: Kings Bay

Klicheerne står i kø

At se Kings Bay er som et pust fra 1980’erne.
Karakter
Kings Bay
Annonce
Annonce
forfatter

Den 5. november 1962 skete der en eksplosion i en mine i Kings Bay på Svalbard, og 21 mennesker omkom. Ulykken førte til en regeringskrise i Norge, hvor Arbejderpartiet (der havde været ved magten siden krigen) måtte gå af. 55 år senere er årsagen til ulykken stadig ukendt. Men hvad nu hvis det ikke var en ulykke?

Manuskriptforfatter og instruktør Stig Svendsen har kogt en relativt spektakulær konspirationsteori sammen om, at hændelsen ikke var en ulykke, men tværtimod en lille brik i stormagtsspillet mellem amerikanerne og russerne under en af de køligste perioder af den kolde krig. Et fascinerende omend noget søgt plot, som desværre skæmmes af klicheer og stereotyper, der kommer som perler på en snor.

Sangerinden Kari Bremnes debuterer i rollen som den arketypiske udkørte journalist på den lokale avis Nordlys. Selvfølgelig hun er overbebyrdet, misforstået af den håbløse ledelse (der kun går op i antallet af klik på avisens hjemmeside) og svært drikfældig, og kører i en gammel spand, der aldrig vil starte. Underligt nok, da en norsk journalistløn burde række til en mere anstændig bil …

Bremnes slipper rimelig godt fra debuten. Indimellem er hun en lidt for stiv og staccato-agtig, men bestemt en godkendt indsats i forhold til det manuskript, hun har at arbejde med.

Annonce

Værre er det, at instruktør Svendsen har medtaget alle de forudsigelige klicheer fra film om sammensværgelser og dybdeborende journalistik. Træt journalist i opposition til ledelsen plages af en ung nybegynder og møder folk i mørke parkeringskældre, hvor lyset pludselig slukkes; pakker (ofte med intetsigende indhold) leveres til hende af en ukendt informant; og alle, lige fra redaktøren til universitetsprofessoren, er arketypiske stereotyper.

Endnu mere problematisk er det, at filmen mangler spænding. Spændingskurven (og den dramaturgiske udvikling) er lige så flad som hjertekurven på et daggammelt lig. Der er kun få overraskelser og ikke meget, der kan få én ud på kanten af stolen. De fleste oplysninger finder Bremnes frem til via Wikipedia og Google (så meget for dybdeborende journalistik!), og scenen med den norske efterretningstjeneste er for kort og ikke særlig troværdig.

Det mest positive, der kan siges om Kings Bay, er at Tromsø fremstår flot og eksotisk i sin smukke vinterdragt, samt at filmen er én lang nostalgisk gestus til os, der voksede op i 1980’erne. Men i 2017 stiller vi altså større krav til thrillere. To stjerner.

Billedkvaliteten er godkendt, omend der er lidt for meget støj i mørke scener. Lydsporet plages af en lidt skrigende, overfokuseret diskant og mangler fylde. Intet bonusmateriale.

picture1
<
>
(Foto: Producent)
Fakta
  • Release: 10. april 2017
  • Instruktion: Stig Svendsen
  • Med: Kari Bremnes, Jørgen Langhelle, Erik Hivju, Kim Sørensen, Maria Bock, Eirik J. Eliassen
  • Genre: Thriller
  • Land: Norge År: 2017
  • Tid: 1:34 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.