: Beatles

Blu-ray anmeldelse

Norske Lars Saabye Christensen skrev i 1984 romanen Beatles, der er blevet en af Skandinaviens mest solgte ungdomsbøger. En mursten af en bog, som man har svært ved at forestille sig filmatiseret. Men nu er filmen her altså, med et noget blandet resultat.
Karakter
Drama
Beatles
Annonce
Annonce
forfatter

Hjemme i Norge blev Beatles mærkeligt nok et stort flop i biograferne, og Blu-ray-udgivelsen kommer med et års forsinkelse.

Historien om de fire drenge, der vokser op i Oslo i sidste halvdel af 1960’erne, er stærkt knyttet til bydelen Frogner, men med et universelt plot, som unge verden rundt kan relatere til.

Drengene går i det, der svarer til 9. klasse, og fritiden bruges på at lægge planer for fremtiden, smugdrikke, snakke om piger – og høre Beatles-plader. De fire identificerer sig med de britiske superstjerner, starter deres eget band og kalder også sig selv John, Paul, George og Ringo.

Beatles_3

Annonce

Efter at instruktørduoen Rønning og Sandberg (Kon-Tiki) trak sig ud af projektet til fordel for Johnny Depp og hans skøre pirater, kom danske Peter Flinth (Arn: Tempelridderen) ind som instruktør. Flinth har gjort et godt stykke arbejde med de mange debuterende skuespillere og får overraskende dybde frem med enkle midler.

Filmen er godt klippet og har en god dramaturgi, men mangler de store højdepunkter. I det brutale arbejde med at gøre den lange bog filmvenlig har man valgt at fokusere på et enkelt år og samtidig skåret mange af nuancerne og personernes mørke sider væk.

Beatles_2

Castingen er meget vellykket, og vi lod os især imponere af den unge Louis Williams (som endda ligner Paul McCartney), ligesom tidskoloritten i Oslo anno midt-1960’erne er ren tidsrejse.

Vi får en flot, universel og tidløs historie serveret om (naive) drenge på vej til at blive mænd, med mange nedture og ømme øjeblikke, som man kan nikke genkendende til. Men filmen mangler brod. I stræben efter at skabe en biografsucces er historien poleret for meget og gjort lidt for universel. Fire stjerner.

Annonce
Beatles_6 Beatles_5 Beatles_4
<
>
(Foto: Producent)

Den gode, skarpe billedkvalitet imponerer, og det flotte lydspor i surround-sound giver den herlige musik den kvalitet, den fortjener. Bonusmaterialet byder på en god bag-om-filmen, en trailer og nogle udeladt klip.

Fakta
  • Release: 9. november 2015
  • Instruktion: Peter Flinth
  • Med: Louis Williams, Ole Nicolai Myrvold Jørgensen, Halvor Tangen Schultz, Håvard Jackwitz, Susanne Boucher
  • Genre: Drama
  • Land: Norge
  • År: 2014
  • Tid: 01:54 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.