TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

A Dangerous Method

Blu-ray-anmeldelse

Omkring Sigmund Freuds fascination af, at alle vores handlinger kan tilskrives seksualiteten, har Cronenberg skabt en særdeles stilsikker film om psykoanalysens spæde begyndelse og samarbejdet og konflikterne mellem C.G. Jung og hans mentor Freud.

forfatter
Publiceret 01/12/2012 - 00:00
Karakter
Drama
A Dangerous Method

Den unge psykiater Carl Jung får i begyndelsen af 1900-tallet den russiske jøde Sabina Spielrein (Keira Knightley) som patient på sin klinik i Zürich. Jung er overbevist om, at roden til alt ondt, og for så vidt godt, kan spores tilbage til barndommen – således også hos denne hysteriske kvinde. Han kommer med på en oprivende rejse ind i Spielreins sind og både skræmmes og fascineres af hendes væremåde og udadvendte seksualitet. Jung tager sagen Spielrein med til sin ven Sigmund Freud, som fra sin klinik i Wien forfægter, at alt kan spores tilbage til og forklares med seksuelle undertoner og lyster. De to foregangspsykiatere bliver først fagligt stimuleret af hinanden, siden ender det i bitter faglig og højst personlig strid.

Cronenberg tegner tidskoloritten i mellemkrigstidens Europa med sikker hånd og har et godt greb om karakterudviklingen for historiens tre hovedpersoner, som alle leverer glimrende rollepræstationer. Ikke mindst Viggo Mortensen er herlig som Freud, mens Knightley tenderer til at overspille i filmens første fase, men kommer særdeles stærkt tilbage. Til trods for filmens relativt korte spilletid føles historien dog alligevel for lang; dramaturgisk er der for få udsving og højdepunkter, og det hele lunter lidt for meget af sted, mens vi stort set er flue på væggen ved et psykosocialt seminar. Latent i historien er der meget mere krudt, end Cronenberg magter at få frem. Nydeligt billede, klip, tidskolorit og skuespil til trods bliver det en lidt for tandløs historie, vi får serveret. Fire stjerner.

Billedet er blændende skarpt og farvestærkt. Lydsporet, i dts-HD, imponerer også. På bonusfronten får vi et særdeles godt kommentarspor af Cronenberg, som virkelig belyser og uddyber historien, samt en meget kort bag-om-filmen med nogle få interviews.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Fakta
 • Release: 30. oktober 2012
 • Instruktion: David Cronenberg
 • Medvirkende: Keira Knightley, Michael Fassbender, Viggo Mortensen, Vincent Cassel, Sarah Gadon, André Hennicke
 • Genre: Drama
 • Land: UK
 • År: 2011
 • Tid: 1:39 timer
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
House of the Dragon: Handlingen lækket Handlingen i alle afsnit af den nye HBO-serie House of the Dragon er blevet lækket på Reddit.
Marvel lancerer kvindelig version af Hulken! Marvel-universet er åbenbart ufuldendt uden en kvindelig version af den vrede, grønne mand, også kendt som Hulken.
Nu er musen størst af alle! Det tog kun Mickey Mouse & Co. to et halvt år at vippe Netflix af streaming-tronen.
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend