TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Fury

Blu-ray

Brad Pitt og instruktør David Ayer serverer os en intens og klaustrofobisk krigsfilm, der er en slags tank-udgave af Das Boot.

forfatter
Publiceret 17/03/2015 - 00:01
Karakter
Krigsfilm
Fury

De unge amerikanske soldater i tanken “Fury” har, under ledelse af sergenten Don (Pitt), oplevet de fleste af krigens rædsler på deres vej fra Nordafrika op gennem Europa. Nu befinder de sig i frontlinjen i Tyskland hen mod slutningen af Anden Verdenskrig, og både mandskab og maskiner er krigstrætte.

 

 

Hitlers endeligt er nær, og De Allierede skal “kun” indtage nogle håndfulde tyske landsbyer, men med alle mand mobiliseret er modstanden fra den tyske krigsmagt stadig formidabel. Ikke mindst ved hjælp af de enestående Tiger-tanks bider nazisterne sig fast i mudderet i og omkring de tyske landsbyer.

En af mændene på “Fury” bliver dræbt, og rookien Norman (Lerman) klatrer om bord i panservognen. Norman har ingen kamperfaring, kommer direkte fra et skrivebordsjob og er stadig en idealist med troen på det gode i mennesket i behold. Han får en brat og brutal indlæringskurve.

Fury er, når den er bedst, en vanvittigt intens og medrivende krigsfilm, der virkelig ryster dig ud af komfortzonen i vores fredelige og magelige del af verden. Livet i en tank skildres realistisk, brutalt og klaustrofobisk, men samtidig med kammeratlig varme og ironi. På den måde adskiller filmen sig ikke væsentligt fra andre krigsfilm, men går i relativt veltrampede, forudsigelig spor.

Brad Pitt gør, hvad han skal, men er lidt for endimensionel, og det er Sia LaBeouf, der for alvor imponerer og viser et bredt spektrum af følelser, fortvivlelse og vrede.

Filmens to bedste scener er uden tvivl den elegante “tank-ballet” på en tysk mark, hvor fire underlegne amerikanske tanks danser en intens dødsdans med en tysk Tiger-supertank. Flot koreograferet, eksekveret og fotograferet.

Lige inden får vi en total kontrast, da Don og Norman trænger ind i dagligstuen hos to kvinder, efter at De Allierede har indtaget en landsby. Udenfor falder granaterne stadig, og ligstanken ligger som en dyne over byen, mens man indenfor hører dejlig musik, læser avis og spiser god mad. En vellykket modstykke til krigens brutalitet, som snart indhenter vores helte.

Og det med helte er desværre et lidt for fremtrædende træk ved Fury. De fleste af os har set Rambo smide Den Røde Hær ud af Afghanistan ene mand, og hvis ikke holdet i “Fury” selv sørger for Hitlers nederlag, så er det tæt på, da de den sidste halve time af filmen egenhændigt slagter noget nær halvdelen af den tyske hær – usårlige og træfsikre, barrikaderet i deres tank. Det er, så vi næsten hører “The Star Spangled Banner” i baggrunden.

Med dette overdrevne heroiske greb forsvinder noget af filmens brutale realisme også. Men i det store og hele er Fury et intenst, spændende og teknisk meget vellavet krigs-epos. Fire pansrede stjerner.

Lydsporet er et kapitel for sig: Inde i jernmonsteret hører vi krydsilden fra alle ledder og kanter, mens tanken overdænges af projektiler. Når den skyder fra sig, dundrer det så hårdt i subwooferen, at vi må holde fast i sofaen. Og hele tiden er dialogerne krystalklare. Billedkvaliteten skuffer heller ikke, men får ikke topkarakter på grund af en lidt ujævn kvalitet, hvor der især i mørke scener forsvinder for mange detaljer. Ekstramaterialet byder på udeladte og udvidede scener, trailers, minidokumentarer og en rigtig god “instruktørens dagbog”.

$RRMVE4D $R71JKZH $RYZFVI6 $RNGT3HM $R1WG6MM $RSI941Q $RKXK7E2 $RLYQECG $RGRBHCJ
<
>
Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Fakta
 • Release: 16. februar 2015
 • Instruktion: David Ayer
 • Originaltitel: -
 • Med: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña, Jon Bernthal, Jason Isaacs
 • Genre: Krigsfilm
 • Land: USA
 • År: 2014
 • Tid: 02:14 timer
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marvel lancerer kvindelig version af Hulken! Marvel-universet er åbenbart ufuldendt uden en kvindelig version af den vrede, grønne mand, også kendt som Hulken.
Nu er musen størst af alle! Det tog kun Mickey Mouse & Co. to et halvt år at vippe Netflix af streaming-tronen.
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend