annonce

Hushpuppy

Blu-ray anmeldelse

Ni år gamle Quvenzhané Wallis blev som den yngste nogensinde nomineret til en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle; og det i en debutfilm, som blev nomineret til hele fire Oscars, inklusive for Bedste Film.

annonce

Med andre ord er Hushpuppy – Beasts of the Southern Wild en meget hypet film, men magter den at leve op til sit noget glorificerede rygte? Ja, men det er bestemt en film, som ikke vil falde i de brede massers smag – her er det bare at gemme popcorn og dåsebajere væk!

I en yderst lille landsby, så godt som isoleret fra samfundet, yderst langs kysten af Louisiana og “klemt inde” mellem Den Mexicanske Golf og den mægtige Mississippi, møder vi lokalsamfundets lille maskot, Hushpuppy og hendes stærkt alkoholiserede far. En lille pige, som så bestemt klarer at stå på egne ben, men kæmper med sin relation til faren og med at overleve efter orkanens hærgen. Det siges aldrig eksplicit, men Katrina og hendes massive ødelæggelser og den skammelige behandling af de fattige i New Orleans og langs Mississippi lurer konstant i baggrunden.

Spillefilmsdebutanten Behn Zeitlin har lavet en bemærkelsesværdig lavbudgetfilm med fuldstændig uerfarne skuespillere, som han har samlet op på auditions i New Orleans. Vi får en mavepuster af samspillet mellem den desperate far, som tilsyneladende ikke bryder sig om sin datter, og hans tilsyneladende upåvirkede pige. Wallis er et fund som pigen, der forsøger at finde fodfæste i en turbulent verden. Kun med øjnene udtrykker hun mere, end de fleste klarer med lange taler, og den smerte, som står at læse i hendes fars ansigt, er til at græde over.

Zeitlin benytter mange kunstneriske greb i fremstillingen af landsbyen med fleste festdage i verden og det outrerede lokalsamfund. Det er som at blive sat 30 år tilbage i tiden. Så outreret, at det til tider virker unødvendig overdrevet og forstyrrende. På den anden side sætter det hele livet i kontrast, og de dvælende og lange optagelser giver meget rum til tiltrængt eftertanke. En lille perle af en film!

Både lyd- og billedkvaliteten bærer præg af, at det er en lavbudgetfilm. Ganske vist ikke dårlig, men langtfra enestående. Specielt billedet opleves som lige lovlig blødt. Af bonusmateriale er det den fascinerende bag-om-filmen og kortfilmen Glory at Sea, der stikker ud.

annonce
  • Release: 27. februar 2013
  • Instruktion: Behn Zeitlin
  • Medvirkende: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Lowell Landes, Gina Montana, Jonshel Alexander
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2012
  • Tid: 1:34 t

Film
Ekstra
Lyd
Billede
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Læs også

Pavelig underholdning

Storspil fra veteranskuespillere gør The Two Popes til en særdeles fornøjelig og fascinerende filmaften.

Topliderlige teenagere

Hormonerne løber stadig løbsk hos de charmerende teenagere på gymnasiet i Moordale.

The Boss’ personlige og selvudleverende triumf

Endnu en gang kører rockkongen Bruce Springsteen sin karriere ud på et sidespor – og sikke et sidespor!

Tarantino-festaften

Quentin Tarantinos hyldest til Hollywoods guldalder er en af hans stærkeste film.

The A-Team på speed

Hvad får man, hvis man giver adrenalin-junkien Michael Bay et ubegrænset budget og frie tøjler? En af alle tiders dummeste og mest rutsjebane-actionmættede film.

Bliver der sex til jul?

Før jul lyver Johanne sig til en fiktiv kæreste – nu har hun 24 dage til at skaffe en.

Die Motherfucker!

To gange har Gerard Butler reddet præsidenten – denne gang skal han redde sig selv.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Teknisk brillant

Afslutningen på den episke Star Wars-saga indfrier desværre ikke de store forventninger.

Adrenalinjunkier

De to muskelmænd fra Fast & Furious-serien har fået deres eget spinoff, uden at vi hæver champagneglasset af den grund.