Search
Generic filters

: Exodus: Gods and Kings 3D

Blu-ray anmeldelse

Visuelt imponerende film er blevet Sir Ridley Scotts varemærke, så hvad er mere naturligt end at kaste sig over Det Gamle Testamente?

Karakter
Drama
Exodus: Gods and Kings 3D

Det latinske navn på Anden Mosebog er Exodus, som betyder “udvandring”, og udvandring er essensen af historien om Moses, der førte jøderne ud af Egypten og 400 års tyranni og slaveri.

Moses (Bale) er en – vistnok uægte – prins af Egypten, der falder i unåde hos sin “fætter” farao Ramses (Edgerton) og forvises fra sit luksusliv i paladset til den sikre død i ørkenen. Moses stiller sig i filmen meget tvivlende over for egypternes hang til overtro og kvasi-religiøse ritualer, og lærer sin søn, at han skal tro på sig selv, men ser pludselig lyset, da han får et slag i hovedet.

Den tvivlende gedehyrde bliver fra den ene dag til den anden en stærkt troende mand og taler med Gud (i form af en ung dreng) ved den brændende busk. Gud giver ham ordre til at få frigivet sit undertrykte folk og lede dem ud af Egypten. Så Moses, som har slået sig til ro med sin familie i simple kår, vender igen næsen mod Egypten for at få frigivet sit folk og føre dem hjem til Kanaan – Det Forjættede Land, der flyder med mælk og honning.

Filmens styrke ligger i Moses’ mangel på total underkastelse over for Gud. I Scotts version møder vi en Moses, der tvivler, fortvivler og raser mod sin Gud, en Gud, som – i velkendt gammeltestamentelig stil – ikke går af vejen for massedød, sult og andre plager for at nå sine mål.

I denne konflikt viser Christian Bale sin store styrke som skuespiller. I hans vejrbidte ansigt med indfaldne kinder og store øjne formidler han fortvivlelsen, desperationen og frustrationen på mesterlig vis. Uden store fagter og overspil, men subtilt og nedtonet han gør Moses til en troværdig figur. Agnostikeren Scott har da heller ikke lavet en forkyndende film, men lægger et slør af tvivl over hele historien, hvor de fleste begivenheder kan forklares logisk/naturligt.

Exodus - Gods and Kings 3D_2

Hans tidligere blodsbror, nu nemesis – Ramses – har manuskriptforfatterne og Scott desværre valgt at gøre overtydeligt endimensionel og ond. Hvor Moses er nuanceret og kompleks, er Ramses kun karikeret ondskabsfuld, følelsesløs, kynisk og egoistisk. Joel Edgerton gør det godt i rollen, men manuskriptet giver ham for lidt at spille på.

Bortset fra Moses er det de mange special effects, der er i centrum i dette bibelske drama. Ridley Scott er kendt for sit god øje for detaljer, sine flotte billedvinkler og for at “forkæle” os for storslåede landskaber – hvilket han til fulde gør gennem filmens to en halv time.

Oven i det hele har han fået verdens førende tryllekunstnere inden for digitale special effects (CGI) med. Ikke alene har de genskabt et storslået oldtidens Egypten ned til mindste detalje (men ikke altid historisk korrekt), de har også fået lov til at lege med de ti plager – spektakulære scener, som alene er prisen på Blu-ray’en værd.

Exodus - Gods and Kings 3D_3

Er filmen så fejlfri? Nej, bestemt ikke. Ud over enkelte endimensionelle personer er der lagt lidt for lidt vægt på spillet omkring Ramses. I løbet af to og en halv time burde der være plads til at give en figur som Hegep (Mendelsohn) mere tid til at udvikle sig; og hvad i al verden er der sket med Sigourney Weaver? Hun er fuldstændig klippet væk!

Flere centrale personer/enkeltskæbner ville også gjort os mere engageret i historien; det bliver lidt for meget det store billede og Titanernes Kamp (Moses og Ramses’), mens vi mere overfladisk bevidner de mange plager.

Filmen føles desuden unødvendigt lang og forfalder lidt for ofte for at stole på, at de imponerende special effects nok skal bære historien. Men meget mere episk bliver det ikke! Fire stærke stjerner.

Exodus: Gods and Kings er som skabt til at blive præsenteret i 3D, og teknikken tilfører da også de storslåede natur- og kampscener usædvanlig meget dybde og naturtrohed. Man kan nærmest gribe fat om havfuglene i den scene, hvor Moses leder sit folk over Det Røde Hav. Og trods mange mørke scener er billedet altid detaljeret og meget skarpt.

(FSR:AA) Exodus - Gods and Kings 3D_8 Exodus - Gods and Kings 3D_7 Exodus - Gods and Kings 3D_5 Exodus - Gods and Kings 3D_4
<
>

Heller ikke på lydfronten er der sparet på noget. Vi får et surround-spor (dts-MA 7.1) serveret, der giver os følelsen af at være til stede midt i scenerne, samtidig med at vi aldrig går glip af noget dialog, og der er godt med punch i subwooferen.

En episk film bør komme med en ordentlig dosis bonusmateriale – og det gør Exodus: Gods and Kings. Vi får mere end fem timers eksemplarisk ekstramateriale, fra fremragende kommentarspor (med bl.a. Scott) over udeladte og udvidede scener samt en historisk guide til en rigtig god bag-om-filmen, der tager os med på settet og giver os al den information, vi kunne ønske os. Plus et væld af interviews – over to og en halv time!

Fakta

 • Release: 20. april 2015

 • Instruktion: Ridley Scott
 • Originaltitel: -
 • Med: Christian Bale, Joel Edgerton, John Turturro, Aaron Paul, Ben Mendelsohn, María Valverde, Sigourney Weaver, Ben Kingsley
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2014
 • Tid: 02:30 t.
 • IMDB Rating

  Kommenter

  Skriv et svar

   Læs også

   Den legendariske, iskolde søster Ratcheds baggrundshistorie danner den perfekte ramme for en usædvanlig vellykket TV-serie.
   Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.
   I et ellers gennemsnitligt drama om at rejse sig efter en familietragedie og derpå følgende alkoholisme leverer Ben Affleck den ægte vare.
   September byder på kortere dage og mørkere nætter. Perfekt til lange, lade aftener foran TV’et.
   Hilary Swank leder en international besætning med kurs mod Mars, men både ekspeditionen og familien derhjemme oplever grus i maskineriet.
   Christopher Nolans nye film er en herlig, til tider absurd blanding af James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
   I et konservativt TV-miljø gennemsyret af mandschauvinisme og sexchikane slår kvinderne igen.
   Amerikanerne prøver at genskabe magien fra Braveheart, men ender med en maveplasker.

   Aktuelle tilbud

   Annonce
   Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.