TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer

Årets bedste hovedtelefoner og hørepropper 2020-2021

Skrevet af / 29/10/2020 - 12:00
Årets bedste hovedtelefoner og hørepropper 2020-2021

Der findes hovedtelefoner i enhver priskategori, man kan tænke sig, og vi har forsøgt at afspejle markedet, så godt vi kan. Men af de billigste hovedtelefoner, vi har testet, har ingen af dem været gode nok i vores ører, så man skal op omkring en tusse, før vi kan sige god for kvaliteten.

Kablede hovedtelefoner

Den traditionelle type hovedtelefoner har en bøjle over hovedet og enten store ørekopper, der helt indkapsler ørerne (over-ear), eller mindre, der sidder uden på ørerne (on-ear).

I det billigere segment er folk næsten gået helt bort fra kablede hovedtelefoner til fordel for trådløse. De kablede er dermed blevet valget for entusiaster, der ikke kan eller ikke vil spille højt på deres musikanlæg. I stedet sidder man i lænestolen og nyder musikken, måske med en god hovedtelefonforstærker til at drive det hele.

Prisspændet blandt årets udvalgte i denne kategori er ca. 2.000 til 28.000 (!) kroner.

Trådløse hovedtelefoner

Hvis man ikke vil være låst til stedet, er det trådløse hovedtelefoner, der er sagen. Mens man vinder på mobiliteten, kan man miste noget på lydkvaliteten, fordi musikken komprimeres for at kunne overføres trådløst. Hvilket er praktisk til brug med mobilen.

Den klart mest populære kategori blandt trådløse hovedtelefoner er dem med aktiv støjreduktion. De analyserer larm udefra og genererer et modsat lydsignal, der udligner støjen. Meget praktisk på rejser! Her starter vi omkring 1.200 kroner, mens de dyreste koster 6.000 kroner.

Hørepropper

Hvis du vil have noget, der kan være i en lomme, så er det hørepropper, du skal vælge. Her er kabel ved at være helt yt – det er de trådløse, der sælger. Og ikke kun semi-trådløse, hvor propperne er forbundet med et kabel bag nakken. Her taler vi helt trådløse hørepropper.

Prisen på den slags er kommet ned under tusind kroner, mens de bedste, vi har testet i år, starter omkring 1.200 kroner. Også disse fås med aktiv støjreduktion, hvis man har brug for det. Men endnu mere praktisk – tro det eller lad være – er hvis lyd udefra kan forstærkes. Så kan man høre, hvad folk siger, gennem de ellers lydtætte propper.

Der findes også både hovedtelefoner og hørepropper til træning, som kan tåle regn og sved, og som sidder bedre fast. Prisklasse ca. 1.200-2.400 kroner.

Fire hurtige tips:
Sådan får du bedre lyd fra hovedtelefonerne

1. Brug en forstærker

Dette tip gælder kun hovedtelefoner og hørepropper med kabel. Du får meget bedre og kraftigere lyd, hvis du tilslutter en hovedtelefonforstærker. Helst en med indbygget DAC. Gode bærbare forstærkere starter lige under 1.000 kroner. De stationære koster typisk 1.500-3.000 kroner eller mere.

2. Brug EQ til at få bedre lyd

Hvis du som udgangspunkt ikke kan lide lyden fra hørepropperne eller hovedtelefonerne, vil vi ikke anbefale at prøve at fikse den med equalizeren i en app. Men du kan gøre allerede god lyd endnu bedre med små ændringer. Mange hovedtelefoner har en app med indbygget EQ. Tredjeparts-apps kan også bruges, men så er man ofte låst til at høre musik gennem app’ens brugerflade.

3. Start med kilden

En dårlig MP3-fil vil aldrig kunne lyde magisk. Derfor kan vi på Lyd & Billede bedre lide streaming-tjenester med hi-fi-kvalitet, såsom Tidal, end komprimerede tjenester som Spotify og YouTube Music. Det har mest at sige, hvis du bruger hovedtelefoner med kabel, da Bluetooth under alle omstændigheder komprimerer lyden, før den sendes videre til hovedtelefonerne.

 

4. Hold hovedtelefonerne rene

Ved længere tids brug kommer der uundgåeligt snavs og støv ind i hørepropperne eller hovedtelefonerne. Ikke mindst fordi alle øregange producerer ørevoks. Gør derfor dit bedste for at holde dem rene. Hørepropper kan rengøres med f.eks. en tandstikker, mens hovedtelefoner godt kan få en omgang med en vådserviet i ny og næ, hvis de er IP-certificerede (vandtætte), eller med en tør mikrofiberklud, hvis de ikke er.

De nominerede til årets bedste hovedtelefoner og hørepropper

Vindere af Årets bedste hovedtelefoner og hørepropper 2020-2021

Årets støjreducerende hovedtelefoner, premium

Sony WH-1000XM4

Den nye konge af støjreduktion

For at få den bedste aktive støjreduktion på markedet har vi nu i to år måttet ty til Sony. Nærmere bestemt WH-1000XM3, som ingen har været i nærheden af at slå.

Ingen hovedtelefoner på markedet dæmper støj udefra mere effektivt, hvilket gør Sony-hovedtelefonerne til en drøm at bruge på fly, i tog eller i et hvilket som helst miljø, hvor man vil lukke lyd ude. Egenstøjen i form af susen er også lavere end hos konkurrenterne, omend den er svagt til stede.

Kompromiset er den “sugekopfølelse”, man får i ørerne af at bruge Sony’erne; her føles Bose NCH 700 f.eks. væsentlig mere naturlige, selv om støjreduktionen er mindre effektiv.

Det er tilgiveligt, hvis man ikke kan se forskel på den gamle model og de nye WH-1000XM4 ved første øjekast. Eller andet. De er praktisk talt identiske, bortset fra modelnavnet på hver side af hovedbøjlen, og at det lille NFC-logo på venstre ørekop nu er samme farve som baggrunden. Det, og at en knap har skiftet navn fra NC/AMBIENT til CUSTOM, fordi den nu også kan bruges til at kalde stemmeassistenten frem. Det kan den i øvrigt også på forgængeren nu.

Konklusion

Med WH-1000XM4 har Sony taget nogle kanongode hovedtelefoner og gjort dem endnu bedre. De har fået flere funktioner, og endelig kan man slutte hovedtelefonerne til to enheder samtidig. Som man kan med næsten alle konkurrenterne i dag. Der er også nogle fikse funktioner, som faktisk kan forbedre oplevelsen.

Men det vigtigste er, at verdens bedste støjreduktion er blevet endnu bedre, selv om det kun er marginalt. Lydkvaliteten på musik er også bedre end på forgængeren.

Sammenlignet med forgængeren er der tale om evolution snarere end en revolution. Men da ingen af konkurrenterne har kunnet måle sig med Sony på støjreduktion, måtte det være Sony selv, der tog det til et nyt niveau. Omend med små marginaler. Så hvad andet er der at sige end “løb ned og køb”? (GN)

Årets premium hovedtelefoner

HiFiMAN Sundara

Det bedste køb

Mens de fleste hovedtelefoner har dynamiske drivere, laver nogle deres med et andet driftsprincip. HiFiMAN Sundara er blandt dem, og her er membranoverfladen også større end normalt. Sundara anvender planmagnetiske drivere i åbne ørekopper; det har sine fordele, men også nogle ulemper.

Med lav impedans og følsomhed går det relativt fin at drive Sundara med en AudioQuest Cobalt koblet til mobilen, selv om hovedtelefonernes fyldige formfaktor ikke er særlig velegnet til bærbar brug. De egner sig bedre til lænestolen, sluttet til udgangen på en Hegel H190 eller den prisgunstige hovedtelefonforstærker Schiit Magni 3+.

Den planmagnetiske konstruktion i Sundara har lavere bevægelig masse. Den såkaldte Neo Supernano-membran er lettere end en dynamisk membran, og i teorien skulle det give en hurtigere og mere præcis transientrespons.

Det fungerer pokkers godt i Sundara. Ud over strålende dynamisk respons har de faktisk en meget overbevisende basgengivelse. Stram og potent på samme tid, og bassen driver rytmen i musikken på forbilledlig vis. Heller ikke her går den særlig dybt, men det mærkes ikke så tydeligt, fordi den er superdefineret og ikke spor bange for at trykke til.

Men det er på opløsning, transientrespons og detaljegengivelse, at Sundara virkelig udmærker sig. Stemmegengivelsen er neutral, åben og smækfuld af klangfarver. Strygere lyder mere troværdigt end på nogen andre åbne hovedtelefoner i denne klasse, og et klaver får klart den mest klangfulde gengivelse på Sundara.

Konklusion

HiFiMAN Sundara er det bedste hi-fi-køb i denne klasse. Lyden er mere raffineret, luftig og dynamisk end hos konkurrenterne. Diskanten er silkeblød, bassen er potent, og mellemtonen er krystalklar og neutralt gengivet. Lydbilledet opleves som stort og åbent, og de trives lige så godt med Brockhampton som med Beethoven.

Sundara er simpelthen et kup til prisen og perfekte til hjemmebrug (omend ikke særlig mobilvenlige). (LS)

Årets high-end hovedtelefoner

HiFiMAN HE-1000se

Det rene vanvid – men åh, så dejligt!

“Jeg vågner og råber på drømmen.” William Shakespeare skrev disse ord i Stormen, men de kan også bruges til at beskrive den følelse, jeg får, hver gang jeg tager HiFiMAN HE-1000se af. Et par vanedannende hovedtelefoner, som appellerer mere til følelserne end fornuften. Det gælder også den økonomiske fornuft, som må glide i baggrunden, når disse hovedtelefoner dukker op på radaren …

Hvis folk synes, det er tåbeligt at bruge mange penge på et hi-fi-anlæg, så prøv at fortælle dem, at du har spenderet 27.000 kroner på et par hørebøffer! Er du heldig, så ryster de bare på hovedet. I værste fald risikerer du at få skældud af dine venner for at have “spildt pengene på fjolleri”. Dyre hovedtelefoner er nemlig i mindre grad et statussymbol end et forsøg på at blive indlagt på psykiatrisk afdeling.

På den anden side er det jo rart at vide, at man træffer et helt ærligt valg, udelukkende på egne vegne. Man kan godt argumentere for, at musik har dokumenteret smertestillende effekt og tilmed kan behandle depression. Men hvem prøver vi at narre? Her taler vi om at plugge hi-fi direkte i ørerne i jagten på at stille sulten efter lydoplevelser. For når du først har fået smag for ægte high-end, er der ingen vej tilbage.

Konklusion

Med disse hovedtelefoner bliver du siddende i timevis, tryllebundet af nye detaljer, du ikke har hørt før. Lydbilledet er enormt, klokkeklart og med en hurtighed, som man kun får med planmagneter eller elektrostater. Lydmagien er et faktum.

Der er mere luft og flere detaljer end med andre planmagnetiske hovedtelefoner, vi har hørt, inklusive de to andre HE-1000-versioner. Og SE er mere tilgivende over for forstærkeren, selv om de heller ikke er ukritiske.

Det er slet og ret noget af det mest vanedannende, du kan have om hovedet. Og selv om nogle konkurrenter er bedre til enkelte ting, er det samlede indtryk tæt på fuldkomment.

Så må vi tilgive dem lidt knirkeri og piben i metalhængslerne. (GN)

Årets trådløse hørepropper

Sennheiser Momentum True Wireless 2

Vores nye favorit

Der er ikke mange trådløse hørepropper på markedet, der når op på siden af Sennheiser Momentum True Wireless, når det gælder lydkvalitet. Måske ingen, for hvis jeg udelukkende skulle købe et par hørepropper efter lydkvaliteten på musik, så ville jeg uden at blinke vælge dem.

Der er dog et par ankepunkter.

At propperne mangler aktiv støjreduktion, er ikke så vigtigt for mig, selv om både Sony med WF-1000XM3 og Apple med deres AirPods Pro har vist, at det er rart at have.

Den vigtigste grund til ikke at købe Momentum True Wireless er batterilevetiden. Den er opgivet til fire timer i selve propperne, men jeg synes, de konstant løber tør for strøm, meget oftere end andre hørepropper med samme opgivne varighed. Og de ekstra otte timer i etuiet er en anden ting. Lad etuiet ligge i skuffen i et par dage, og batteriet har tabt sig en del.

Det er derfor meget velkomment, at Sennheiser har øget batterikapaciteten til syv timer i selve propperne og yderligere 21 timer i etuiet. I alt 28 timers spilletid mere end fordobler den samlede kapacitet i forhold til forgængeren.

