Der findes hovedtelefoner i enhver priskategori, man kan tænke sig, og vi har forsøgt at afspejle markedet, så godt vi kan. Men af de billigste hovedtelefoner, vi har testet, har ingen af dem været gode nok i vores ører, så man skal op omkring en tusse, før vi kan sige god for kvaliteten.
Kablede hovedtelefoner
Den traditionelle type hovedtelefoner har en bøjle over hovedet og enten store ørekopper, der helt indkapsler ørerne (over-ear), eller mindre, der sidder uden på ørerne (on-ear).
I det billigere segment er folk næsten gået helt bort fra kablede hovedtelefoner til fordel for trådløse. De kablede er dermed blevet valget for entusiaster, der ikke kan eller ikke vil spille højt på deres musikanlæg. I stedet sidder man i lænestolen og nyder musikken, måske med en god hovedtelefonforstærker til at drive det hele.
Prisspændet blandt årets udvalgte i denne kategori er ca. 2.000 til 28.000 (!) kroner.
Trådløse hovedtelefoner
Hvis man ikke vil være låst til stedet, er det trådløse hovedtelefoner, der er sagen. Mens man vinder på mobiliteten, kan man miste noget på lydkvaliteten, fordi musikken komprimeres for at kunne overføres trådløst. Hvilket er praktisk til brug med mobilen.
Den klart mest populære kategori blandt trådløse hovedtelefoner er dem med aktiv støjreduktion. De analyserer larm udefra og genererer et modsat lydsignal, der udligner støjen. Meget praktisk på rejser! Her starter vi omkring 1.200 kroner, mens de dyreste koster 6.000 kroner.
Hørepropper
Hvis du vil have noget, der kan være i en lomme, så er det hørepropper, du skal vælge. Her er kabel ved at være helt yt – det er de trådløse, der sælger. Og ikke kun semi-trådløse, hvor propperne er forbundet med et kabel bag nakken. Her taler vi helt trådløse hørepropper.
Prisen på den slags er kommet ned under tusind kroner, mens de bedste, vi har testet i år, starter omkring 1.200 kroner. Også disse fås med aktiv støjreduktion, hvis man har brug for det. Men endnu mere praktisk – tro det eller lad være – er hvis lyd udefra kan forstærkes. Så kan man høre, hvad folk siger, gennem de ellers lydtætte propper.
Der findes også både hovedtelefoner og hørepropper til træning, som kan tåle regn og sved, og som sidder bedre fast. Prisklasse ca. 1.200-2.400 kroner.
Fire hurtige tips:
Sådan får du bedre lyd fra hovedtelefonerne
1. Brug en forstærker
Dette tip gælder kun hovedtelefoner og hørepropper med kabel. Du får meget bedre og kraftigere lyd, hvis du tilslutter en hovedtelefonforstærker. Helst en med indbygget DAC. Gode bærbare forstærkere starter lige under 1.000 kroner. De stationære koster typisk 1.500-3.000 kroner eller mere.
2. Brug EQ til at få bedre lyd
Hvis du som udgangspunkt ikke kan lide lyden fra hørepropperne eller hovedtelefonerne, vil vi ikke anbefale at prøve at fikse den med equalizeren i en app. Men du kan gøre allerede god lyd endnu bedre med små ændringer. Mange hovedtelefoner har en app med indbygget EQ. Tredjeparts-apps kan også bruges, men så er man ofte låst til at høre musik gennem app’ens brugerflade.
3. Start med kilden
En dårlig MP3-fil vil aldrig kunne lyde magisk. Derfor kan vi på Lyd & Billede bedre lide streaming-tjenester med hi-fi-kvalitet, såsom Tidal, end komprimerede tjenester som Spotify og YouTube Music. Det har mest at sige, hvis du bruger hovedtelefoner med kabel, da Bluetooth under alle omstændigheder komprimerer lyden, før den sendes videre til hovedtelefonerne.
4. Hold hovedtelefonerne rene
Ved længere tids brug kommer der uundgåeligt snavs og støv ind i hørepropperne eller hovedtelefonerne. Ikke mindst fordi alle øregange producerer ørevoks. Gør derfor dit bedste for at holde dem rene. Hørepropper kan rengøres med f.eks. en tandstikker, mens hovedtelefoner godt kan få en omgang med en vådserviet i ny og næ, hvis de er IP-certificerede (vandtætte), eller med en tør mikrofiberklud, hvis de ikke er.