde til, at du IKKE skal se Primal:

Plottet stinker; personerne er endimensionelle, uinteressante papfigurer; Cage er en skændsel; Famke Janssen ser ud, som om hun har fået 13 mislykkede ansigtsløftninger; The Mummy Returns havde bedre special effects (!); og filmen har ikke så meget som en antydning af spændingsnerve. Hvis den så bare havde været så dårlig, at det var morsomt. Men nej, ikke engang det kan den finde ud af.

Æret være dit minde, Nicolas Cage. Én stjerne til det, som vi inderligt håber er din svanesang.

Primal_04302018_lm-6176.jpg Primal_5 Primal_6
<
>
(Foto: SME/Noble/Mis. Label)
Fakta
  • Blu-ray
  • Release: 27. februar 2020
  • Instruktion: Nick Powell
  • Med: Nicolas Cage, Famke Janssen, Kevin Durand, Michael Imperioli, LaMonica Garrett, Tommy Walker
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 1:36 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

  1. En ting er at anmelde en film, og konstatere at den er dårlig, men det er rystende at en anmelder i år 2020 tillader sig at skrive at: Famke Janssen er just ikke nogen Bond-babe længere. Hvad er det præcist det har med filmen at gøre? Og er det kun unge og smukke kvindelige skuespillere der må komme på lærredet? Du skulle skamme dig, men med dine generelt popsmarte og fladpandede kommentarer, er du formentlig ikke bekendt med dette begreb.

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

HBO Nordic udsender trailer til deres nye norske dramaserie.
Se den første heftige trailer til den nye storfilm.
Også den nye spiller på streaming-markedet, Paramount+, vil producere lokalt, nordisk indhold.
Nu er traileren kommet til 2. sæson af Exit, en af Norges største seriesucceser. “Endnu mere fucked up” kalder seriens producer den.
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.