TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse Nisser

Du store honningkagemand!

Dansk forsøg på “traditionel” julegyser brænder på, længe før den er bagt færdig.

forfatter
Publiceret 28/11/2021 - 01:01
Karakter
Gyser
Nisser

I en åbningsscene, der minder om Chevy Chase-klassikeren Fars fede juleferie, møder vi en helt almindelig dansk kernefamilie, bestående af Josefine, Kasper og mor og far, i bilen. Der mundhugges på genkendelig familievis, og julesange fremføres (mere eller mindre frivilligt), idet forældre og hormonelle teenagere er på vej til en tiltrængt juleferie.

 

Vi får at vide, at forældrene har krævende jobs og er flygtet fra storbyens stress og jag, ud på landet til skovens dybe, stille ro i form af en fredelig juleaften langt væk fra alting. Målet er den afsidesliggende og tyndt befolkede Årmandsø.

Øen har hverken mobildækning eller stabil strømforsyning, men alligevel bor der et par dusin mennesker (og køer). Indbyggerne minder om en obskur okkult sekt og bryder sig bestemt ikke om fremmede, især ikke fra storbyen.

Læs også Hvem dræbte Olof Palme? Den 28. februar 1986 blev den svenske statsminister skudt og dræbt på åben gade i Stockholm – først 34 år senere kom politiets konklusion.

Ved ankomsten til færgelejet får de besked på at køre ad kystvejen for at komme til den lejede hytte, men far vælger selvfølgelig at køre gennem skoven – hvor de rammer noget på vejen.

Det viser sig at være en nisseunge, som den lidt vrantne teenagedatter tager med hjem og skjuler i skuret ved hytten. Her passer hun ham og giver ham mad, men hvad Josefine har ikke forstået er, at der faktisk er en grund til, at øboerne har sat et enormt elektrisk hegn op midt ude i skoven …

(Foto: Netflix)

Nisser bevæger sig i grænselandet mellem gyser og absurd komedie, men formår ikke at levere på nogen af præmisserne. Vi tror da heller ikke, at de (tilnærmelsesvis) komiske øjeblikke er tilsigtede, snarere en slags “arbejdsulykker”.

Plottet er et stænk Gremlins iblandet simple bondeknolde a la Twin Peaks, og derudover har man lånt gyserelementer (og lydeffekter) fra Jurassic Park-filmene.

De forvoksede nisser ligner en krydsning mellem E.T., Groot fra Guardians of the Galaxy og den norske Knerten, og udstøder sære dinosaurlyde. Der er ikke noget at udsætte på seriens scenografi eller special effects, men historien er ikke hverken skræmmende eller metamorsom, men bliver bare mere og mere irriterende.

_ZAM7878.ARW _ZAM1551.ARW _ZAM6985.ARW Nisser_6 _ZAM5258.ARW Nisser_8 Nisser_9 _ZAM6929.ARW _ZAM8090.ARW
<
>
(Foto: Netflix)

Efterhånden som handlingen skrider frem, fremstår den ferierende familie dummere og dummere, handlingen bliver mere og mere usandsynlig, og øboerne virker som ufølsomme parodier.

Manuskriptet rummer ikke så meget som en antydning af subtilitet og forsøger nærmest insisterende at få os til at tro på det meget søgte, konstruerede plot. Et plot med flere huller, end der er i flygtningehegnene omkring EU. Når serien efterhånden også virker langtrukken og kedeligt, må vi konkludere, at den fejler på de fleste punkter. Underholdende er det afgjort ikke.

Det mest positive, vi kan sige om Nisser, er faktisk, at den trods alt ikke varer længere end et par timer. To patetiske julestjerner til dette vrøvl.

Læs også Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig) Med lanceringen af Disney+ har streaming-krigen virkelig taget fart, men hvilke af de store streaming-tjenester SKAL du have?
Fakta
  • Netflix
  • Release: 28. november 2021
  • Instruktion: Roni Ezra
  • Med: Sonja Steen, Milo Campanale, Vivelill Søgaard Holm, Ann Eleonora Jørgensen, Rasmus Hammerich, Peder Thomas Pedersen, Lila Nobel, Lukas Løkken
  • Genre: Gyser
  • Land: Danmark
  • År: 2021
  • Tid: 2:15 timer
IMDB Rating
Elves Drama, Fantasy, Horror, Mystery, Thriller | November 28, 2021 (United States) Summary:
Countries: DenmarkLanguages: Danish
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Nu kan du streame Game of Thrones i 4K-kvalitet Skarpere 4K-versioner af Game of Thrones 1.-8. sæson er nu klar på HBO Max. Det var på tide!
Schweizisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret af fans, der får del i overskuddet, hvis filmen bliver en succes.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend