: Hugo 3D

Blu-ray-anmeldelse

Martin Scorsese er en alsidig instruktør. Fra de dybeste dramaer over dystre thrillere til biografiske dramaer, mafiafilm og dokumentarer har han forbløffet filmverdenen i årtier. Familiegenren har han derimod ikke bevæget sig inden for før, men også den behersker han med bravur!
Karakter
Eventyr
Hugo 3D
Annonce
Annonce
forfatter

Med Hugo serverer Scorsese en hyldest til filmhistorien i en meget familievenlig indpakning, det hele så teknisk brillant og charmerende, at både store og små vil lade sig forføre! Med filmklassikeren Le voyage dans la lune (Rejsen til månen) fra 1902, af Georges Méliès (Ben Kingsley) som bagtæppe fletter han en fascinerende fortælling sammen om de første år af filmens fantastiske historie og de pionerer, der førte an.

Baseret på romanen The Invention of Hugo Cabret af Brian Selznick møder vi den kvikke unge fyr Hugo Cabret (Asa Butterfield), som vokser op i Paris i mellemkrigstiden med en urmager og opfinder som far (Jude Law), der omkommer i en brand. Da Hugo sidder ensom og forældreløs tilbage, er det hans fordrukne onkel (en herlig Ray Winstone), der får ansvaret for ham. Han er noget så excentrisk som ansvarlig for, at alle ure på banegården Gare Montparnasse i Paris tikker og går – noget som viser sig relativt udfordrende, da han dør.

Men ingen lægger mærke til, at Hugo overtager jobbet og bor og lever i den enorme jernbanestations hulrum. På konstant jagt efter hjemløse “udskud” er sikkerhedsvagten (Sacha Baron Cohen). Cohen beviser, at han behersker mere end excentriske østeuropæere og diktatorer, og som overpertentlig og korrekt sikkerhedsvagt leverer han perfekt balance mellem drama og underfundig understated humor.

På kontinuerlig flugt fra Cohen tager unge Hugos liv en ny drejning, da han lærer Isabelle (Moretz) at kende, der er datter af en legetøjsbutikejer (Kingsley), som han regelmæssigt stjæler fra; en dybt ulykkelig mand, som lever livet fra dag til dag og forsøger at fortrænge fortidens minder. Isabelle og Hugo forsøger, sammen med en robotagtig ven, at ændre på hans triste tilværelse og samtidig afdække hans utrolige fortid.

Vejen er spækket med fantastisk scenografi, magiske øjeblikke (med bl.a. en togscene, som tager pusten fra dig og beviser, hvorfor du i morgen skal springe ud og købe et 3D-tv), spænding og herligt skuespil. Filmen er både trist og opløftende og har en dybere mening, end man umiddelbart får øje på. Her handler det om at satse på sine drømme og få mest muligt ud af livet – og om ikke at give op. Alt sammen fortalt gennem øjnene på de to børn og med perfekt timede dryp fra filmhistorien. En film, som udnytter 3D-mediet til det yderste, og som løfter magien (bogstavelig talt) frem. Hugo er intet mindre end Martin Scorseses kærlighedserklæring til filmhistorien, og alligevel vil dagens unge blive fascineret af rejsen! Seks strålende stjerner.

Annonce

Og bare for at slå det fast én gang for alle: Med Hugo 3D har vi fået en ny referencefilm inden for 3D! 3D tilfører filmen en imponerende dybde og en uslåelig skarphed. Her er der ikke antydning af crosstalk, og billedet er overhovedet ikke for mørkt (hvilket ofte er et problem med 3D-film). Fuldt på højde med – om ikke over – Avatar!

Bonusmaterialet byder på en rigtig god og grundig bag-om-filmen, interview med Cohen, et kig på special effects og fokus på Georges Méliès. Vi kunne ønske os mere fra Scorseses egen mund og yderligere fokus på alle de spektakulære special effects.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Release: 17. juli 2012
  • Instruktør: Martin Scorsese
  • Medvirkende: Asa Butterfield, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Ray Winstone, Christopher Lee, Chloë Grace Moretz, Emily Mortimer
  • Genre: Eventyr
  • Land: USA
  • År: 2012
  • Tid: 2:06 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.