Search
Generic filters

: Fury

Blu-ray

Brad Pitt og instruktør David Ayer serverer os en intens og klaustrofobisk krigsfilm, der er en slags tank-udgave af Das Boot.

Karakter
Krigsfilm
Fury

De unge amerikanske soldater i tanken “Fury” har, under ledelse af sergenten Don (Pitt), oplevet de fleste af krigens rædsler på deres vej fra Nordafrika op gennem Europa. Nu befinder de sig i frontlinjen i Tyskland hen mod slutningen af Anden Verdenskrig, og både mandskab og maskiner er krigstrætte.

 

 

Hitlers endeligt er nær, og De Allierede skal “kun” indtage nogle håndfulde tyske landsbyer, men med alle mand mobiliseret er modstanden fra den tyske krigsmagt stadig formidabel. Ikke mindst ved hjælp af de enestående Tiger-tanks bider nazisterne sig fast i mudderet i og omkring de tyske landsbyer.

En af mændene på “Fury” bliver dræbt, og rookien Norman (Lerman) klatrer om bord i panservognen. Norman har ingen kamperfaring, kommer direkte fra et skrivebordsjob og er stadig en idealist med troen på det gode i mennesket i behold. Han får en brat og brutal indlæringskurve.

Fury er, når den er bedst, en vanvittigt intens og medrivende krigsfilm, der virkelig ryster dig ud af komfortzonen i vores fredelige og magelige del af verden. Livet i en tank skildres realistisk, brutalt og klaustrofobisk, men samtidig med kammeratlig varme og ironi. På den måde adskiller filmen sig ikke væsentligt fra andre krigsfilm, men går i relativt veltrampede, forudsigelig spor.

Brad Pitt gør, hvad han skal, men er lidt for endimensionel, og det er Sia LaBeouf, der for alvor imponerer og viser et bredt spektrum af følelser, fortvivlelse og vrede.

Filmens to bedste scener er uden tvivl den elegante “tank-ballet” på en tysk mark, hvor fire underlegne amerikanske tanks danser en intens dødsdans med en tysk Tiger-supertank. Flot koreograferet, eksekveret og fotograferet.

Lige inden får vi en total kontrast, da Don og Norman trænger ind i dagligstuen hos to kvinder, efter at De Allierede har indtaget en landsby. Udenfor falder granaterne stadig, og ligstanken ligger som en dyne over byen, mens man indenfor hører dejlig musik, læser avis og spiser god mad. En vellykket modstykke til krigens brutalitet, som snart indhenter vores helte.

Og det med helte er desværre et lidt for fremtrædende træk ved Fury. De fleste af os har set Rambo smide Den Røde Hær ud af Afghanistan ene mand, og hvis ikke holdet i “Fury” selv sørger for Hitlers nederlag, så er det tæt på, da de den sidste halve time af filmen egenhændigt slagter noget nær halvdelen af den tyske hær – usårlige og træfsikre, barrikaderet i deres tank. Det er, så vi næsten hører “The Star Spangled Banner” i baggrunden.

Med dette overdrevne heroiske greb forsvinder noget af filmens brutale realisme også. Men i det store og hele er Fury et intenst, spændende og teknisk meget vellavet krigs-epos. Fire pansrede stjerner.

Lydsporet er et kapitel for sig: Inde i jernmonsteret hører vi krydsilden fra alle ledder og kanter, mens tanken overdænges af projektiler. Når den skyder fra sig, dundrer det så hårdt i subwooferen, at vi må holde fast i sofaen. Og hele tiden er dialogerne krystalklare. Billedkvaliteten skuffer heller ikke, men får ikke topkarakter på grund af en lidt ujævn kvalitet, hvor der især i mørke scener forsvinder for mange detaljer. Ekstramaterialet byder på udeladte og udvidede scener, trailers, minidokumentarer og en rigtig god “instruktørens dagbog”.

$RRMVE4D $R71JKZH $RYZFVI6 $RNGT3HM $R1WG6MM $RSI941Q $RKXK7E2 $RLYQECG $RGRBHCJ
<
>

Fakta

 • Release: 16. februar 2015
 • Instruktion: David Ayer
 • Originaltitel: -
 • Med: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña, Jon Bernthal, Jason Isaacs
 • Genre: Krigsfilm
 • Land: USA
 • År: 2014
 • Tid: 02:14 timer

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Klassisk Star Wars

Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.

Superunderholdende superhelte

Vi troede, at vi var blevet trætte af superheltefilm, men Avengers 3 viser, at der stadig er slagkraft i genren.

