TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

E.T.

Blu-ray-anmeldelse

Med E.T. bidrog Steven Spielberg til at redefinere hele familiefilm-konceptet. En film, som har alle de rigtige ingredienser og selv 30 år efter sin biografpremiere står som en milepæl i filmhistorien.

forfatter
Publiceret 07/12/2012 - 00:00
Karakter
FamilieSci-fi
E.T.

Absolut alle, der er født i 1970’erne eller 80’erne, husker den herlige replik “E.T. phone home”, hans glødende finger, cyklerne, som begynder at flyve, og Gertis modige tårer, idet hun overdrager blomsten til vores krumryggede, brune lille ven.

Det er drengen Elliot (Henry Thomas), der falder over den forkomne botaniker fra det store verdensrum, som blev efterladt, da hans artsfæller måtte foretage en hurtig retræte. Elliot knytter et stærkt bånd til E.T., får ham som legekammerat og gemmer ham i skabet for sin mor. Men E.T. vil så gerne finde en måde at komme hjem på – en hjemrejse, som bringes i fare, da skumle myndigheder sætter efter ham, og han bliver alvorligt syg.

Med E.T. viste Spielberg sin styrke og sin utrolige fingerspitzengefühl for familiefilm. Den 36-årige instruktør ved, nøjagtig hvilke strenge han skal spille på, uden at det tipper over i sentimentalitet, samtidig med at historien balancerer mesterligt mellem spænding og humor – det hele i et miks, som fascinerer og underholder såvel de mindste som de ældste.

Fri for døde punkter og med et nydeligt billede og godt skuespil fra drevne voksne og ferske barneskuespillere lader vi os underholde og charmere af historien om drengen, der kæmper med en familie i opløsning og en trist tilværelse, som (bogstavelig talt) lyses op af den fremmede. Få film har tålt tidens tand godt, og den kan (og bør) ses igen og igen. Seks strålende stjerner!

Billedkvaliteten er restaureret til nærmest fejlfri stand; dog er det til at se, at der er tale om en 30 år gammel film, men kun lige akkurat! Lydsporet er simpelthen utrolig godt, og i dts-HD 7.1 træder den svulstige musik af John Williams frem i sin fulde pragt. Jubilæumsudgaven på BD er spækket med godt bonusmateriale; specielt vil vi fremhæve “Spielberg & E.T.”, hvor Steven Spielberg ser tilbage på filmen og processen, samt “The E.T. Journals”, som lader os være flue på væggen i næsten en time under selve filmproduktionen – ubetaleligt! Desuden er der nogle udeladte scener, udviklingen af E.T., tilbageblik, musikken, trailer, stills samt lidt nye premierer; men (som altid med Spielberg) savner vi et kommentarspor, der kunne belyse dette mesterværk yderligere.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Fakta
 • Release: 31. oktober 2012
 • Instruktion: Steven Spielberg
 • Medvirkende: Dee Wallace, Henry Thomas, Peter Coyote, Robert MacNaughton, Drew Barrymore, Erika Eleniak
 • Genre: Familie/sci-fi
 • Land: USA
 • År: 1982
 • Tid: 1:54 timer
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Nu kan du streame Game of Thrones i 4K-kvalitet Skarpere 4K-versioner af Game of Thrones 1.-8. sæson er nu klar på HBO Max. Det var på tide!
Schweizisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret af fans, der får del i overskuddet, hvis filmen bliver en succes.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend