Search
Generic filters

: Inherent Vice

Blu-ray anmeldelse

Thomas Pynchons excentriske roman blev anset for at være absolut umulig at transformere til film, men Paul Thomas Anderson har gjort et kunststykke ud af det absurde materiale.

Karakter
Komedie
Inherent Vice

Den gode Joaquin Phoenix lavede for nogle år siden et kunstprojekt – bl.a. med filmen I’m Still Here – hvor han satte sig selv i centrum og uden for samfundets normer. Dengang narrede han både verdenspressen og publikum, og i rollen som syrehovedet ‘Doc’ i Inherent Vice trækker han i den grad veksler på sit sære alter ego.

Doc (Phoenix i en glansrolle) er privatdetektiven, der må undersøge den tilsyneladende kidnapning af ejendomsmagnaten Michael Z. Wolfman. Om han rent faktisk er kidnappet eller ej, er der ingen, der ved. Ind fra sidelinjen kommer politidetektiven “Bigfoot” Bjornsen (Brolin), og de to har et had/kærlighedsforhold, der gennemsyrer filmen og giver den en herlig nerve. Derudover kæmper Doc med sit ambivalente forhold til sin fristende ekskæreste Shasta Fay Hepworth (!) (Waterston).

Inherent Vice_6

Glem alt om logik og naturlig dramaturgisk fremdrift. Her er det indfaldsmetoden, der styrer filmen og historien, og hvis du forventer den store forløsning, kommer du til at vente forgæves. MEN … Hvis du går med på det absurde præmis og lader dig udfordre, vil du få en stor filmisk oplevelse!

Inherent Vice_5 INHERENT VICE Inherent Vice_3 Inherent Vice_2
<
>

Vi taler om en mellemting mellem Fear and Loathing in Las Vegas og de mere konventionelle Blow og The Rum Diary – samtidig med klare referencer til Coen-brødrenes legendariske The Big Lebowski! Kan det blive meget bedre? Fem soleklare stjerner!

Billedkvaliteten er bevidst lidt småsjusket og 1970’er-agtig, men vi må reagere på lydsporet (dts-MA 5.1), hvor dialogen er overeksponeret. Ekstramaterialet byder på hele fire minidokumentarer, men kun på i alt 11 minutter.

Fakta

 • Release: 29. juni 2015
 • Instruktion: Paul Thomas Anderson
 • Med: Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Owen Wilson, Katherine Waterston, Reese Witherspoon, Benicio Del Toro, Maya Rudolph, Eric Roberts
 • Genre: Krimi/komedie
 • Land: USA
 • År: 2014
 • Tid: 02:28 timer

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Så er Disney+ lanceret i Danmark, men hvad skal du se på tjenesten?
  Den legendariske, iskolde søster Ratcheds baggrundshistorie danner den perfekte ramme for en usædvanlig vellykket TV-serie.
  Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.
  I et ellers gennemsnitligt drama om at rejse sig efter en familietragedie og derpå følgende alkoholisme leverer Ben Affleck den ægte vare.
  September byder på kortere dage og mørkere nætter. Perfekt til lange, lade aftener foran TV’et.
  Hilary Swank leder en international besætning med kurs mod Mars, men både ekspeditionen og familien derhjemme oplever grus i maskineriet.
  Christopher Nolans nye film er en herlig, til tider absurd blanding af James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
  I et konservativt TV-miljø gennemsyret af mandschauvinisme og sexchikane slår kvinderne igen.

  Aktuelle tilbud

  Annonce
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.