TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Beatles

Blu-ray anmeldelse

Norske Lars Saabye Christensen skrev i 1984 romanen Beatles, der er blevet en af Skandinaviens mest solgte ungdomsbøger. En mursten af en bog, som man har svært ved at forestille sig filmatiseret. Men nu er filmen her altså, med et noget blandet resultat.

forfatter
Publiceret 16/11/2015 - 10:15
Karakter
Drama
Beatles

Hjemme i Norge blev Beatles mærkeligt nok et stort flop i biograferne, og Blu-ray-udgivelsen kommer med et års forsinkelse.

Historien om de fire drenge, der vokser op i Oslo i sidste halvdel af 1960’erne, er stærkt knyttet til bydelen Frogner, men med et universelt plot, som unge verden rundt kan relatere til.

Drengene går i det, der svarer til 9. klasse, og fritiden bruges på at lægge planer for fremtiden, smugdrikke, snakke om piger – og høre Beatles-plader. De fire identificerer sig med de britiske superstjerner, starter deres eget band og kalder også sig selv John, Paul, George og Ringo.

Beatles_3

Efter at instruktørduoen Rønning og Sandberg (Kon-Tiki) trak sig ud af projektet til fordel for Johnny Depp og hans skøre pirater, kom danske Peter Flinth (Arn: Tempelridderen) ind som instruktør. Flinth har gjort et godt stykke arbejde med de mange debuterende skuespillere og får overraskende dybde frem med enkle midler.

Filmen er godt klippet og har en god dramaturgi, men mangler de store højdepunkter. I det brutale arbejde med at gøre den lange bog filmvenlig har man valgt at fokusere på et enkelt år og samtidig skåret mange af nuancerne og personernes mørke sider væk.

Beatles_2

Castingen er meget vellykket, og vi lod os især imponere af den unge Louis Williams (som endda ligner Paul McCartney), ligesom tidskoloritten i Oslo anno midt-1960’erne er ren tidsrejse.

Vi får en flot, universel og tidløs historie serveret om (naive) drenge på vej til at blive mænd, med mange nedture og ømme øjeblikke, som man kan nikke genkendende til. Men filmen mangler brod. I stræben efter at skabe en biografsucces er historien poleret for meget og gjort lidt for universel. Fire stjerner.

Beatles_6 Beatles_5 Beatles_4
<
>
(Foto: Producent)

Den gode, skarpe billedkvalitet imponerer, og det flotte lydspor i surround-sound giver den herlige musik den kvalitet, den fortjener. Bonusmaterialet byder på en god bag-om-filmen, en trailer og nogle udeladt klip.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Fakta
 • Release: 9. november 2015
 • Instruktion: Peter Flinth
 • Med: Louis Williams, Ole Nicolai Myrvold Jørgensen, Halvor Tangen Schultz, Håvard Jackwitz, Susanne Boucher
 • Genre: Drama
 • Land: Norge
 • År: 2014
 • Tid: 01:54 timer
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Nu kan du streame Game of Thrones i 4K-kvalitet Skarpere 4K-versioner af Game of Thrones 1.-8. sæson er nu klar på HBO Max. Det var på tide!
Schweizisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret af fans, der får del i overskuddet, hvis filmen bliver en succes.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend