Pladsproblemer betyder ofte små højttalere med begrænset bas og lydtryk. De mest ivrige entusiaster køber gerne en god subwoofer for at reducere problemet, men det bringer ikke altid ekvipagen helt i mål.
I hvert fald ikke hvis højttalerne mangler dynamiske egenskaber og smelter som en overophedet elpære, når man skruer op for lyden.
Går man lidt op i størrelse, f.eks. til JBL Synthesis 4309 eller Dynaudio Evoke 20, bliver det hele straks meget bedre, men så skal man knuse alle sine sparegrise, for de hører ikke ligefrem til i budgetklassen.
Det gør JBL L52 Classic heller ikke, men de koster det halve og er lidt mindre og lettere at få plads til. Opskriften er den samme som på de meget større og langt dyrere L82 Classic, en anden af vores kompaktfavoritter, men eftersom basenheden hos JBL er væsentlig mindre, gik jeg ud fra, at de små 52’ere næppe ville komme i nærheden af at spille lige så kraftfuldt som L82.
Der er måske ikke alverdens gennemsigtighed og detaljerigdom her, sammenlignet med et par Audiovector QR1, men L52 Classic har mere potent bas og er mere livlige og medrivende på rytmisk musik. JBL-højttalerne tåler fint sammenligning med den dyrere reference KEF LS50 II, som nok vil være et bedre valg for dem, der har klassisk musik på playlisten og aldrig beskæftiger sig med ‘moderne’ rytmisk musik.
JBL L52 Classic er de perfekte højttaler til alle, der har begrænset plads og gerne vil have en rigtig rå højttaler, der kan spille det meste musik med engagement og indlevelse.
Den spiller med næsten samme energi og tryk som den over dobbelt så dyre L82 Classic, men er meget nemmere at placere. Den er især velegnet til små rum, på en hylde, men fungerer også fint i en stor stue. Lige netop dér er nok det eneste sted, hvor jeg også vil anbefale at supplere med en subwoofer, for ellers står L52 Classic aldeles glimrende på egne ben.