: E.T.

Blu-ray-anmeldelse

Med E.T. bidrog Steven Spielberg til at redefinere hele familiefilm-konceptet. En film, som har alle de rigtige ingredienser og selv 30 år efter sin biografpremiere står som en milepæl i filmhistorien.
Karakter
FamilieSci-fi
E.T.
Annonce
Annonce
forfatter

Absolut alle, der er født i 1970’erne eller 80’erne, husker den herlige replik “E.T. phone home”, hans glødende finger, cyklerne, som begynder at flyve, og Gertis modige tårer, idet hun overdrager blomsten til vores krumryggede, brune lille ven.

Det er drengen Elliot (Henry Thomas), der falder over den forkomne botaniker fra det store verdensrum, som blev efterladt, da hans artsfæller måtte foretage en hurtig retræte. Elliot knytter et stærkt bånd til E.T., får ham som legekammerat og gemmer ham i skabet for sin mor. Men E.T. vil så gerne finde en måde at komme hjem på – en hjemrejse, som bringes i fare, da skumle myndigheder sætter efter ham, og han bliver alvorligt syg.

Med E.T. viste Spielberg sin styrke og sin utrolige fingerspitzengefühl for familiefilm. Den 36-årige instruktør ved, nøjagtig hvilke strenge han skal spille på, uden at det tipper over i sentimentalitet, samtidig med at historien balancerer mesterligt mellem spænding og humor – det hele i et miks, som fascinerer og underholder såvel de mindste som de ældste.

Fri for døde punkter og med et nydeligt billede og godt skuespil fra drevne voksne og ferske barneskuespillere lader vi os underholde og charmere af historien om drengen, der kæmper med en familie i opløsning og en trist tilværelse, som (bogstavelig talt) lyses op af den fremmede. Få film har tålt tidens tand godt, og den kan (og bør) ses igen og igen. Seks strålende stjerner!

Billedkvaliteten er restaureret til nærmest fejlfri stand; dog er det til at se, at der er tale om en 30 år gammel film, men kun lige akkurat! Lydsporet er simpelthen utrolig godt, og i dts-HD 7.1 træder den svulstige musik af John Williams frem i sin fulde pragt. Jubilæumsudgaven på BD er spækket med godt bonusmateriale; specielt vil vi fremhæve “Spielberg & E.T.”, hvor Steven Spielberg ser tilbage på filmen og processen, samt “The E.T. Journals”, som lader os være flue på væggen i næsten en time under selve filmproduktionen – ubetaleligt! Desuden er der nogle udeladte scener, udviklingen af E.T., tilbageblik, musikken, trailer, stills samt lidt nye premierer; men (som altid med Spielberg) savner vi et kommentarspor, der kunne belyse dette mesterværk yderligere.

Annonce

Fakta
  • Release: 31. oktober 2012
  • Instruktion: Steven Spielberg
  • Medvirkende: Dee Wallace, Henry Thomas, Peter Coyote, Robert MacNaughton, Drew Barrymore, Erika Eleniak
  • Genre: Familie/sci-fi
  • Land: USA
  • År: 1982
  • Tid: 1:54 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

HBO Nordic udsender trailer til deres nye norske dramaserie.
Se den første heftige trailer til den nye storfilm.
Også den nye spiller på streaming-markedet, Paramount+, vil producere lokalt, nordisk indhold.
Nu er traileren kommet til 2. sæson af Exit, en af Norges største seriesucceser. “Endnu mere fucked up” kalder seriens producer den.
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.