Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets bedste mobilprodukter 2022-2023

Skal du købe ny mobil, smart-ur eller tablet, kan det være svært at vælge det rigtige. Her får du overblikket over teknologier, økosystemer og producenter.

Af / 01/11/2022 - 12:10
Årets bedste mobilprodukter 2022-2023

Mobilmarkedet er rent ud sagt en jungle, hvilket er den vigtigste grund til, at Lyd & Billede hvert år kårer de allerbedste mobilprodukter i forskellige kategorier og prisklasser. Køber du en af vinderne, farer du helt sikkert ikke vild i mobil-urskoven. 

Men alligevel vil vi gerne udstyre dig med et kompas og en lille machete, så du også selv er i stand til at navigere i mobiljunglen. Når mobilproducenterne lancerer nye produkter – og mobiloperatørerne og elektronikkæderne slynger om sig med tilbud, proppet med specifikationer og tekniske termer – er du dermed klædt på til at træffe den rigtige beslutning. 

Her får du derfor et kort overblik over de vigtigste ting, du skal vide for at kunne finde vej i mobiljunglen: 

Dette er de vigtigste mobilproducenter:

Apple 

Amerikanske Apple er verdens største elektronikfirma og står bag produkter som Apple Watch, iPhone, iPad, iMac samt MacBook Air og MacBook Pro. Alle firmaets produkter fungerer gnidningsløst sammen i et fælles økosystem. 

Google 

Søgemaskinegiganten står bag den kommercielle version af Android, og firmaets egne Pixel-mobiler kan nu også købes i butikkerne i Norden. 

Motorola 

En af verdens ældste mobilproducenter, der tidligere var amerikansk, men nu ejes af kinesiske Lenovo. Producerer Android-mobiler. 

OnePlus 

Kinesisk mobilproducent, som altid har været gode til at skabe ‘hype’ omkring sine produkter. Tidligere kunne firmaets Android-mobiler kun købes online via en invitation. Nu mere mainstream. 

Samsung 

Kæmper med Apple om pladsen som verdens største mobilproducent. Firmaets Galaxy-mobiler er uden sammenligning de bedst sælgende Android-mobiler på markedet. 

Sony 

Japanske Sony var en kæmpe på mobilmarkedet, dengang de samarbejdede med svenske Ericsson. I dag producerer firmaet primært Android-mobiler til brugere, som går ekstremt meget op i mobilens kamera. 

Xiaomi 

Kinesisk mobilproducent, som er ret ny på det nordiske marked, men gør store fremskridt med gode Android-mobiler til en særdeles rimelig pris. 

 

De to økosystemer:

 Android 

Dette operativsystem ejes og udvikles af Google. Bruges både til smartphones og tablets. Stort set alle mobilprodukter i verden er baseret på Android.   

iOS, iPadOS, watchOS 

Bortset fra Apples produkter – iPhone, iPad og Apple Watch – som er baseret på Apples eget operativsystem, som altså findes i specialiserede udgaver til henholdsvis mobiler, tablets og smart-ure. 

 

Det skal du holde øje med, når du køber ny mobil:

5G 

Den nye mobile netværksteknologi er en efterfølger til og udvidelse af det eksisterende 4G/LTE-netværk. Kort fortalt er der tre store fordele ved 5G: Større båndbredde (teoretisk op til 100 gange hurtigere end 4G), større kapacitet og mindre (nærmest ikke-eksisterende) forsinkelse, med deraf følgende lynhurtige svartider (ned til 1 ms).  

Batteriet 

Måles i mAh (milli-Ampere-hours), hvilket meget simpelt formuleret angiver, hvor længe din mobil har strøm. Jo flere mAh, jo bedre. Som minimum bør du gå efter 3000 mAh, men hvis mobilen har en stor skærm (i omegnen af 6 tommer eller mere), bør tallet være endnu højere.  

Kamera 

I dag er mange smartphones udstyret med to eller flere objektiver, og hvis du gerne vil tage gode billeder med din mobil, bør du kigge efter ting som autofokus, vidvinkel og/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk billedstabilisering, nattemodus osv. 

Lager 

Du må aldrig, aldrig, aldrig købe en smartphone, som kun har 8 eller 16 gigabyte internt lager. Alene operativsystemet (typisk Android) fylder så meget, at der næsten ingen plads er tilbage, hvis du ikke har mindst 32 gigabyte at gøre godt med. 

