TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Vi kårer: Fujifilm GFX 100S

Bedst til det meste

Det bedste kamera, vi har testet, er blevet mindre, lettere og billigere.

For to år siden satte Fujifilm GFX 100 en ny standard for billedkvalitet, men måske ikke for bærbarhed. Med et integreret vertikalgreb og en temmelig velvoksen OLED-søger er det nemlig et ret digert kamera.

Det nye GFX 100S er et GFX 100 med den samme 102 megapixel billedsensor, som vi allerede kender, bare i et meget mindre og lettere kamerahus. Her får man altså den samme ekstreme opløsning, billeddynamik og farvedybde.

Men kameraet er ikke uden forbedringer sammenlignet med det kamera, vi kender som GFX 100.

En ny og mere kompakt billedstabilisering skal være effektiv op til seks eksponeringstrin. Håndgrebet med tommelfingergreb bagpå er langt bedre at holde om og giver et mere sikkert greb. Det umarkerede indstillingshjul er blevet et tydeligt mærket programhjul, hvor man kan gemme hele seks foretrukne opsætninger, og kameraet har fået en mærket omskifter til filmoptagelse og stillbilleder.

Ligesom GFX 100 har GFX 100S 4K-video op til 400 Mbit/s fra hele billedfladen i UHD- eller DCI-format. Man kan optage 4K-video eksternt med 10 bit 4:2:2 og F-log for farvegradering eller 12 bit Apple ProRes RAW via HDMI. Man kan også bruge kameraets filmsimuleringer på video og vælge hybrid log-gammaprofil (HLG).

Der er ingen forskel i billedkvalitet sammenlignet med GFX 100. Man får den samme brede farvemætning, det samme dynamikomfang og et toneomfang, som man sjældent ser fra full-frame-kameraer.

Konklusion

Hvis Fujifilm GFX 100 leverer den bedste billedkvalitet, vi har testet, så gør GFX 100S det også. Men her er kameraet både mere handy, lettere og billigere, og på mange måder et endnu bedre køb.

Det er selvfølgelig ikke et kamera til sport og action, men udvalget af objektiver til kameraet gør det så meget desto mere velegnet til portrætter, landskaber, mode- og studiefotografering, samtidig med at man kan lave video-optagelser med professionel kvalitet. Især hvis man bruger en ekstern optager.

Fujifilm GFX 100S stiller op i en prisklasse med konkurrence fra mange full-frame-kameraer, men billedkvaliteten fra kameraet er i en klasse for sig.

LB+ TILBUD: Få fuld adgang til L&B + i 1 uge for kun 14,-
Læs alle artikler, få adgang til vår købeguide med over 5000 tests, sidste nyhedsbrev og mye mer.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.