annonce

Beatles

Blu-ray anmeldelse

Norske Lars Saabye Christensen skrev i 1984 romanen Beatles, der er blevet en af Skandinaviens mest solgte ungdomsbøger. En mursten af en bog, som man har svært ved at forestille sig filmatiseret. Men nu er filmen her altså, med et noget blandet resultat.

(Foto: Producent)
annonce

Hjemme i Norge blev Beatles mærkeligt nok et stort flop i biograferne, og Blu-ray-udgivelsen kommer med et års forsinkelse.

Historien om de fire drenge, der vokser op i Oslo i sidste halvdel af 1960’erne, er stærkt knyttet til bydelen Frogner, men med et universelt plot, som unge verden rundt kan relatere til.

Drengene går i det, der svarer til 9. klasse, og fritiden bruges på at lægge planer for fremtiden, smugdrikke, snakke om piger – og høre Beatles-plader. De fire identificerer sig med de britiske superstjerner, starter deres eget band og kalder også sig selv John, Paul, George og Ringo.

Beatles_3

Efter at instruktørduoen Rønning og Sandberg (Kon-Tiki) trak sig ud af projektet til fordel for Johnny Depp og hans skøre pirater, kom danske Peter Flinth (Arn: Tempelridderen) ind som instruktør. Flinth har gjort et godt stykke arbejde med de mange debuterende skuespillere og får overraskende dybde frem med enkle midler.

Filmen er godt klippet og har en god dramaturgi, men mangler de store højdepunkter. I det brutale arbejde med at gøre den lange bog filmvenlig har man valgt at fokusere på et enkelt år og samtidig skåret mange af nuancerne og personernes mørke sider væk.

annonce

Beatles_2

annonce

Castingen er meget vellykket, og vi lod os især imponere af den unge Louis Williams (som endda ligner Paul McCartney), ligesom tidskoloritten i Oslo anno midt-1960’erne er ren tidsrejse.

Vi får en flot, universel og tidløs historie serveret om (naive) drenge på vej til at blive mænd, med mange nedture og ømme øjeblikke, som man kan nikke genkendende til. Men filmen mangler brod. I stræben efter at skabe en biografsucces er historien poleret for meget og gjort lidt for universel. Fire stjerner.

Beatles_6 Beatles_5 Beatles_4
<
>
(Foto: Producent)

Den gode, skarpe billedkvalitet imponerer, og det flotte lydspor i surround-sound giver den herlige musik den kvalitet, den fortjener. Bonusmaterialet byder på en god bag-om-filmen, en trailer og nogle udeladt klip.

annonce
  • Release: 9. november 2015
  • Instruktion: Peter Flinth
  • Med: Louis Williams, Ole Nicolai Myrvold Jørgensen, Halvor Tangen Schultz, Håvard Jackwitz, Susanne Boucher
  • Genre: Drama
  • Land: Norge
  • År: 2014
  • Tid: 01:54 timer

Film
Ekstra
Lyd
Billede
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Læs også

Thor knuser jættekranier

Netflix’ første norske serie giver os et originalt og moderne twist på den nordiske mytologi.

Pavelig underholdning

Storspil fra veteranskuespillere gør The Two Popes til en særdeles fornøjelig og fascinerende filmaften.

Johansson og Driver imponerer

Scarlett Johansson og Adam Driver giver alt i en oprivende skilsmissefilm, som kun amerikanerne kan gøre det.

The Boss’ personlige og selvudleverende triumf

Endnu en gang kører rockkongen Bruce Springsteen sin karriere ud på et sidespor – og sikke et sidespor!

Tarantino-festaften

Quentin Tarantinos hyldest til Hollywoods guldalder er en af hans stærkeste film.

The A-Team på speed

Hvad får man, hvis man giver adrenalin-junkien Michael Bay et ubegrænset budget og frie tøjler? En af alle tiders dummeste og mest rutsjebane-actionmættede film.

Bliver der sex til jul?

Før jul lyver Johanne sig til en fiktiv kæreste – nu har hun 24 dage til at skaffe en.

Die Motherfucker!

To gange har Gerard Butler reddet præsidenten – denne gang skal han redde sig selv.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Teknisk brillant

Afslutningen på den episke Star Wars-saga indfrier desværre ikke de store forventninger.