Search
Generic filters

: Beatles

Blu-ray anmeldelse

Norske Lars Saabye Christensen skrev i 1984 romanen Beatles, der er blevet en af Skandinaviens mest solgte ungdomsbøger. En mursten af en bog, som man har svært ved at forestille sig filmatiseret. Men nu er filmen her altså, med et noget blandet resultat.

Karakter
Drama
Beatles

Hjemme i Norge blev Beatles mærkeligt nok et stort flop i biograferne, og Blu-ray-udgivelsen kommer med et års forsinkelse.

Historien om de fire drenge, der vokser op i Oslo i sidste halvdel af 1960’erne, er stærkt knyttet til bydelen Frogner, men med et universelt plot, som unge verden rundt kan relatere til.

Drengene går i det, der svarer til 9. klasse, og fritiden bruges på at lægge planer for fremtiden, smugdrikke, snakke om piger – og høre Beatles-plader. De fire identificerer sig med de britiske superstjerner, starter deres eget band og kalder også sig selv John, Paul, George og Ringo.

Beatles_3

Efter at instruktørduoen Rønning og Sandberg (Kon-Tiki) trak sig ud af projektet til fordel for Johnny Depp og hans skøre pirater, kom danske Peter Flinth (Arn: Tempelridderen) ind som instruktør. Flinth har gjort et godt stykke arbejde med de mange debuterende skuespillere og får overraskende dybde frem med enkle midler.

Filmen er godt klippet og har en god dramaturgi, men mangler de store højdepunkter. I det brutale arbejde med at gøre den lange bog filmvenlig har man valgt at fokusere på et enkelt år og samtidig skåret mange af nuancerne og personernes mørke sider væk.

Beatles_2

Castingen er meget vellykket, og vi lod os især imponere af den unge Louis Williams (som endda ligner Paul McCartney), ligesom tidskoloritten i Oslo anno midt-1960’erne er ren tidsrejse.

Vi får en flot, universel og tidløs historie serveret om (naive) drenge på vej til at blive mænd, med mange nedture og ømme øjeblikke, som man kan nikke genkendende til. Men filmen mangler brod. I stræben efter at skabe en biografsucces er historien poleret for meget og gjort lidt for universel. Fire stjerner.

Beatles_6 Beatles_5 Beatles_4
<
>
(Foto: Producent)

Den gode, skarpe billedkvalitet imponerer, og det flotte lydspor i surround-sound giver den herlige musik den kvalitet, den fortjener. Bonusmaterialet byder på en god bag-om-filmen, en trailer og nogle udeladt klip.

Fakta

 • Release: 9. november 2015
 • Instruktion: Peter Flinth
 • Med: Louis Williams, Ole Nicolai Myrvold Jørgensen, Halvor Tangen Schultz, Håvard Jackwitz, Susanne Boucher
 • Genre: Drama
 • Land: Norge
 • År: 2014
 • Tid: 01:54 timer

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Så er Disney+ lanceret i Danmark, men hvad skal du se på tjenesten?
  Den legendariske, iskolde søster Ratcheds baggrundshistorie danner den perfekte ramme for en usædvanlig vellykket TV-serie.
  Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.
  I et ellers gennemsnitligt drama om at rejse sig efter en familietragedie og derpå følgende alkoholisme leverer Ben Affleck den ægte vare.
  September byder på kortere dage og mørkere nætter. Perfekt til lange, lade aftener foran TV’et.
  Hilary Swank leder en international besætning med kurs mod Mars, men både ekspeditionen og familien derhjemme oplever grus i maskineriet.
  Christopher Nolans nye film er en herlig, til tider absurd blanding af James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
  I et konservativt TV-miljø gennemsyret af mandschauvinisme og sexchikane slår kvinderne igen.

  Aktuelle tilbud

  Annonce
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.