Anmeldelse: Ma Rainey’s Black Bottom

Bosemans swingende svanesang

En af bluesmusikkens absolutte førstedamer giver os herlig musik – akkompagneret af “Black Panther” – i et intenst kammerspil.
Karakter
Drama
Ma Rainey’s Black Bottom
Annonce
Annonce
forfatter

I mellemkrigstiden indtager blueslegenden og divaen Ma Rainey (en fyrig Viola Davis) Chicago med sin entourage for at indspille sin næste plade. Og for pokker, hvor det swinger i denne film!

 

Den virkelige Rainey var en af bluesmusikkens første og største førstedamer. En ferm og fyrig blues-diva, der kunne synge bukserne af sit publikum. Hun gik under kælenavnet “Mother of Blues” og havde en imponerende stemme og en unik scenetilstedeværelse. Men selv som legende og berømthed var hun fanget af 1920’ernes fordomme og åbenlyse såvel som skjulte racisme.

Med en hvid manager og sorte bandmedlemmer skal livsbekræftende bluesmusik indspilles på vinyl, men spændingen mellem musikkerne stiger, og hendes trompetist, Levee (Chadwick “Black Panther” Boseman), bærer på en indestængt vrede næret af uretfærdighed og racisme.

(Foto: Netflix)

Filmen er baseret på August Wilsons teaterstykke af samme navn, og selve handlingen foregår hovedsagelig i det lille studie. Den herlige bluesdiva portrætteres med bravur af en lige så farverig Viola Davis. Davis er svedig, fyrig, varm og oversminket med skinnende tænder, mens juvelerne hænger tungt på hendes mægtige bryst. En dame, der har måttet kæmpe sig til tops og tålt meget skidt, og som ganske vist lader sig udnytte, men er fast besluttet på at bevare sin position.

Som den store elefant i rummet ligger racismen og fordommene over for sorte hele tiden og lurer under overfladen, og manageren er konstant nødt til at glatte ud og dæmpe potentielle konflikter på grund af sine sorte klienter. Den eneste, der virkelig tager til genmæle, er Levee. Han har fået nok af uretfærdigheden og den konstante andenklasses behandling, som afroamerikanere udsættes for, selv i de liberale nordstater.

Ma Rainey's Black Bottom_2 Ma Rainey's Black Bottom_6 Meet Ma Rainey (VIOLA DAVIS). Ma Rainey's Black Bottom_3
<
>
(Foto: Netflix)

Filmen bobler af herlig bluesmusik, heftige rytmer og fremragende skuespil fra en fortryllende Viola Davis og en intens, plaget Chadwick Boseman, der døde tidligere i år. Ingen vidste, at det ville blive Bosemans sidste film, men han ser faktisk ikke helt frisk ud, afmagret og med markerede træk – men sikke en karakterskuespiller han var. Han syder af ambitioner, ungdommelig utålmodighed, hybris og en stærk retfærdighedsfølelse.

Diskussionen koger over i det trange, varme studie, hvor flertallet er pragmatisk resignerede, mens Levee standhaftigt går på barrikaderne. Akkompagneret af basrytmerne og den frådende trompet når diskussionen sin uundgåelige, psykologisk medrivende klimaks.

Det eneste, vi vil trække ned for, er at filmskaberne ikke har frigjort sig mere fra teaterversionens snævre rammer. Kammerspillet (som foregår over en enkelt dag i studiet) giver handlingen en ekstra nerve, men vi sidder lidt for ofte med følelsen af at overvære et filmatiseret teaterstykke. Fem stjerner.

 

Fakta
  • Netflix
  • Release: 18. december 2020
  • Instruktion: George C. Wolfe
  • Med: Viola Davis, Chadwick Boseman, Glynn Turman, Colman Domingo, Michael Potts, Jeremy Shamos
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 1:34 timer
IMDB Rating
Ma Rainey's Black Bottom (2020) 1h 34min | Drama, Music | 18 December 2020 (USA) Summary: Chicago, 1927. A recording session. Tensions rise between Ma Rainey, her ambitious horn player and the white management determined to control the uncontrollable "Mother of the Blues". Based on Pulitzer Prize winner August Wilson's play.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

  1. Det lyder som en jeg skal se. Men i mellemkrigsårene var det ikke på vinyl men lakplader musikken blev udgivet.

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Succesforfatteren bag “Bosch” udgiver ny serie på Netflix.
HBO puster nyt liv i en af de mest populære TV-serier gennem tiderne.
Efter at HBO afsluttede deres flagskibsserie Game of Thrones, har seertallene fået et alvorligt skud for boven.
HBO har nu annonceret skuespillerne til 2. sæson af Beforeigners, og vi bemærker bl.a. en gammel kending fra Game of Thrones.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.
En af bluesmusikkens absolutte førstedamer giver os herlig musik – akkompagneret af “Black Panther” – i et intenst kammerspil.
Disney forsøger skamløst at udnytte folks trang til letbenet juleunderholdning.
Alle de fordomme, man måtte have om homoseksuelle, musicalfans og intolerante kristen-konservative i Lilleby-Amerika, bekræftes i The Prom.
Mulan er i toppen af Disneys live-indspilninger af tegnefilmsklassikere.
December byder på kolde dage og mørke aftener – perfekt til mange timer foran TV’et.
At skak kunne være så fascinerende og spændende, havde vi faktisk ikke troet!
Den ellers superbe Trump-imitators nye Netflix-show er en ordentlig maveplasker.
Apple og Tom Hanks byder på en flad spændingskurve i tandløst 2. verdenskrigs-drama.