: A Dangerous Method

Blu-ray-anmeldelse

Omkring Sigmund Freuds fascination af, at alle vores handlinger kan tilskrives seksualiteten, har Cronenberg skabt en særdeles stilsikker film om psykoanalysens spæde begyndelse og samarbejdet og konflikterne mellem C.G. Jung og hans mentor Freud.
Karakter
Drama
A Dangerous Method
Annonce
Annonce
forfatter

Den unge psykiater Carl Jung får i begyndelsen af 1900-tallet den russiske jøde Sabina Spielrein (Keira Knightley) som patient på sin klinik i Zürich. Jung er overbevist om, at roden til alt ondt, og for så vidt godt, kan spores tilbage til barndommen – således også hos denne hysteriske kvinde. Han kommer med på en oprivende rejse ind i Spielreins sind og både skræmmes og fascineres af hendes væremåde og udadvendte seksualitet. Jung tager sagen Spielrein med til sin ven Sigmund Freud, som fra sin klinik i Wien forfægter, at alt kan spores tilbage til og forklares med seksuelle undertoner og lyster. De to foregangspsykiatere bliver først fagligt stimuleret af hinanden, siden ender det i bitter faglig og højst personlig strid.

Cronenberg tegner tidskoloritten i mellemkrigstidens Europa med sikker hånd og har et godt greb om karakterudviklingen for historiens tre hovedpersoner, som alle leverer glimrende rollepræstationer. Ikke mindst Viggo Mortensen er herlig som Freud, mens Knightley tenderer til at overspille i filmens første fase, men kommer særdeles stærkt tilbage. Til trods for filmens relativt korte spilletid føles historien dog alligevel for lang; dramaturgisk er der for få udsving og højdepunkter, og det hele lunter lidt for meget af sted, mens vi stort set er flue på væggen ved et psykosocialt seminar. Latent i historien er der meget mere krudt, end Cronenberg magter at få frem. Nydeligt billede, klip, tidskolorit og skuespil til trods bliver det en lidt for tandløs historie, vi får serveret. Fire stjerner.

Billedet er blændende skarpt og farvestærkt. Lydsporet, i dts-HD, imponerer også. På bonusfronten får vi et særdeles godt kommentarspor af Cronenberg, som virkelig belyser og uddyber historien, samt en meget kort bag-om-filmen med nogle få interviews.

Fakta
  • Release: 30. oktober 2012
  • Instruktion: David Cronenberg
  • Medvirkende: Keira Knightley, Michael Fassbender, Viggo Mortensen, Vincent Cassel, Sarah Gadon, André Hennicke
  • Genre: Drama
  • Land: UK
  • År: 2011
  • Tid: 1:39 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Nu kan du glæde dig til mere pomp, pragt, intriger – og sex – blandt det bedre borgerskab i 1800-tallet.
Premieren på den 25. James Bond-film flyttes til efteråret.
Med endnu en global streamingaktør på det nordiske markedet optrappes kampen om streamingabonnenterne.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.
En af bluesmusikkens absolutte førstedamer giver os herlig musik – akkompagneret af “Black Panther” – i et intenst kammerspil.
Disney forsøger skamløst at udnytte folks trang til letbenet juleunderholdning.
Alle de fordomme, man måtte have om homoseksuelle, musicalfans og intolerante kristen-konservative i Lilleby-Amerika, bekræftes i The Prom.
Mulan er i toppen af Disneys live-indspilninger af tegnefilmsklassikere.
December byder på kolde dage og mørke aftener – perfekt til mange timer foran TV’et.
At skak kunne være så fascinerende og spændende, havde vi faktisk ikke troet!
Den ellers superbe Trump-imitators nye Netflix-show er en ordentlig maveplasker.
Apple og Tom Hanks byder på en flad spændingskurve i tandløst 2. verdenskrigs-drama.