Opladning

Flere og flere smartphones, især i mellemklassen og selvfølgelig de fleste dyrere modeller, giver mulighed for hurtigopladning og/eller trådløs opladning. Det er til at leve med, at din mobil ikke kan holde strøm en hel dag, hvis den kan oplades fra 0 til 50 procent strøm på en halv time eller mindre. 

Skærm

Vær klar over, at en stor skærm ikke automatisk er ensbetydende med, at der er meget plads at gøre godt med til apps osv. Opløsningen er lige så vigtig, og selv i dag har de billigste smartphones blot HD-opløsning, mens de helt dyre modeller typisk har 2K-skærme eller bedre. 

Nominerede til Årets bedste mobilprodukter

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Vindere af Årets bedste mobilprodukter 2022-2023

Året bedste smartphone - Premium

Google Pixel 7 Pro

Billedskønne Pixel

Pixel 7 Pro er Googles referencetelefon, der viser, hvordan Android 13 skal bruges.

Google Pixel 7 Pro er den første Pixel-telefon, vi har haft lejlighed til at lægge hånd på. Men det har været ventetiden værd. Takket være en temmelig aggressiv prissætning af en rigtig fremragende telefon burde der være basis for, at Google kan tilkæmpe sig en del af den skandinaviske mobilkage. Især skærmen og de tre gode kameraer skiller Pixel 7 Pro ud fra de fleste konkurrenter til prisen. 

Noget, der adskiller mange high end-mobiler fra deres små premium-søskende, er teleoptikken. I den pæne mellemklasse må man oftest nøjes med et standardkamera og en digital zoom. Men ikke i Pixel 7 Pro, der har en dedikeret teleoptik med ægte 5x forstørrelse. 

Pixel 7 Pro er baseret på Googles egen nyudviklede G2-processor, som skulle være optimeret til kunstig intelligens. Og telefonen er proppet med automatiske funktioner – hvoraf nogle er rigtig smarte. 

Pixel 7 Pro er udstyret med 12 GB RAM og enten 128 GB eller 256 GB lager. Det placerer den på lige fod med de fleste flagskibsmobiler anno 2022. 

Skærmen på 6,7 tommer har en opløsning på QHD+ (3120 x 1440 pixels) og en variabel opdateringsfrekvens på op til 120 Hz. Den leverer op til 1000 nit lysstyrke ved HDR (og 1500 nit i spidserne), så den burde være læselig selv på en klar sommerdag. Det her er sandsynligvis en af de bedste mobilskærme lige nu, og det er en fornøjelse at se og redigere fotos på den. 

Google har med de nyeste Pixel-enheder lagt sig i slipstrømmen af Apple, men det er næppe sandsynligt, at Apple-tilhængere af den grund vil vælge Pixel 7 Pro i stedet for iPhone 14 Pro Max. Hvilket er en skam, da man får en sammenlignelig kvalitet – men til den halve pris.

Årets bedste smartphone - High-end

Apple iPhone 14 Pro

Den bedste mobiltelefon

iPhone 14 Pro er den bedste mobil, vi nogensinde har testet.

Med et helt nyt kamera og nye funktioner er iPhone 14 Pro den mobiltelefon, alle andre producenter skal slå. Hvis de kan. For dette års model er ikke kun hurtigere end sin forgænger, den er også en bedre kameramobil end tidligere. 

Et helt nyt 48 megapixel kamera og forbedret billedbehandling giver skarpere billeder med flere detaljer og mindre støj. Med indbygget billedstabilisering får du den bedste videokvalitet i klassen, og nu kan du filme i Dolby Vision HDR med 4K-opløsning. 

Det udskældte indhak, det passive sorte felt øverst på skærmen, er blevet omdøbt til Dynamic Island og er ikke længere passivt. Nu kan feltet bruges til noget fornuftigt, såsom at vise alarmer, beskeder eller musikafspilning blandt meget andet. 

På 14 Pro og den større 14 Pro Max kan skærmen altid være tændt. Derefter skrues lysstyrken og skærmhastigheden ned for at spare strøm, mens du kan se klokkeslæt, vejr, dato eller hvad du ellers har valgt at vise på den konfigurerbare startskærm. 

Kollisionsdetektoren fra Apple Watch er også inkluderet i iPhone 14 Pro. Den bruger accelerometeret i mobiltelefonen til at registrere pludselige stød, som kan opstå, hvis du kommer ud for et uheld. Så ringer den til alarmcentralen og pårørende for dig, hvis du ikke selv reagerer. 

