annonce

Elysium

Blu-ray anmeldelse

I 2009 kom sydafrikanske Neill Blomkamp med den dystre fremtidsvision District 9, hvor han tog et satirisk blik på verdens flygtningesituation, i filmen hensat til en slumby med aliens som flygtninge, hvor diskrimination og racisme hærger. I Elysium er temaet fremtidig klassekamp mellem dem, der har, og dem, der ikke har.

annonce

Vi befinder os i Los Angeles i år 2154. Mod slutningen af det 21. århundrede blev Jorden så ubeboelig, at den rigeste del af befolkningen flygtede ud i en gigantisk luksusrumstation – Elysium – hvor de kan leve det gode liv i fred og harmoni. Her er der selvfølgelig ingen kriminalitet eller fattigdom, enhver sygdom kan hurtigt behandles med en praktisk maskine i eget hjem, man konverserer på fransk, luften er klar, og solen skinner altid. Nede på Jorden kan de fattige kigge op mod Elysium og drømme om den rigdom, der kan bringe dem derop – og Max (Damon) har altid båret på denne utopisk drøm.

Efter en grim strålingsskade, der kun giver ham fem dage tilbage at leve i, ser Max en tur til Elysium som den eneste mulighed for at overleve. Via en undergrundsleder, der driver illegal transport, kan han komme derop – han skal bare tappe sin chefs hjerne først. Samtidig konspirerer chefen med Elysiums forsvarschef (Foster) om et kup.

Blomkamp – der ud over instruktionen står bag manuskriptet og er medproducent – tegner en særdeles trist vision om menneskehedens fremtid, hvor de rige kynisk udnytter og tramper på de fattige, og hvor menneskeliv ikke er noget værd. Jorden kontrolleres af onde robotter styret af den rige overklasse. Det skaber afgjort nerve og friktion i historien, men er samtidig filmens akilleshæl, for konflikten virker for konstrueret og usandsynlig. Men filmen er fascinerende og tankevækkende, og byder på fornemt skuespil af Foster, Damon og især Sharlto Copley som den uofficielle enmandshær Kruger – en direkte fysisk ubehagelig rolle. For en gangs skyld en visuelt lækker sci-fi thriller, der også har noget indhold at byde på! Fem stjerner.

Filmen præsenteres i en absolut god billedkvalitet, men mangler en smule skarphed for at få topkarakter. Lydsporet er fyldigt, præcist og med forbilledlig klar tale. Ekstramaterialet giver os nogle udeladte scener, en god bag-om-filmen og spots om skuespillerne, fremtidsteknologien og livet på rumstationen.

 

annonce
  • Release: 11. december 2013
  • Instruktør: Neill Blomkamp
  • Medvirkende: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga, Diego Luna, William Fichtner
  • Genre: Science fiction
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Tid: 1:49 timer

Film
Ekstra
Lyd
Billede
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Læs også

Thor knuser jættekranier

Netflix’ første norske serie giver os et originalt og moderne twist på den nordiske mytologi.

Pavelig underholdning

Storspil fra veteranskuespillere gør The Two Popes til en særdeles fornøjelig og fascinerende filmaften.

Johansson og Driver imponerer

Scarlett Johansson og Adam Driver giver alt i en oprivende skilsmissefilm, som kun amerikanerne kan gøre det.

The Boss’ personlige og selvudleverende triumf

Endnu en gang kører rockkongen Bruce Springsteen sin karriere ud på et sidespor – og sikke et sidespor!

Tarantino-festaften

Quentin Tarantinos hyldest til Hollywoods guldalder er en af hans stærkeste film.

The A-Team på speed

Hvad får man, hvis man giver adrenalin-junkien Michael Bay et ubegrænset budget og frie tøjler? En af alle tiders dummeste og mest rutsjebane-actionmættede film.

Bliver der sex til jul?

Før jul lyver Johanne sig til en fiktiv kæreste – nu har hun 24 dage til at skaffe en.

Die Motherfucker!

To gange har Gerard Butler reddet præsidenten – denne gang skal han redde sig selv.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Teknisk brillant

Afslutningen på den episke Star Wars-saga indfrier desværre ikke de store forventninger.