Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 08Deltag

: Bosch, 1. sæson

HBO

Bosch er blevet en rigtig god tv-serie for alle, der elsker traditionelle krimier, og Titus Welliver er som skabt til rollen.

Publiceret 12/03/2015 - 00:01
Bosch, 1. sæson
Tor Aavatsmark

Amerikanske Michael Connelly er en af verdens bedst sælgende forfattere. Med sine romanserier om politidetektiven Harry Bosch og hans halvbror, advokaten Mickey Haller, er hans bøger oversat til 40 sprog og solgt i ca. 60 millioner eksemplarer.

 

 

Siden 1992 har Connelly skrevet 17 kriminalromaner om Hieronymus “Harry” Bosch; den seneste, The Burning Room, kom sidste år. I 2011 fik vi filmen The Lincoln Lawyer med Matthew McConaughey i hovedrollen som den kreative strafferetsadvokat Mickey Haller; og der har i flere år været talt om at filmatisere de populære Bosch-bøger, indtil Amazon tog affære og producerede en tv-serie om den egenrådige politimand med den ulastelige opklaringsprocent.

Harry Bosch (Welliver) har 25 års erfaring i drabsafdelingen i LAPD, distrikt Hollywood. Han er arbejdsnarkoman og kendt for at gå sine egne veje, uanset hvad hans overordnede og reglementet siger. En bundsolid, fuldstændig ubestikkelig politimand, der lever og ånder så meget for jobbet, at det har kostet ham hans ægteskab.

I første sæson af Bosch (som er baseret på bøgerne The Concrete Blonde, City of Bones og Echo Park) sidder han på anklagebænken, anmeldt af en enke for at have skudt hendes “uskyldige” mand. I retten bliver han fremstillet som skydegal og en løs kanon; og mens han slås for sin fremtid i politiet, må han løse en 20 år gammel mordsag om en 12-årig dreng, samtidig med at L.A. er lammet af en meget effektiv seriemorder. Og Bosch aner en rød tråd mellem de to sager.

Michael Connelly skriver godt, indsigtsfuld og levende, men han er ikke nogen visionær eller revolutionerende forfatter. For det meste følger han den amerikanske “krimiopskrift”, hvilket ofte gør bøgerne lidt forudsigelige og nogle af personerne for stereotype.

Tv-serien er lavet i tæt samarbejde med Connelly, der både er executive producer og medforfatter på manuskriptet. Det bærer den da også præg af ved at lægge sig meget tæt op ad bogversionen af Bosch og hans univers. Handlingen er opdateret til nutiden, og Bosch har fået en lidt anden fortid, men det meste fra bøgerne er bevaret, på godt og ondt.

Harry Bosch er en mand med en broget fortid, og gennem serien lærer vi virkelig den komplekse figur at kende. Andre af personerne er, ligesom i bøgerne, for endimensionelle og stereotype.

Sidehistorien om den politiske (korrupte) kamp mellem statsadvokaten og den lokale politichef bliver kun en irriterende distraktion. Den er alt for klichépræget og føjer ikke noget til hovedplottet. Og Boschs vedvarende konflikt med en overordnet virker ikke troværdig, snarere konstrueret. En nærmest obligatorisk konflikt, der ses i alt for mange krimier. Men generelt er serien brutalt realistisk og langt mere nedtonet end de fleste politiserier.

Titus Welliver er som skabt til rollen som den stovte, kompromisløse arbejdsnarkoman Bosch. Han skildrer ham med den helt rigtige pondus og får både beslutsomheden og charmen i den komplekse figur frem. Hans velklædte unge partner Jerry spilles i sikker stil af Jamie Hector, mens Jason Gedrick er vellykket som den psykopatiske seriemorder. Mindre imponeret er vi af Annie Wersching og Lance Reddick, der ganske vist også har mere klichéagtige figurer og simple replikker at gøre godt med.

Med et så komplekst plot (tre bøger blandet sammen) er det en enorm fordel at have næsten otte timer til rådighed, hvilket giver historien masser af tid til at bygges op – og detektiverne tid til at lægge puslespillet. Nogle vil måske synes, at det indimellem går lidt for langsomt, og at der dvæles for meget, men vi kan rigtig godt lide tempoet.

Ligesom i bøgerne er L.A. en af hovedpersonerne i serien. Vi bliver godt bekendt med både byens beskidte gyder og mere blanke facader, og gennem en række smukke flyoptagelser fejer vi hen over “The City of Angels” – sjældent har vi set L.A. smukkere om natten, ikke mindst fra Boschs egen spektakulære udsigt.

Bibliografi, Bosch
The Black Echo (1992)
The Black Ice (1993)
The Concrete Blonde (1994)
The Last Coyote (1995)
Trunk Music (1997)
Angels Flight (1999)
A Darkness More Than Night (2001)
City of Bones (2002)
Lost Light (2003)
The Narrows (2004)
The Closers (2005)
Echo Park (2006)
The Overlook (2007)
9 Dragons (2009)
The Drop (2011)
The Black Box (2012)
The Burning Room (2014)

Serien kan ikke siges at være nyskabende, men vi får en bundsolid krimi, der holder spændingen ved lige alle ti episoder (selv om den sidste episode er lidt af et antiklimaks), fremragende skuespil, god personskildring, et intrikat plot og god dramaturgisk opbygning. Fire solide stjerner. Vi siger gerne ja tak til flere sæsoner med Bosch!

Hele første sæson er tilgængelig på HBO Nordic fra den 14. februar. Billedkvaliteten på streaming via HBO Nordic er virkelig god. Flotte, naturlige farver, meget smæld i billedet og meget skarpt. Lydsporet er også overbevisende med et flot surround-miks.

 

Bosch-sesong-1_6-990x505 Bosch-sesong-1_10-990x505 Bosch-sesong-1_2-990x505 Bosch-sesong-1_3-990x505 Bosch-sesong-1_4-990x505 Bosch-sesong-1_5-990x505 Bosch-sesong-1_9-990x505 Bosch-sesong-1_8-990x505 Bosch-sesong-1_7-990x505
<
>
Karakter
Bosch, 1. sæson

Fakta:

  • Release: 14. februar, 2015
  • Instruktion: Ernest R. Dickerson m.fl.
  • Originaltitel: -
  • Med: Titus Welliver, Annie Wersching, Jamie Hector, Lance Reddick, Amy Aquino, Jason Gedrick
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Tid: 07:45 timer

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top