Anmeldelse: Ma Rainey’s Black Bottom

Bosemans swingende svanesang

En af bluesmusikkens absolutte førstedamer giver os herlig musik – akkompagneret af “Black Panther” – i et intenst kammerspil.
Karakter
Drama
Ma Rainey’s Black Bottom
Annonce
Annonce
forfatter

I mellemkrigstiden indtager blueslegenden og divaen Ma Rainey (en fyrig Viola Davis) Chicago med sin entourage for at indspille sin næste plade. Og for pokker, hvor det swinger i denne film!

 

Den virkelige Rainey var en af bluesmusikkens første og største førstedamer. En ferm og fyrig blues-diva, der kunne synge bukserne af sit publikum. Hun gik under kælenavnet “Mother of Blues” og havde en imponerende stemme og en unik scenetilstedeværelse. Men selv som legende og berømthed var hun fanget af 1920’ernes fordomme og åbenlyse såvel som skjulte racisme.

Med en hvid manager og sorte bandmedlemmer skal livsbekræftende bluesmusik indspilles på vinyl, men spændingen mellem musikkerne stiger, og hendes trompetist, Levee (Chadwick “Black Panther” Boseman), bærer på en indestængt vrede næret af uretfærdighed og racisme.

Annonce
(Foto: Netflix)

Filmen er baseret på August Wilsons teaterstykke af samme navn, og selve handlingen foregår hovedsagelig i det lille studie. Den herlige bluesdiva portrætteres med bravur af en lige så farverig Viola Davis. Davis er svedig, fyrig, varm og oversminket med skinnende tænder, mens juvelerne hænger tungt på hendes mægtige bryst. En dame, der har måttet kæmpe sig til tops og tålt meget skidt, og som ganske vist lader sig udnytte, men er fast besluttet på at bevare sin position.

Som den store elefant i rummet ligger racismen og fordommene over for sorte hele tiden og lurer under overfladen, og manageren er konstant nødt til at glatte ud og dæmpe potentielle konflikter på grund af sine sorte klienter. Den eneste, der virkelig tager til genmæle, er Levee. Han har fået nok af uretfærdigheden og den konstante andenklasses behandling, som afroamerikanere udsættes for, selv i de liberale nordstater.

Ma Rainey's Black Bottom_2 Ma Rainey's Black Bottom_6 Meet Ma Rainey (VIOLA DAVIS). Ma Rainey's Black Bottom_3
<
>
(Foto: Netflix)

Filmen bobler af herlig bluesmusik, heftige rytmer og fremragende skuespil fra en fortryllende Viola Davis og en intens, plaget Chadwick Boseman, der døde tidligere i år. Ingen vidste, at det ville blive Bosemans sidste film, men han ser faktisk ikke helt frisk ud, afmagret og med markerede træk – men sikke en karakterskuespiller han var. Han syder af ambitioner, ungdommelig utålmodighed, hybris og en stærk retfærdighedsfølelse.

Diskussionen koger over i det trange, varme studie, hvor flertallet er pragmatisk resignerede, mens Levee standhaftigt går på barrikaderne. Akkompagneret af basrytmerne og den frådende trompet når diskussionen sin uundgåelige, psykologisk medrivende klimaks.

Det eneste, vi vil trække ned for, er at filmskaberne ikke har frigjort sig mere fra teaterversionens snævre rammer. Kammerspillet (som foregår over en enkelt dag i studiet) giver handlingen en ekstra nerve, men vi sidder lidt for ofte med følelsen af at overvære et filmatiseret teaterstykke. Fem stjerner.

Annonce

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Netflix
  • Release: 18. december 2020
  • Instruktion: George C. Wolfe
  • Med: Viola Davis, Chadwick Boseman, Glynn Turman, Colman Domingo, Michael Potts, Jeremy Shamos
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 1:34 timer
IMDB Rating
Ma Rainey's Black Bottom (2020) 94min | Drama, Music | 18 December 2020 (USA) Summary: Chicago, 1927. A recording session. Tensions rise between Ma Rainey, her ambitious horn player and the white management determined to control the uncontrollable "Mother of the Blues". Based on Pulitzer Prize winner August Wilson's play.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

  1. Det lyder som en jeg skal se. Men i mellemkrigsårene var det ikke på vinyl men lakplader musikken blev udgivet.

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

At 40 procent af de spanske mænd går på bordel, var en chokerende nyhed for os – men søreme om Álex Pina ikke formår at lave bragende underholdning ud af tragedien.
April byder på masser af guf fra streaming-tjenesterne, og du kan også streame indhold fra den “nye” Paramount+.
En hyperaktiv, stærkt alkoholiseret og vanvittig charmerende stewardesse kan der virkelig komme god underholdning ud af.
Det bliver ikke en ordentlig påskeferie uden gode krimier og thrillere!
Den nye streaming-tjeneste Paramount+ lanceres med Maisie Williams som rapkæftet eremit, der brat lukkes ud i livet. Morsomt, men noget uforløst.
2. sæson af Exit følger i samme fascinerende fodspor som 1. sæson, og det er ikke så tosset.
Disney+ beviser, at der stadig er meget spændende materiale at formidle fra det righoldige Marvel-univers.
Mange film er efterfølgende blevet “shinet op” af en misfornøjet instruktør – men ingen så omfattende som Justice League.
Den længe ventede efterfølger til Wonder Woman, der var et frisk pust af en superheltefilm, er nok årets største skuffelse.
En af 1980’ernes store komikere, Eddie Murphy, prøver hårdt på at genoplive en af sine komedieklassikere – men ender med at give os en langt mindre charmerende kopi.
New Orleans’ mest respekterede dommer havner i l*rt til halsen.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.