: Inherent Vice

Blu-ray anmeldelse

Thomas Pynchons excentriske roman blev anset for at være absolut umulig at transformere til film, men Paul Thomas Anderson har gjort et kunststykke ud af det absurde materiale.
Karakter
Komedie
Inherent Vice
Annonce
Annonce
forfatter

Den gode Joaquin Phoenix lavede for nogle år siden et kunstprojekt – bl.a. med filmen I’m Still Here – hvor han satte sig selv i centrum og uden for samfundets normer. Dengang narrede han både verdenspressen og publikum, og i rollen som syrehovedet ‘Doc’ i Inherent Vice trækker han i den grad veksler på sit sære alter ego.

Doc (Phoenix i en glansrolle) er privatdetektiven, der må undersøge den tilsyneladende kidnapning af ejendomsmagnaten Michael Z. Wolfman. Om han rent faktisk er kidnappet eller ej, er der ingen, der ved. Ind fra sidelinjen kommer politidetektiven “Bigfoot” Bjornsen (Brolin), og de to har et had/kærlighedsforhold, der gennemsyrer filmen og giver den en herlig nerve. Derudover kæmper Doc med sit ambivalente forhold til sin fristende ekskæreste Shasta Fay Hepworth (!) (Waterston).

Inherent Vice_6

Glem alt om logik og naturlig dramaturgisk fremdrift. Her er det indfaldsmetoden, der styrer filmen og historien, og hvis du forventer den store forløsning, kommer du til at vente forgæves. MEN … Hvis du går med på det absurde præmis og lader dig udfordre, vil du få en stor filmisk oplevelse!

Annonce
Inherent Vice_5 INHERENT VICE Inherent Vice_3 Inherent Vice_2
<
>

Vi taler om en mellemting mellem Fear and Loathing in Las Vegas og de mere konventionelle Blow og The Rum Diary – samtidig med klare referencer til Coen-brødrenes legendariske The Big Lebowski! Kan det blive meget bedre? Fem soleklare stjerner!

Billedkvaliteten er bevidst lidt småsjusket og 1970’er-agtig, men vi må reagere på lydsporet (dts-MA 5.1), hvor dialogen er overeksponeret. Ekstramaterialet byder på hele fire minidokumentarer, men kun på i alt 11 minutter.

Fakta
  • Release: 29. juni 2015
  • Instruktion: Paul Thomas Anderson
  • Med: Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Owen Wilson, Katherine Waterston, Reese Witherspoon, Benicio Del Toro, Maya Rudolph, Eric Roberts
  • Genre: Krimi/komedie
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Tid: 02:28 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

HBO Nordic udsender trailer til deres nye norske dramaserie.
Se den første heftige trailer til den nye storfilm.
Også den nye spiller på streaming-markedet, Paramount+, vil producere lokalt, nordisk indhold.
Nu er traileren kommet til 2. sæson af Exit, en af Norges største seriesucceser. “Endnu mere fucked up” kalder seriens producer den.
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.