: Fury

Blu-ray

Brad Pitt og instruktør David Ayer serverer os en intens og klaustrofobisk krigsfilm, der er en slags tank-udgave af Das Boot.
Karakter
Krigsfilm
Fury
Annonce
Annonce
forfatter

De unge amerikanske soldater i tanken “Fury” har, under ledelse af sergenten Don (Pitt), oplevet de fleste af krigens rædsler på deres vej fra Nordafrika op gennem Europa. Nu befinder de sig i frontlinjen i Tyskland hen mod slutningen af Anden Verdenskrig, og både mandskab og maskiner er krigstrætte.

 

 

Hitlers endeligt er nær, og De Allierede skal “kun” indtage nogle håndfulde tyske landsbyer, men med alle mand mobiliseret er modstanden fra den tyske krigsmagt stadig formidabel. Ikke mindst ved hjælp af de enestående Tiger-tanks bider nazisterne sig fast i mudderet i og omkring de tyske landsbyer.

Annonce

En af mændene på “Fury” bliver dræbt, og rookien Norman (Lerman) klatrer om bord i panservognen. Norman har ingen kamperfaring, kommer direkte fra et skrivebordsjob og er stadig en idealist med troen på det gode i mennesket i behold. Han får en brat og brutal indlæringskurve.

Fury er, når den er bedst, en vanvittigt intens og medrivende krigsfilm, der virkelig ryster dig ud af komfortzonen i vores fredelige og magelige del af verden. Livet i en tank skildres realistisk, brutalt og klaustrofobisk, men samtidig med kammeratlig varme og ironi. På den måde adskiller filmen sig ikke væsentligt fra andre krigsfilm, men går i relativt veltrampede, forudsigelig spor.

Brad Pitt gør, hvad han skal, men er lidt for endimensionel, og det er Sia LaBeouf, der for alvor imponerer og viser et bredt spektrum af følelser, fortvivlelse og vrede.

Filmens to bedste scener er uden tvivl den elegante “tank-ballet” på en tysk mark, hvor fire underlegne amerikanske tanks danser en intens dødsdans med en tysk Tiger-supertank. Flot koreograferet, eksekveret og fotograferet.

Lige inden får vi en total kontrast, da Don og Norman trænger ind i dagligstuen hos to kvinder, efter at De Allierede har indtaget en landsby. Udenfor falder granaterne stadig, og ligstanken ligger som en dyne over byen, mens man indenfor hører dejlig musik, læser avis og spiser god mad. En vellykket modstykke til krigens brutalitet, som snart indhenter vores helte.

Annonce

Og det med helte er desværre et lidt for fremtrædende træk ved Fury. De fleste af os har set Rambo smide Den Røde Hær ud af Afghanistan ene mand, og hvis ikke holdet i “Fury” selv sørger for Hitlers nederlag, så er det tæt på, da de den sidste halve time af filmen egenhændigt slagter noget nær halvdelen af den tyske hær – usårlige og træfsikre, barrikaderet i deres tank. Det er, så vi næsten hører “The Star Spangled Banner” i baggrunden.

Med dette overdrevne heroiske greb forsvinder noget af filmens brutale realisme også. Men i det store og hele er Fury et intenst, spændende og teknisk meget vellavet krigs-epos. Fire pansrede stjerner.

Lydsporet er et kapitel for sig: Inde i jernmonsteret hører vi krydsilden fra alle ledder og kanter, mens tanken overdænges af projektiler. Når den skyder fra sig, dundrer det så hårdt i subwooferen, at vi må holde fast i sofaen. Og hele tiden er dialogerne krystalklare. Billedkvaliteten skuffer heller ikke, men får ikke topkarakter på grund af en lidt ujævn kvalitet, hvor der især i mørke scener forsvinder for mange detaljer. Ekstramaterialet byder på udeladte og udvidede scener, trailers, minidokumentarer og en rigtig god “instruktørens dagbog”.

$RRMVE4D $R71JKZH $RYZFVI6 $RNGT3HM $R1WG6MM $RSI941Q $RKXK7E2 $RLYQECG $RGRBHCJ
<
>
Fakta
  • Release: 16. februar 2015
  • Instruktion: David Ayer
  • Originaltitel: -
  • Med: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña, Jon Bernthal, Jason Isaacs
  • Genre: Krigsfilm
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Tid: 02:14 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

HBO Nordic udsender trailer til deres nye norske dramaserie.
Se den første heftige trailer til den nye storfilm.
Også den nye spiller på streaming-markedet, Paramount+, vil producere lokalt, nordisk indhold.
Nu er traileren kommet til 2. sæson af Exit, en af Norges største seriesucceser. “Endnu mere fucked up” kalder seriens producer den.
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.