Anmeldelse: Greyhound

Tandløst krigsdrama

Apple og Tom Hanks byder på en flad spændingskurve i tandløst 2. verdenskrigs-drama.
Karakter
Krigsfilm
Greyhound
Annonce
Annonce
forfatter

Det flyder ikke ligefrem over med originalt indhold på Apples streaming-tjeneste. Især på filmfronten er udbuddet ret magert, og hvis Greyhound er udtryk for, hvor Apple lægger barren, er det måske godt det samme.

Greyhound er egentlig heller ikke en Apple Originals-film, men snarere endnu et filmisk offer for coronapandemien. Som et resultat af lukkede biografer droppede Sony – efter x antal udskudte premieredatoer – biograflanceringen og solgte filmrettighederne til Apple TV+ for 70 millioner dollars.

 

Det er almindeligt kendt, at Tom Hanks har en stor interesse for de dramaer og heltegerninger, der udfoldede sig i forbindelse med 2. verdenskrig. Han var producent på stillehavskrigsserien The Pacific og på Band of Brothers, og spillede hovedrollen i den klassiske Saving Private Ryan. Greyhound har han selv skrevet manuskriptet til og spiller også hovedrollen. Manuskriptet er baseret på romanen The Good Shepherd (1955) af C.S. Forester.

Annonce

Handlingen er bygget over den sande historie om den intense atlanterhavskrig (der kostede mere end 72.000 menneskeliv), hvor den amerikanske destroyer USS Keeling har ansvaret for at beskytte en armada af britiske handelsskibe. Men under den turbulente, iskolde havoverflade lurer en lille hær af tyske ubåde …

(Foto: Apple TV+)

Desværre er den virkelige historie langt mere intens og fængslende, end hvad Hanks & co. formår at formidle på lærredet. Hovedproblemet er, at persongalleriet fremstår som flade papfigurer i en halvanden time lang CGI-krig.

Vi skraber kun overfladen på personerne, som forbliver tomme skaller og dermed også personer, som vi ikke interesser os for og ligeglad med, hvordan det går. Den eneste, vi lærer lidt at kende, er kaptajnen (Hanks), som har en kæreste (Shue), der venter på ham derhjemme, og er en hengiven, troende mand. That’s it!

Tom Hanks spejder efter en mening med filmen … (Foto: Apple TV+)

Vi kastes direkte ind i krigsdramaet, hvor karikerede ondskabsfulde tyskere sender terrormeldinger til fjenden, mens de torpederer de britiske skibe ét efter ét. Den relativt simple historie er fyldt med kodesprog, gentagne kommandoer og militær kommunikation, hvilket efterhånden bare bliver irriterende. Og det er ikke kun det tynde persongalleriet, der fremstår uforarbejdet; meget bedre står det ikke til med de skuffende special effects.

Det er alt for tydeligt, at indspilningerne er foregået trygt på land i et studie, mens alt, hvad der hedder krigsskibe, eksplosioner og frådende bølger, er lagt til digitalt bagefter. Noget, der godt kunne fungere, men ikke når det ser så utrolig kunstigt ud som i Greyhound. Vi føler aldrig den intense, klaustrofobiske spænding, som en krigsfilm af en sådan kaliber skal formidle, og hele produktionen oser langt væk af TV-film.

Annonce
Greyhound_7 Greyhound_1 Greyhound_4 Greyhound_2
<
>
(Foto: Apple TV+)

Den korte spilletid hjælper heller ikke. Vi føler, at vi har haster af sted, mens der egentlig sker meget lidt på de halvanden time, og handlingen virker repetitiv og nærmest kedelig. To triste stjerner til dette mislykkede krigsdrama.

Er dit film-drømmescenarie at se Tom Hanks i et intens drama til søs? Så anbefaler vi i stedet den usædvanlig spændende Captain Phillips. Hvis du derimod er på udkig efter et heftigt drama fra 2. verdenskrig, skal du hellere bruge din dyrebare tid på at se Das Boot eller Dunkirk – for Greyhound bør du afgjort springe over.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Apple TV+
  • Release: 10. juli 2020
  • Instruktion: Aaron Schneider
  • Med: Tom Hanks, Stephen Graham, Elisabeth Shue, Matt Helm, Craig Tate, Rob Morgan
  • Genre: Krigsfilm
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 1:31 timer
IMDB Rating
Greyhound (2020) 1h 31min | Action, Drama, History | 10 July 2020 (USA) Summary: Several months after the U.S. entry into World War II, an inexperienced U.S. Navy commander must lead an Allied convoy being stalked by a German submarine wolf pack.
Countries: USA, Canada, ChinaLanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.