: Elysium

Blu-ray anmeldelse

I 2009 kom sydafrikanske Neill Blomkamp med den dystre fremtidsvision District 9, hvor han tog et satirisk blik på verdens flygtningesituation, i filmen hensat til en slumby med aliens som flygtninge, hvor diskrimination og racisme hærger. I Elysium er temaet fremtidig klassekamp mellem dem, der har, og dem, der ikke har.
Karakter
Sci-fi
Elysium
Annonce
Annonce
forfatter

Vi befinder os i Los Angeles i år 2154. Mod slutningen af det 21. århundrede blev Jorden så ubeboelig, at den rigeste del af befolkningen flygtede ud i en gigantisk luksusrumstation – Elysium – hvor de kan leve det gode liv i fred og harmoni. Her er der selvfølgelig ingen kriminalitet eller fattigdom, enhver sygdom kan hurtigt behandles med en praktisk maskine i eget hjem, man konverserer på fransk, luften er klar, og solen skinner altid. Nede på Jorden kan de fattige kigge op mod Elysium og drømme om den rigdom, der kan bringe dem derop – og Max (Damon) har altid båret på denne utopisk drøm.

Efter en grim strålingsskade, der kun giver ham fem dage tilbage at leve i, ser Max en tur til Elysium som den eneste mulighed for at overleve. Via en undergrundsleder, der driver illegal transport, kan han komme derop – han skal bare tappe sin chefs hjerne først. Samtidig konspirerer chefen med Elysiums forsvarschef (Foster) om et kup.

Blomkamp – der ud over instruktionen står bag manuskriptet og er medproducent – tegner en særdeles trist vision om menneskehedens fremtid, hvor de rige kynisk udnytter og tramper på de fattige, og hvor menneskeliv ikke er noget værd. Jorden kontrolleres af onde robotter styret af den rige overklasse. Det skaber afgjort nerve og friktion i historien, men er samtidig filmens akilleshæl, for konflikten virker for konstrueret og usandsynlig. Men filmen er fascinerende og tankevækkende, og byder på fornemt skuespil af Foster, Damon og især Sharlto Copley som den uofficielle enmandshær Kruger – en direkte fysisk ubehagelig rolle. For en gangs skyld en visuelt lækker sci-fi thriller, der også har noget indhold at byde på! Fem stjerner.

Filmen præsenteres i en absolut god billedkvalitet, men mangler en smule skarphed for at få topkarakter. Lydsporet er fyldigt, præcist og med forbilledlig klar tale. Ekstramaterialet giver os nogle udeladte scener, en god bag-om-filmen og spots om skuespillerne, fremtidsteknologien og livet på rumstationen.

Annonce

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Release: 11. december 2013
  • Instruktør: Neill Blomkamp
  • Medvirkende: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga, Diego Luna, William Fichtner
  • Genre: Science fiction
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Tid: 1:49 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.