Spektakulær afslutning

Alle kræfter forenes, når vores helte én gang for alle skal sætte en stopper for ondskaben i en actionfyldt film krydret med gode karakterer og følelser.

Magi i Dødsriget

En af de smukkeste film nogensinde!

Usædvanlig charmerende

Efter gigantsuccesen med relanceringen af klassikeren Skønheden og Uhyret i 3D i biografen sidste år gentog Disney for nylig succesen med en af de største moderne klassikere, den usædvanlig charmerende animationsfilm Find Nemo.
For længe siden i en medieverden langt, langt fra vores så et rum-eventyr dagens lys, men 22 år senere bristede boblen. Kan vor tids “sci-fi troldmand” J.J. Abrams puste nyt liv i Star Wars-universet?

Følelsesladet og morsomt mesterværk

Med Inderst inde konsoliderer Pixar sig som den bedste og mest innovative aktør på det blomstrende animationsmarked.

Puster nyt, magisk liv i eventyret

Disney er begyndt at filmatisere deres største animationssucceser, og live-versionen af Askepot er et pletskud af en eventyrfilm.

Dyredokumentar med dubbing

Disneys genindspilning af Løvernes konge er en blandet oplevelse. Vi har aldrig set bedre, mere naturtro animation, men teknologien står i vejen for det følelsesmæssige.

Top popcorn-underholdning

Tidernes mest omtalte 3D-film, som nærmest ene og alene genindførte formatet i biografen, udkom på BD for to et halvt år siden – i 2D! På grund af en eksklusiv aftale med Panasonic har den gemene hob måttet vente indtil nu, før de kunne nyde den fuldt ud på deres eget 3D-tv.

Elefantastisk!

Live-versionen af Dumbo fornyer klassikeren, men slår dog ikke originalen.

Arv og miljø i eventyrland

En af Disneys mest mindeværdige skurke, Malavia fra Tornerose, får lov til at fortælle sin grumme historie.

Flot, men konventionelt fra Disney

Visuelt er Vaiana en af Disneys lækreste film, men historien er langtfra lige så spektakulær.

Superhelt med politisk brod

Panteren viser kløer over for samfundets undertrykkelse i et visuelt festfyrværkeri af en film.

Rosekrigen

I den tredje film om den gemytlige Captain America og hans brogede vennekreds er det indre splid og moralske dilemmaer, der er i centrum. Underholdende, men langtrukket.

Sololøb fra Han Solo

En godkendt udmøntning af Han Solos oprindelse.

You go girl!

Heftige Brie Larson sparker røv som hårdtslående superhelt med atomkræfter.

Sarkastiske superhelte

Ironi og sarkasme går som en rød tråd gennem vores tredje møde med tordenguden – og det virker.

Morsom myremand

Film om diverse superhelte er nærmest blevet hverdagskost for filmpublikummet de seneste år. Alligevel er Ant-Man et frisk tilskud til genren, som formår at balancere humor og action på tilfredsstillende vis.

Meget letbenede superhelte

Småkryb som superhelte kan være sjovt, men Ant-Man 2 er lidt for meget en letvægter.

Star Wars go home!

Med Guardians of the Galaxy tager Marvel brodden af den pompøse sci-fi-genre én gang for alle, og det sker med humor, action – og med bravur.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Marvel imponerer igen

Kaptajnen er tilbage – og han er vred! Marvel giver os endnu en mastodontisk film med stor underholdningsværdi.

Holder dampen oppe

De Utrolige 2 tager tråden op fra den første film. Stadig solid underholdning, men afgjort ikke nyskabende.

Charmerende gensyn

Find Nemo er en af de bedste animationsfilm nogensinde, og dermed har fortsættelsen ekstra stor faldhøjde.
1 kommentar

Skriv et svar

  Læs også

  Den legendariske, iskolde søster Ratcheds baggrundshistorie danner den perfekte ramme for en usædvanlig vellykket TV-serie.
  Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.
  I et ellers gennemsnitligt drama om at rejse sig efter en familietragedie og derpå følgende alkoholisme leverer Ben Affleck den ægte vare.
  September byder på kortere dage og mørkere nætter. Perfekt til lange, lade aftener foran TV’et.
  Hilary Swank leder en international besætning med kurs mod Mars, men både ekspeditionen og familien derhjemme oplever grus i maskineriet.
  Christopher Nolans nye film er en herlig, til tider absurd blanding af James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
  I et konservativt TV-miljø gennemsyret af mandschauvinisme og sexchikane slår kvinderne igen.
  Amerikanerne prøver at genskabe magien fra Braveheart, men ender med en maveplasker.

  Aktuelle tilbud

  Annonce
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.