Den nye iPhone 14 Pro er ikke bare hurtigere end sin forgænger, den er meget bedre på stort set alle områder undtagen opladningshastighed. De fleste bemærker måske ikke, at mobiltelefonen er hurtigere, men alle vil straks se, at kameraerne er blevet bedre. Især det nye 48 Mp kamera, som ved brug af ProRaw giver fotografen en billedkvalitet, vi ikke har set magen til fra en mobiltelefon. Apple Cinematic-video i 4K er en fornøjelse at bruge, og Dynamic Island er en velkommen opfindelse, som vi ikke vidste, vi havde brug for. 

At mobiltelefonen også skal være nemmere at reparere virker betryggende. Den største ulempe er egentlig den høje pris. Især hvis du vælger versionen med 1 terabyte lagerplads, som man kun har brug for, hvis man aktivt fotograferer i ProRaw og filmer i ProRes.

Årets bedste kameramobil

Sony Xperia 1 IV

Små forbedringer til de kræsne

Sony Xperia 1 IV kommer ikke til at revolutionere mobilmarkedet. Men for nørderne og de semiprofessionelle er den nok det bedste smartphone-valg lige nu.

Don’t mess with a working system,” siger man på engelsk, og Sony har optimeret og justeret hist og pist, så Xperia 1 IV er klar til 2022. Men i bund og grund er der snarere tale om en opgradering end om et helt nyt produkt. 

Derfor ligner Sony Xperia 1 IV også sin forgænger på en prik. Designet er elegant med Gorilla Glass Victus på både for- og bagside med det hele omkranset af en metalramme. Kameramodulet sidder i øverste venstre hjørne af bagsiden. En af grundene er, at Sony har gjort plads til et 3,5 mm minijack-stik på toppen af mobilen, hvilket er en lækker detalje for de audiofile. 

Sony Xperia 1 IV er udstyret med tredobbelt kamera samt en dedikeret 3D iToF-sensor til afstandsmåling. Som på sidste års model finder vi således et 24 mm vidvinkelobjektiv på 12 megapixel, en 16 mm ultravidvinkel, ligeledes på 12 megapixel, samt en 12 megapixel tele. Og periskopteknologien med variabel brændvidde som alternativ til traditionel optisk zoom fra Xperia 1 III er tilbage. 

Kameraet styres via Photography Pro app’en, der som udgangspunkt har stort set samme brugerflade som Sonys Alpha-kameraer og dermed tilbyder manuel indstilling af eksponering, hvidbalance, lukkertid osv. Kameraet har også lånt et par andre tricks fra Sonys Alpha-serie, f.eks. Real-time Eye-AF, som følger og stiller skarpt på motivets øjne, også når personen bevæger sig, hvilket nu virker med alle kameralinserne. 

Og det er Alpha-brugerfladen, der gør Sony Xperia 1 IV til noget særligt – og at Sony prioriterer deres egen professionelle kamera-app er et godt eksempel på, at den japanske elektronikproducent kender sit publikum. 

Sony Xperia 1 IV er en lille forbedring til de kræsne. Skærmen er blevet mere lysstærk, batteriet er større, og kameraet har fået lidt flere funktioner, herunder et teleobjektiv, som nu kan zoome frit i hele intervallet mellem 85 og 125 mm. Og så er der endelig kommet styr på kamerasoftwaren og alle de automatiserede indstillinger.

Årets bedste tablet

Apple iPad Air 5 (2022)

Små forbedringer til de kræsne

Den nyeste iPad Air gør næsten iPad Pro rangen stridig som markedets bedste tablet.

Rent optisk er der ikke sket noget siden 2020, hvor forgængerversionen af iPad Air så dagens lys. Den opdaterede iPad Air har samme ‘gamle’ design med skarpe linjer og kanter kombineret med afrundede hjørner, der får tablet’en til at ligne en forvokset udgave af iPhone 4 og iPhone 5 – to klassiske mobiler, der i sin tid stod for noget af det mest ikoniske Apple-design nogensinde. 

Det er først og fremmest, når det gælder hastighed og muskler, at den nyeste iPad Air imponerer. Dels fordi den nu (endelig!) har 5G, og dels fordi den ligesom iPad Pro har Apples egen M1-processor siddende under skærmen. Vi skal da lige love for, at også iPad Air er kommet på speed med M1. Hvis vi tager udgangspunkt i benchmark-værktøjet Geekbench 5, så er 2022-udgaven af iPad Air mere end 40 procent hurtigere end forgængeren, og når det gælder den grafiske ydelse, er forskellen endnu større. Det betyder naturligvis også, at iPad Air er bedre end nogensinde til både billedbehandling og videoredigering. Der er simpelthen ingen ventetid overhovedet, når vi leger med filtre eller justerer farver, og både rendering og eksport af videofiler går lynhurtigt. 

