TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse Folk med angst

Svensk charmebombe

Endnu en svensk seriesucces fra streaming-giganten.

forfatter
Publiceret 27/12/2021 - 17:12
Karakter
Drama
Folk med angst

Camilla Ahlgren og Alex Haridi har gjort et formidabelt stykke arbejde med at forvandle Fredrik Backmans lettere absurde, indimellem kaotiske og strittende roman Folk med angst til en lille serie-charmebombe af en drama-komedie-krimi-thriller.

 

I en mellemstor by lidt syd for Stockholm møder vi de to lidt naive politimænd Jack (Svensson) og Jim (Ekborg), som midt i Jacks halvårlige klipning kommer i vejen for et amatøragtigt bankrøveri.

Læs også Hvem dræbte Olof Palme? Den 28. februar 1986 blev den svenske statsminister skudt og dræbt på åben gade i Stockholm – først 34 år senere kom politiets konklusion.

Røveren flygter hals over hoved og ender med at barrikadere sig i en lejlighed, hvor der er åbent hus. Otte intetanende besøgende bliver højst uventet røverens gidsler. Da de så endelig løslades, i uskadt stand, stormer politiet ind i en tom lejlighed – og ingen af gidslerne kan bagefter beskrive gerningsmanden …

(Foto: Netflix)

Backman (En mand der hedder Ove) har skrevet en fornøjelig roman om otte mennesker, der sammen havner i en slags livskrise og derefter knytter uventede bånd. Folk med angst er en bog – og nu en serie – der er befriende svær at sætte i bås: Den er både drama, komedie, krimi og thriller.

Det hele begynder som en let karikeret komedie, hvor to “enfoldige” lokale politifolk får ansvaret for at fange en åbenlyst amatøragtig bankrøver, som så ender med at tage gidsler.

De to herrer er endda far og søn. Sønnen, Jack, har faren som sit store forbillede, og Jim, der er enkemand, føler at han har fejlet i rollen som far, efter at datteren blev narkoman. I baggrunden lurer en hemmelighed fra Jacks barndom, som også involverer nogle af gidslerne.

Folk-med-angst_4-989x495 Folk-med-angst_5-989x495 Folk-med-angst_2-989x495 Folk-med-angst_6-989x495
<
>
(Foto: Netflix)

Camilla Ahlgren og Alex Haridi (som også står bag den vellykkede komedie Kærlighed og anarki) har trommet et A-hold af svenske skuespillere sammen. Her får vi en herlig, farverig buket af personligheder – fra en neurotisk ejendomsmægler over et ældre par, der bare elsker IKEA og boligindretning, en usikker bankdirektør og et lesbisk par, der er gravide, til en mand i både kanin- og BDSM-kostume!

Læs også Et frækt forslag Herligt charmerende samtidsdrama med genkendelige konflikter og udfordringer.

Gidseltagningen får alle parter til at reflektere over deres liv, deres livsvalg og fremtidsudsigter. Skæve, søde, søgende, helt almindelige mennesker mødes, og varme relationer opstår; alt sammen akkompagneret af en lun og autentisk humor.

Folk med angst er blevet en af julens mest hyggelige serieoverraskelser. Hele familien vil grine, forundres og sidde i spænding – og måske endda fælde en tåre. Fem stjerner.

Fakta
  • Netflix
  • Release: 29. december 2021
  • Instruktion: Felix Herngren
  • Med: Alfred Svensson, Dan Ekborg, Leif Andrée, Marika Lagercrantz, Carla Sehn, Petrina Solange, Anna Granath, Per Andersson, Lottie Ejebrant, Sofia Ledarp, Shima Niavarani
  • Genre: Drama
  • Land: Sverige
  • År: 2021
  • Tid: 2:45 timer
IMDB Rating
Anxious People Comedy, Crime, Drama, Mystery | December 29, 2021 (United States) Summary:
Countries: SwedenLanguages: Swedish
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Øhhh men iså julen 2021 eller 2022!

Det mest blærede sportskamera Fujifilm X-H2S er kameraet for dig, der har brug for skarpe actionbilleder.
Uforskammet lækker kamerablitz Lad dig ikke narre af 50’er-designet.
Sony lancerer mikrofon for vlogging Mini-mikrofon til Sony-kameraer.
Kompakt og let 24 makro og 15-30 mm zoom fra Canon Billig optik til Canons spejlløse fuldformatkameraer.
Det lille øje på himlen DJI’s mindste kameradrone er så lille, at den må flyves overalt – og stadig avanceret nok til at opnå professionelle resultater.
Capture One Mobile klar til iPad Nu kan du redigere som en prof på iPad’en.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend