: A Dangerous Method

Blu-ray-anmeldelse

Omkring Sigmund Freuds fascination af, at alle vores handlinger kan tilskrives seksualiteten, har Cronenberg skabt en særdeles stilsikker film om psykoanalysens spæde begyndelse og samarbejdet og konflikterne mellem C.G. Jung og hans mentor Freud.
Karakter
Drama
A Dangerous Method
Annonce
Annonce
forfatter

Den unge psykiater Carl Jung får i begyndelsen af 1900-tallet den russiske jøde Sabina Spielrein (Keira Knightley) som patient på sin klinik i Zürich. Jung er overbevist om, at roden til alt ondt, og for så vidt godt, kan spores tilbage til barndommen – således også hos denne hysteriske kvinde. Han kommer med på en oprivende rejse ind i Spielreins sind og både skræmmes og fascineres af hendes væremåde og udadvendte seksualitet. Jung tager sagen Spielrein med til sin ven Sigmund Freud, som fra sin klinik i Wien forfægter, at alt kan spores tilbage til og forklares med seksuelle undertoner og lyster. De to foregangspsykiatere bliver først fagligt stimuleret af hinanden, siden ender det i bitter faglig og højst personlig strid.

Cronenberg tegner tidskoloritten i mellemkrigstidens Europa med sikker hånd og har et godt greb om karakterudviklingen for historiens tre hovedpersoner, som alle leverer glimrende rollepræstationer. Ikke mindst Viggo Mortensen er herlig som Freud, mens Knightley tenderer til at overspille i filmens første fase, men kommer særdeles stærkt tilbage. Til trods for filmens relativt korte spilletid føles historien dog alligevel for lang; dramaturgisk er der for få udsving og højdepunkter, og det hele lunter lidt for meget af sted, mens vi stort set er flue på væggen ved et psykosocialt seminar. Latent i historien er der meget mere krudt, end Cronenberg magter at få frem. Nydeligt billede, klip, tidskolorit og skuespil til trods bliver det en lidt for tandløs historie, vi får serveret. Fire stjerner.

Billedet er blændende skarpt og farvestærkt. Lydsporet, i dts-HD, imponerer også. På bonusfronten får vi et særdeles godt kommentarspor af Cronenberg, som virkelig belyser og uddyber historien, samt en meget kort bag-om-filmen med nogle få interviews.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Release: 30. oktober 2012
  • Instruktion: David Cronenberg
  • Medvirkende: Keira Knightley, Michael Fassbender, Viggo Mortensen, Vincent Cassel, Sarah Gadon, André Hennicke
  • Genre: Drama
  • Land: UK
  • År: 2011
  • Tid: 1:39 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

At 40 procent af de spanske mænd går på bordel, var en chokerende nyhed for os – men søreme om Álex Pina ikke formår at lave bragende underholdning ud af tragedien.
April byder på masser af guf fra streaming-tjenesterne, og du kan også streame indhold fra den “nye” Paramount+.
En hyperaktiv, stærkt alkoholiseret og vanvittig charmerende stewardesse kan der virkelig komme god underholdning ud af.
Det bliver ikke en ordentlig påskeferie uden gode krimier og thrillere!
Den nye streaming-tjeneste Paramount+ lanceres med Maisie Williams som rapkæftet eremit, der brat lukkes ud i livet. Morsomt, men noget uforløst.
2. sæson af Exit følger i samme fascinerende fodspor som 1. sæson, og det er ikke så tosset.
Disney+ beviser, at der stadig er meget spændende materiale at formidle fra det righoldige Marvel-univers.
Mange film er efterfølgende blevet “shinet op” af en misfornøjet instruktør – men ingen så omfattende som Justice League.
Den længe ventede efterfølger til Wonder Woman, der var et frisk pust af en superheltefilm, er nok årets største skuffelse.
En af 1980’ernes store komikere, Eddie Murphy, prøver hårdt på at genoplive en af sine komedieklassikere – men ender med at give os en langt mindre charmerende kopi.
New Orleans’ mest respekterede dommer havner i l*rt til halsen.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.