Og så er der selvfølgelig kameraet. Den nye iPad Air har nemlig et helt nyt frontkamera magen til det på den langt dyrere iPad Pro med et ultravidvinkel-objektiv på 122 grader, som understøtter den I Fokus-funktion, som Apple lancerede sidste forår. 

Kort og godt er 2022-versionen af iPad Air den bedste af slagsen til dato. Den er meget tæt på at være lige så god som den noget dyrere iPad Pro, og hvis man allerede er Apple-bruger og vant til at begå sig i firmaets økosystem af apps og tjenester, er iPad Air faktisk det mest oplagte valg, hvis man er på udkig efter en tablet lige nu.

Årets bedste smart-ur

Apple Watch Ultra

Et ur til mænd!

Apple Watch Ultra tørrer gulv med alle andre smart-ure på markedet.

Efter en lang periode med små opdateringer fra år til år er Apple endelig klar med en stor nyhed i smart-ur kategorien. Apple Watch Ultra er navnet på det nye smart-ur, som har præcis samme funktioner og styresystem som Apple Watch Series 8, men derudover kan betragtes som en større, mere robust og stærkere udgave af Apples populære smart-ur. 

Egentlig markedsføres uret til ekstremsportudøvere, og Apple Watch Ultra kan da også klare mosten med en flad skærm af safirkrystal, titaniumhus, vandtæthed ned til 100 meter og ekstreme temperaturer.

Apple Watch Ultra er det bedste smart-ur fra Apple nogensinde. Udover de særlige funktioner for ekstremsportfolk og eventyrere – såsom forbedret GPS og kompas-app, dybdemåling, vandtæthed ned til 100 meter og en robust konstruktion, der kan klare temperaturer mellem -20 og 55 grader celcius – byder smart-uret også på nye sikkerheds- og sundhedsfunktioner som Car Crash Detection, temperatursensor, forbedret søvnregistrering etc. Det er også forsynet med alle de smarte sundheds- og træningsmuligheder, som allerede er blevet lanceret med tidligere generationer af Apple Watch. 

Og du behøver ikke at dyrke vildmarkslivet eller gennemføre et triatlon fire gange om året for at få udbytte af Apple Watch Ultra. Takket være den robuste konstruktion, den store skærm på 49 mm med en heftig lysstyrke på op til 2.000 nit, samt det bedste batteri nogensinde i et Apple Watch, er dette smart-ur ikke til at komme uden om, hvis du er mand og har ønsket dig et smart-ur, der kan det hele, kan holde til noget, og ikke mindst kan holde strøm både dag og nat uden at skulle oplades i tide og utide.

Årets bedste fitnessprodukt

Suunto 9 Peak

Bedst til din sundhed

Lær din krop at kende - og dens behov for balance mellem træning og restitution.

Det er vigtigt at holde styr på din aktivitet, søvnkvalitet, dit stressniveau og din puls, hvis du skal have et godt og sundt hverdags- og fritidsliv.   

Med Suunto 9 Peak er alt dette og meget mere muligt. Det smarte sportsur hjælper dig med at få indsigt i dit velbefindende ved at give dig et billede af dit daglige antal skridt, dit fitnessniveau, iltmætningen i blodet, din krops behov for restitution og meget mere. Den tilhørende Suunto-app giver dig et godt overblik over dit helbred sammen med oversigter og tendenser, så du kan finde balancen mellem træning og restitution.  

Derudover får du bl.a. rutenavigation, kompas og 3D-heatmaps, der hjælper med at finde gode ruter til løb og cykling. Du kan også få vejrinformation under din friluftsaktivitet og bruge trackback-funktionen til at sikre, at du kommer hjem inden solnedgang.  

Den rigtig gode batterilevetid sammen med det faktum, at uret er vandtæt ned til 100 meter, gør det til en fin og trofast følgesvend i din aktive og sunde livsstil.    

Suunto 9 Peak er ikke det billigste ur på markedet, men ud over alle de gode og nyttige funktioner har det et elegant og stilrent design i robust safirglas og rustfrit stål og ligner ikke et traditionelt sportsur. Det sobre ydre ser lige så godt ud på arbejdet eller til en fest som på løbeturen eller på yogamåtten. Det er desuden slankt og fint, så det ikke forstyrrer din nattesøvn – alt sammen for at gøre det behageligt for dig at bruge det døgnet rundt, så du får det absolut bedste og mest optimale ud af dit smarte sportsur.