annonce

Fury

Blu-ray

Brad Pitt og instruktør David Ayer serverer os en intens og klaustrofobisk krigsfilm, der er en slags tank-udgave af Das Boot.

annonce

De unge amerikanske soldater i tanken “Fury” har, under ledelse af sergenten Don (Pitt), oplevet de fleste af krigens rædsler på deres vej fra Nordafrika op gennem Europa. Nu befinder de sig i frontlinjen i Tyskland hen mod slutningen af Anden Verdenskrig, og både mandskab og maskiner er krigstrætte.

 

 

Hitlers endeligt er nær, og De Allierede skal “kun” indtage nogle håndfulde tyske landsbyer, men med alle mand mobiliseret er modstanden fra den tyske krigsmagt stadig formidabel. Ikke mindst ved hjælp af de enestående Tiger-tanks bider nazisterne sig fast i mudderet i og omkring de tyske landsbyer.

En af mændene på “Fury” bliver dræbt, og rookien Norman (Lerman) klatrer om bord i panservognen. Norman har ingen kamperfaring, kommer direkte fra et skrivebordsjob og er stadig en idealist med troen på det gode i mennesket i behold. Han får en brat og brutal indlæringskurve.

Fury er, når den er bedst, en vanvittigt intens og medrivende krigsfilm, der virkelig ryster dig ud af komfortzonen i vores fredelige og magelige del af verden. Livet i en tank skildres realistisk, brutalt og klaustrofobisk, men samtidig med kammeratlig varme og ironi. På den måde adskiller filmen sig ikke væsentligt fra andre krigsfilm, men går i relativt veltrampede, forudsigelig spor.

annonce

Brad Pitt gør, hvad han skal, men er lidt for endimensionel, og det er Sia LaBeouf, der for alvor imponerer og viser et bredt spektrum af følelser, fortvivlelse og vrede.

annonce

Filmens to bedste scener er uden tvivl den elegante “tank-ballet” på en tysk mark, hvor fire underlegne amerikanske tanks danser en intens dødsdans med en tysk Tiger-supertank. Flot koreograferet, eksekveret og fotograferet.

Lige inden får vi en total kontrast, da Don og Norman trænger ind i dagligstuen hos to kvinder, efter at De Allierede har indtaget en landsby. Udenfor falder granaterne stadig, og ligstanken ligger som en dyne over byen, mens man indenfor hører dejlig musik, læser avis og spiser god mad. En vellykket modstykke til krigens brutalitet, som snart indhenter vores helte.

Og det med helte er desværre et lidt for fremtrædende træk ved Fury. De fleste af os har set Rambo smide Den Røde Hær ud af Afghanistan ene mand, og hvis ikke holdet i “Fury” selv sørger for Hitlers nederlag, så er det tæt på, da de den sidste halve time af filmen egenhændigt slagter noget nær halvdelen af den tyske hær – usårlige og træfsikre, barrikaderet i deres tank. Det er, så vi næsten hører “The Star Spangled Banner” i baggrunden.

Med dette overdrevne heroiske greb forsvinder noget af filmens brutale realisme også. Men i det store og hele er Fury et intenst, spændende og teknisk meget vellavet krigs-epos. Fire pansrede stjerner.

annonce

Lydsporet er et kapitel for sig: Inde i jernmonsteret hører vi krydsilden fra alle ledder og kanter, mens tanken overdænges af projektiler. Når den skyder fra sig, dundrer det så hårdt i subwooferen, at vi må holde fast i sofaen. Og hele tiden er dialogerne krystalklare. Billedkvaliteten skuffer heller ikke, men får ikke topkarakter på grund af en lidt ujævn kvalitet, hvor der især i mørke scener forsvinder for mange detaljer. Ekstramaterialet byder på udeladte og udvidede scener, trailers, minidokumentarer og en rigtig god “instruktørens dagbog”.

$RRMVE4D $R71JKZH $RYZFVI6 $RNGT3HM $R1WG6MM $RSI941Q $RKXK7E2 $RLYQECG $RGRBHCJ
<
>
  • Release: 16. februar 2015
  • Instruktion: David Ayer
  • Originaltitel: -
  • Med: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña, Jon Bernthal, Jason Isaacs
  • Genre: Krigsfilm
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Tid: 02:14 timer

Film
Ekstra
Lyd
Billede
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Læs også

Pavelig underholdning

Storspil fra veteranskuespillere gør The Two Popes til en særdeles fornøjelig og fascinerende filmaften.

Topliderlige teenagere

Hormonerne løber stadig løbsk hos de charmerende teenagere på gymnasiet i Moordale.

The Boss’ personlige og selvudleverende triumf

Endnu en gang kører rockkongen Bruce Springsteen sin karriere ud på et sidespor – og sikke et sidespor!

Tarantino-festaften

Quentin Tarantinos hyldest til Hollywoods guldalder er en af hans stærkeste film.

The A-Team på speed

Hvad får man, hvis man giver adrenalin-junkien Michael Bay et ubegrænset budget og frie tøjler? En af alle tiders dummeste og mest rutsjebane-actionmættede film.

Bliver der sex til jul?

Før jul lyver Johanne sig til en fiktiv kæreste – nu har hun 24 dage til at skaffe en.

Die Motherfucker!

To gange har Gerard Butler reddet præsidenten – denne gang skal han redde sig selv.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Teknisk brillant

Afslutningen på den episke Star Wars-saga indfrier desværre ikke de store forventninger.

Adrenalinjunkier

De to muskelmænd fra Fast & Furious-serien har fået deres eget spinoff, uden at vi hæver champagneglasset af den grund.