: Gribende drama

Lion

800.000 børn forsvinder hvert år i Indien. Den gribende – og sande – historie om Saroo er kun én af disse skæbner.
Karakter
Drama
Gribende drama
Annonce
Annonce
forfatter

I midten af 1980’erne vokser Saroo (Pawar) op i dyb fattigdom i en lille landsby i Indien. Sammen med sin storebror bidrager han til familiens underhold ved bl.a. at stjæle kul fra passerende godstog. En aften, hvor han er med sin bror på “arbejde”, falder han i søvn i en tom kupé – og vågner op 1.500 km hjemmefra.

Den femårige dreng kan ikke huske navnet på sin landsby og er nærmest fortabt i millionbyen Calcutta, hvor han generes af politiet og folk med skumle hensigter. Til sidst havner han på et børnehjem og bliver bortadopteret til en familie i Australien. Men da han er midt i tyverne, forsøger han at opspore sin hjemby og sin familie.

Filmen er baseret på en utrolig, men sand historie og tager os med ind i en drengs enestående liv. Den debuterende instruktør Garth Davis imponerer med et nærmest dokumentarisk præg, hvor vi uden de store fagter og falbelader følger Saroo som en flue på væggen.

Historien er afgjort stærkest i den første halvdel, der foregår i Indien. Efter at han kommer til Australien, bliver det et mere ordinært drama, som kulminerer i hans intense jagt på fortiden. Dev Patel (Slumdog Millionaire) er rigtig god som den voksne Saroo, men det er den unge debutant Sunny Pawar, der gør mest indtryk. Han formidler det lille drengs oplevelser med en så naturlig indlevelse og mimik, at det nærmest er skræmmende.

En stærk film, hvor den anden halvdel og en unødvendigt sentimental slutning (der ville have gjort sig bedre som ekstramateriale) dog trækker lidt ned. Fem små stjerner.

Annonce

Desværre er der ikke noget ekstramateriale. Filmen har et rigtig godt lydspor, men varierende billedkvalitet med lejlighedsvise indslag af billedstøj og artefakter.

picture1
<
>
(Foto: Universal/Sony)
Fakta

Blu-ray
Release:
12. juni 2017
Instruktion: Garth Davis
Med: Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman, Sunny Pawar, David Wenham
Genre: Drama
Land: UK/Australien
År: 2016
Tid: 1:58 timer

IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.