803-modellen er den mindste og rimeligste B&W-højttaler med eget dråbeformet mellemtonekabinet (Turbine Head) i tillæg til diskantrøret på toppen. Resten af kabinetkonstruktionen har også dråbeform set fra oven. Det er for at lede alle lydbølger væk fra hinanden og dermed minimere egenresonanser.
I D4-udgaven har mellemtonekabinettet endnu bedre frakobling fra baskabinettet end før for at opnå endnu renere lyd. Sammen med den 13 cm store resonansannullerende Continuum-enhed, ophængt i en såkaldt Biomimetic Suspension, som reducerer uønskede lufttryksforskelle, lover Bowers & Wilkins “den mest realistiske mellemtonegengivelse nogensinde”.
Fjerde generations diamant
I 2005 kom den første 800-serie med diamant som membranmateriale til diskant-domen. Det har den egenskab både at være superstift og ekstremt let, hvilket muliggør en meget højere frekvensgengivelse uden at bryde op i forvrængning. Perfekt til diskanter, med andre ord!
D4-serien er 4. generation af disse diamant-domer, og gennem årene har både magnetsystemet og konstruktionen i øvrigt fået vigtige opgraderinger.
Basenhederne
Basenhederne i 803 D4 har, ligesom på de øvrige 800-højttalere, membraner i en komposit ‘sandwich’konstruktion med kulfiber uden på et stift skummateriale.
Lyden af 803 D4
Efter at have hørt Bowers & Wilkins’ flagskib 801 D4 få uger før disse frygtede jeg, at lillebror 803 D4 ville blive lidt af en nedtur. Men det var helt ved siden af, for oplevelsen af lyd og musik er i høj grad den samme her. Især på vokaler og akustiske instrumenter kan man høre, hvor fokuseret og dynamisk – og ikke mindst luftigt – alting lyder.
Bassen er ikke helt så hårdtslående, men den bliver i højere grad sluppet fri end på forgængeren, og det kan være meget brutalt, når højttalerne får effekt nok at arbejde med. Tonerne er dybe og lækre, og man sidder tilbage med en følelse af at have oplevet et par komplette højttalere. På alle måder.
Prisen er øget med D4-serien, men det er lydkvaliteten også. Det er mesterligt!