: Hushpuppy

Blu-ray anmeldelse

Ni år gamle Quvenzhané Wallis blev som den yngste nogensinde nomineret til en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle; og det i en debutfilm, som blev nomineret til hele fire Oscars, inklusive for Bedste Film.
Karakter
Drama
Hushpuppy
Annonce
Annonce
forfatter

Med andre ord er Hushpuppy – Beasts of the Southern Wild en meget hypet film, men magter den at leve op til sit noget glorificerede rygte? Ja, men det er bestemt en film, som ikke vil falde i de brede massers smag – her er det bare at gemme popcorn og dåsebajere væk!

I en yderst lille landsby, så godt som isoleret fra samfundet, yderst langs kysten af Louisiana og “klemt inde” mellem Den Mexicanske Golf og den mægtige Mississippi, møder vi lokalsamfundets lille maskot, Hushpuppy og hendes stærkt alkoholiserede far. En lille pige, som så bestemt klarer at stå på egne ben, men kæmper med sin relation til faren og med at overleve efter orkanens hærgen. Det siges aldrig eksplicit, men Katrina og hendes massive ødelæggelser og den skammelige behandling af de fattige i New Orleans og langs Mississippi lurer konstant i baggrunden.

Spillefilmsdebutanten Behn Zeitlin har lavet en bemærkelsesværdig lavbudgetfilm med fuldstændig uerfarne skuespillere, som han har samlet op på auditions i New Orleans. Vi får en mavepuster af samspillet mellem den desperate far, som tilsyneladende ikke bryder sig om sin datter, og hans tilsyneladende upåvirkede pige. Wallis er et fund som pigen, der forsøger at finde fodfæste i en turbulent verden. Kun med øjnene udtrykker hun mere, end de fleste klarer med lange taler, og den smerte, som står at læse i hendes fars ansigt, er til at græde over.

Zeitlin benytter mange kunstneriske greb i fremstillingen af landsbyen med fleste festdage i verden og det outrerede lokalsamfund. Det er som at blive sat 30 år tilbage i tiden. Så outreret, at det til tider virker unødvendig overdrevet og forstyrrende. På den anden side sætter det hele livet i kontrast, og de dvælende og lange optagelser giver meget rum til tiltrængt eftertanke. En lille perle af en film!

Både lyd- og billedkvaliteten bærer præg af, at det er en lavbudgetfilm. Ganske vist ikke dårlig, men langtfra enestående. Specielt billedet opleves som lige lovlig blødt. Af bonusmateriale er det den fascinerende bag-om-filmen og kortfilmen Glory at Sea, der stikker ud.

Annonce

Fakta
  • Release: 27. februar 2013
  • Instruktion: Behn Zeitlin
  • Medvirkende: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Lowell Landes, Gina Montana, Jonshel Alexander
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2012
  • Tid: 1:34 t
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.