: A Monster Calls

Fint føleri

Gribende historie om angsten for at miste sine nærmeste, fortalt på spektakulær vis.
Karakter
A Monster Calls
Annonce
Annonce
forfatter

Den ukonventionelle A Monster Calls tager et prækært tema op, men undgår at havne i en sovs af klicheer, eller at vi som publikum sidder tilbage med en følelse af at være blevet følelsesmæssigt udnyttet.

12-årige Connor O’Malley (skræmmende dygtigt portrætteret af Lewis MacDougall) har et mildt sagt udfordrende liv. I skolen mobbes han på det groveste af klassens bøller, han kan ikke udstå sin pertentlige mormor (Weaver), og hans mor (Felicity Jones, Rogue One) lider af dødelig kræft. Ovenikøbet plages han hver nat af et forfærdeligt mareridt, hvor han forsøger at forhindre sin mor i at styrte ned i et gigantisk jordfaldshul.

Connors imaginære (?) ven – et enormt, ældgammelt takstræ (Neeson), der vågner til live og vejleder ham – bliver hans redning. Takstræet er ikke en ven i traditionel forstand, snarere et brølende, ildspyende monster, der først skræmmer livet af Connor, men efterhånden begynder at komme med gode råd om livets barske realiteter – og kræver, at Connor taler ud om sit livs mareridt.

Visuelt er filmen en fuldtræffer med sømløse CGI-effekter, der beriger snarere end står i vejen for historien. Desuden får vi lækre animationssekvenser, når træet kommer med livsvisdom til Connor. Liam Neesons mørke stemme passer som hånd i handske til det frygtindgydende træ, og Felicity Jones overbeviser stærkt som den hårdt plagede og fortvivlede enlige mor uden fremtid.

Annonce

En usædvanlig stærk film, der kan anbefales til hele familien, undtagen de allermindste. Indimellem spiller den på lidt for simple og forudsigelige følelser, men alt i alt en bundsolid filmfortælling om et vanskeligt emne, håndteret på nænsom vis og pakket ind i et visuelt festfyrværkeri. Fem solide stjerner.

Den flotte film byder på fornem billedkvalitet, hvor de spektakulære naturbilleder sprudler af dybde og vitalitet, men af og til bliver billedet for diset. Lydsporet (DTS-MA 5.1) er upåklageligt med fortræffelige surround-effekter og herlig dybde i bassen. Bonusmæssigt får vi en flot bag-om-filmen, nogle udeladte scener samt kommentarspor.

picture1
<
>
(Foto: Producent)
Fakta
  • Release: 13. april 2017
  • Instruktion: J.A. Bayona
  • Med: Lewis MacDougall, Felicity Jones, Sigourney Weaver, Liam
  • Neeson, Toby Kebbell, Jennifer Lim
  • Genre: Drama
  • Land: USA År: 2016
  • Tid: 1:48 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.