TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse Blasted: Gutta vs. aliens

Charme alene er ikke nok

Der var en tid, hvor Netflix åbnede tegnebogen – og deres enorme abonnentbase – for enhver håbefuld filmnørd. Den tid er nok forbi.

forfatter
Publiceret 28/06/2022 - 21:30
Karakter
Komedie
Blasted: Gutta vs. aliens

De seneste år har Netflix holdt et vanvittigt lanceringstempo af nye film og serier, og lokalt producerede nordiske titler er også blevet spyttet ud i en lind strøm. Det har virket, som om Ted Sarandos’ lommer var uudtømmelige.

En uundgåelig konsekvens af den høje lanceringstakt har været, at der desværre er blevet sluppet en del møg ud på platformen – som et skrækeksempel kan vi nævne den danske juleserie Nisser.

Læs også Dansk julebras Dansk forsøg på “traditionel” julegyser brænder på, længe før den er bagt færdig.

Nu, hvor markedet og konkurrencesituationen har ændret sig radikalt, er Netflix-toppen også begyndt at smække tegnebogen i og drastisk reducere antallet af nye titler (samtidig med at de lancerer et billigt abonnement med reklamer). En serie som Nisser ville aldrig have fået grønt lys i dag, og det ville den nye norske sci-fi-komedie Blasted: Gutta vs. aliens nok heller ikke.

Med kun én tidligere spillefilm på CV’et – adventure-filmen Benjamin Falck & dødsdolken – sigter instruktør Martin Sofiedal denne gang meget højere i sit forsøg på at tilfredsstille Netflix’ 220 millioner streaming-abonnenter. Desværre når hverken plot, personer eller instruktion op på det niveau, som Netflix normalt repræsenterer.

Der er en lang tradition for fjollede crazy-komedier, men også langt mellem guldkornene. I Blasted: Gutta vs. aliens vi møder de nørdede venner Sebastian, Audun og Pelle. Sebastians polterabend står for døren, og for at kapre en stor investorkunde inviterer Sebastian ham med på alle tiders druktur. Og hvor ellers i den myteomspundne Hessdalen?

I Norges svar på Area 51 er der i årtier blevet observeret “mistænkelige” lys på himlen, hvilket har fået konspirationsteoretikere til at hævde, at rumvæsner med jævne mellemrum besøger den gudsforladte dal. Her skal drengerøvene hygge sig med quizzer, øl, sprut og paintball – men det hele tager en brat drejning, da grønøjede zombie-aliens ankommer til dalen …

Blasted Gutta vs. aliens 4
(Foto: Netflix)

Alt for ofte tipper både historien og personerne over i det ufrivilligt komiske, men filmen har en grundlæggende charme, der redder den fra sammenbrud. Der er noget ynkværdigt, uskyldigt og meget menneskeligt over de nørdede fyre, som hele barndommen har leget laser-tag og nu får mulighed for at hævde sig over for de onde rumvæsner – nørdernes hævn!

Ikke mindst den lidt usikre fondsforvalter Sebastian (en herlig Axel Bøyum), hvis stemme har det med at gå i falset under stress, er en fascinerende figur. Derimod vies der for meget tid til den arrogante nyrige Kasper og den mislykkede barndomsven fra helvede Mikkel.

Blasted Gutta vs. aliens 9
(Foto: Netflix)

1980’erne har tydeligvis været en stor inspirationskilde for manuskriptforfatter Emanuel Nordrum og holdet bag filmen, og indimellem krydres historien med referencer til filmklassikere som Fargo, Ghostbusters og Stranger Things.

Læs også Mere skøn forvirring fra Westworld Efter en langvarig coronapause er Westworld tilbage på sporet – og i højere grad tilbage til sine rødder.
Westworld sesong 4 1 1

Men en lige lovlig karikeret Ingrid Bolsø Berdal (Westworld) som landsbyens ordensmagt når ikke den højgravide Frances McDormand til knæene. Og skal man endelig gøre grin med lidt enfoldige folk fra bøhlandet, hvorfor så ikke gøre det med finesse og subtilitet? Det kan sagtens lade sig gøre – se bare Harald Zwarts  Post Mortem: Ingen dør i Skarnes!

Blasted Gutta vs. aliens 2 Blasted Gutta vs. aliens 3 Blasted Gutta vs. aliens 5 Blasted Gutta vs. aliens 6 Blasted Gutta vs. aliens 7 Blasted Gutta vs. aliens 8
<
>
(Foto: Netflix)

Produktionsmæssigt holder Blasted: Gutta vs. aliens en uventet høj kvalitet, og filmens special effects imponerer. Men efterhånden sygner historien hen, og det hele tværes unødvendigt ud, samtidig med at personerne står i stampe.

Dramaturgisk set burde filmen aldrig have nærmet sig totimersmærket, hvilket den beklageligvis gør. Længe før vi når dertil, er vi blevet trætte af alle de platte, gentagne vitser og besatte bondeknolde med neongrønne øjne.

Læs også Sverige leverer varen! 2. sæson af den svenske charmebombe skifter retning – men er tro mod sit oprindelige koncept.
Kjaerlighet anarki sesong 2 1 1

Alt i alt et hæderligt første forsøg fra Martin Sofiedal på at nå ud til et større publikum, og vi tvivler da heller ikke i på, at filmen kan finde mange seere trods sine åbenlyse svagheder.

Her er et tip til en potentiel fortsættelse: Træk Sebastians kommende kone, Josefine (Svendsen), mere ind i historien, så kan det blive ganske underholdende og en tand mere charmerende end den lidt for slappe drengerøvshumor. Tre middelmådige stjerner.

Blasted: Gutta vs. aliens har global premiere på Netflix i dag.

Blasted Gutta vs. aliens 10
(Foto: Netflix)

Fakta
  • Netflix
  • Release: 28. juni 2022
  • Instruktion: Martin Sofiedal
  • Med: Axel Bøyum, Fredrik Skogsrud, Mathias Luppichini, André Sørum, Eirik Hallert, Evelyn Rasmussen Osazuwa, Ingrid Bolsø Berdal, Rune Temte
  • Genre: Sci-fi-komedie
  • Land: Norge
  • År: 2022
  • Tid: 1:55 timer
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Skriv en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Flere mafiaforviklinger fra Stallone & Co.! Fans af den tørt humoristiske og hårdtslående (men bløde indeni) Sly Stallone kan nu se frem til efterfølgeren.
Kokainsnifferne er tilbage! Hedonistene på Aker Brygge har mere heroin og viagra i pengeskabet!
Klar til sæson 2! Svampe-zombie-serien har virkelig ramt plet hos både publikum og kritikere - nu giver HBO Max grønt lys for sæson 2.
Gangsterhelvede! Taylor Sheridan, og en perfekt castet Jeremy Renner, serverer på én gang benhård socialrealisme og gangsterhelvede – på både inder- og ydersiden af murene.
Den Sorte Panter kommer på Disney+! Nu kan du snart se den Oscar-nominerede Marvel-film på Disney+.
Følg Lyd & Billede