Anmeldelse: Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan

Eklatant pinligt med politisk brod

14 år efter sit første besøg er stjernejournalisten fra Kasakhstan tilbage i “US&A”. Det går ikke meget bedre denne gang.
Karakter
Komedie
Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan
Annonce
Annonce
forfatter

Sacha Baron Cohen vakte furore i USA og sit “hjemland” Kasakhstan, da han i 2006 afslørede relativt groteske sider af det amerikanske samfund og dets politiske kultur. Nu har Amazon Prime lukket ham ud af fangelejren …

 

Den første film blev genstand for en række sagsanlæg, og vi er rimelige sikre på, at tidligere New York-borgmester Rudy Giulianis advokatteam vil komme efter både Cohen og Jeff Bezos, for “Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan”, som toeren rettelig hedder, er ikke ligefrem diplomatisk eller upartisk i sin fremstilling af USA’s højrefløj.

Efter at han mislykkedes med sin mission og dermed ydmygede den stolte kasakhstanske nation i 2006, faldt Borat (Cohen) i unåde hos myndighederne og blev kastet i fangelejr på livstid. Men nu, hvor USA har fået en mere “fornuftig” topleder i skikkelse af McDonald Trump, vil Kasakhstan prøve at forbedre forholdet ved at give en gave til landets øverste ledere, Pence og Trump, og Borat bliver sat til opgaven.

Annonce

Præmisset er grundlæggende det samme som i den første film: Send en blåøjet båtnakke fra et uoplyst land ud for at kaste et grelt lys over USA’s værdier, dobbeltmoral og ikke mindst politiske højrefløj.

På denne tur til “Land of the Free and Home of the Brave” får Borat ufrivilligt selskab af sin 15-årige datter (en fremragende Maria Bakalova), som er flygtet fra den hjemlige svinesti (bogstavelig talt) i en kasse og overlever rejsen til Amerika på relativt kreativ vis. Borat må nu improvisere for at redde pelsen og foreslår, at han giver datteren til vicepræsident Mike Pence, så hun ligesom Melania Trump kan sidde i et gyldent bur.

(Foto: Amazon Prime)

Hvis du har set Frank Hvam og Casper Christensens Klovn-film, er du rimelig godt forberedt på, hvad der er i vente, men Cohen strækker bukseelastikken endnu en tand eller to. Her kan man lige så godt finde en pude at bide med det samme, for nogle af scenerne er så hårrejsende og hysterisk pinlige, at vi får fysisk ondt i maven af at se dem og næsten kvæles af latterkramper!

Blandt højdepunkterne er en rettroende og alt for forstående præst under en fuldstændig absurd samtale om abort samt et hjemmesnedkret country-nummer ved et rodeo i en lille by i Texas.

At præsten formår at holde masken og faktisk ignorerer, hvordan barnet er blevet undfanget, er både hysterisk morsomt og samtidig dybt bekymrende. Og da en forklædt Borat synger om at gasse Demokraterne, mens flere heiler blandt redneck-publikummet (eller som Trump ville sige om dem: “There’s very fine people on both sides! ”), rammer han hovedet på sømmet.

Annonce
“Er der nogen racister til stede?” (Foto: Amazon Prime)

Når det er sagt, så går Cohen i denne film efter relativt “enkle” og oplagte mål. Det er næsten for let at sætte en konservativ kristen præst til vægs på abortspørgsmålet (hvad kunne man ellers forvente af svar?) eller oplyse midaldrende, republikanske hjemmegående husmødre om velsignelsen ved at onanere. Der er også for meget letkøbt fokus på, hvor dårligt det står til med kvindernes rettigheder.

Så kommer turen til Rudy Giuliani, der bogstavelig talt bliver fanget med hånden i bukserne i en åbenlys flirt med en ung, blond, barmfager kvinde. I denne scene kammer filmen dog over i det spekulative og virker konstrueret.

 

Dramaturgien halter lige lovlig meget i Borat 2, og det virker, som om manuskriptet er ændret undervejs og tilpasset corona-situationen. Den første halvdel af filmen har lidt for meget spildtid, men midtvejs skifter den fokus til pludselig at handle om Trump & Co.’s corona-håndtering (eller rettere mangel på samme). Her mistænker vi, at manuskriptet er blevet omskrevet under produktionen og ikke bearbejdet tilstrækkeligt.

Annonce
Borat Subsequent Moviefilm_6 Borat Subsequent Moviefilm_9 Borat Subsequent Moviefilm_8 Borat Subsequent Moviefilm_7 Borat Subsequent Moviefilm BLOOD MOON Borat Subsequent Moviefilm_3
<
>
(Foto: Amazon Prime)

Borat 2 har premiere få dage før et af USA’s vigtigste, mest kontroversielle og splidskabende præsidentvalg – og vælger da også krystalklart side. Men vi tror ikke, at filmen vil tippe nogen vælgere i hverken den ene eller den anden retning. Trump-fans vil, ligesom deres store leder, se filmen som forkastelig og afskyelig, mens Biden-fans vil klappe i hænderne og sige: “Hvad sagde vi?”

Den er ikke lige så politisk skarp som den første film, men stadig indimellem hysterisk, næsten uudholdelig pinligt morsom. Det er nok ikke kun Giuliani, der føler sig afklædt efter at være blevet latterliggjort i denne film. Fire stærke stjerner.

Borat Subsequent Moviefilm kan streames fra Amazon Prime nu. Advarsel: Ikke for sarte sjæle!

(Foto: Amazon Prime)

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Amazon Prime
  • Release: 23. oktober 2020
  • Instruktion: Jason Woliner
  • Med: Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova, Dani Popescu, Rudy Giuliani, Manuel Vieru, Tom Hanks
  • Genre: Komedie
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 1:36 timer
IMDB Rating
Summary:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Disney ryster selve fundamentet for biografernes eksklusive filmmonopol.
Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.