Trods den reducerede størrelse har Sennheiser altså fået plads til aktiv støjreduktion, hvilket kræver flere mikrofoner end før. Det gavner også talekvaliteten, når man befinder sig i støjende omgivelser, f.eks. på en café.

Konklusion

Sennheiser Momentum True Wireless 2 er præcis lige så gode som forgængeren både lydmæssigt, og når vi taler pasform. Begge dele er fremragende, og vi forstår fuldt ud, at de ikke villet ændre på en vinderopskrift.

Hvis du har 1’eren i forvejen, skal du kun opgradere, hvis den kortere batterilevetid er et problem. For alle andre er det værd at bruge de ekstra hundredlapper på True Wireless 2 i stedet for at købe 1’eren på tilbud.

Det her er vores nye reference, som konkurrenterne fremover skal slå! (GN)

Årets træningshørepropper

Jabra Elite Active 75t

Er du helt svedig?

Jabra Elite Active 75t er behandlet med en speciel gummioverflade, der sammen med en tæt pasform holder dem i ørerne under løb og træning.

Propperne kommer desuden med tre forskellige EarGels, som man kan tilpasse til hvert øre. Dermed bliver hørepropperne så tætsluttende, at de lukker al udefrakommende støj ude.

Tidligere havde Jabra Elite 75t ikke indbygget aktiv støjreduktion, men via en gratis opdatering baseret på en videreudvikling af proppernes indbyggede lydprocessor fra Qualcomm har både eksisterende og kommende produkter fået tilføjet ANC ved både tale og musiklytning. Et næsten perfekt produkt er altså blevet endnu bedre.

Den medfølgende app byder på en equalizer-funktion, som lader dig justere lyden, så det samlede lydbillede bliver stærkt og harmonisk med masser af bas, kraftig mellemtone og godt med luft i toppen. Med de rette lydindstillinger kan Jabra Elite Active 75t faktisk blive så bastunge, at det føles som at gå rundt med en subwoofer i ørerne.

Også talekvaliteten er til UG med kryds og slange. Og det gælder både for én selv og samtalepartneren.

En lille udfordring er betjeningen af propperne. Man kan selvfølgelig bruge den selvforklarende app, men alle funktioner lader sig også betjene via to knapper på henholdsvis venstre og højre prop.

Konklusion

Lydkvaliteten er fremragende, og med IP57-certificering, der gør propperne helt og aldeles vandtætte, samt den næsten perfekte pasform er Jabra Elite Active 75t også mere end velegnede til deres egentlige formål, nemlig at høre musik eller at samtale under fitness og træning. (PGO)

Årets gaming-hovedtelefoner

HyperX Cloud Orbit S

Suveræn teknologi til spotpris

HyperX Cloud Orbit S er firmaets hidtil dyreste gaming-headset. Det er også anderledes på et andet punkt: Al indmaden er nemlig leveret af high-end-producenten Audeze. Cloud Orbit S er i virkeligheden Audeze Mobius i forklædning – men til en behageligere pris.

I stedet for dynamiske drivere, som er almindelige højttaler-enheder i miniudgave, bruges såkaldt planmagnetiske drivere, hvor svingspolen er indstøbt som tråde i hele membranfladen, der er udspændt foran en magnet. Det giver en gengivelse, der ligger tæt på elektrostathøjttalere.

En anden feature er surround-teknologien Waves NX, som ikke blot giver virtuel 7.1 surround-lyd, men også placerer lyden i et fast punkt foran lytteren. Sådan at stereobilledet bliver stående, selv om man drejer hovedet!

Med det udgangspunkt er det ikke mærkeligt, at lyden mere end blot minder om den, som vi kender fra Audeze Mobius. Samme præcision, når det gælder de bittesmå detaljer. Samme åbenhed og lethed. Samme magt, når de 10 cm store ovale membraner spiller bas. Og samme undren over, at man er vidne til et sansebedrag, når lyden står foran én ved skærmen, som om den blev afspillet over højttalere.

Konklusion

Med kombinationen af Audezes planmagnetiske drivere, Waves’ NX surround-teknologi og HyperX’ priser er Cloud Orbit S en vinder, som er umulig at slå af pinden. Selv om vi har testet mange hovedsæt med god lyd – og nogle endda rigtig god – er der ingen, der når op på dette niveau. Og det kunstige stereoperspektiv fra Waves NX giver rigtig meget mening til spil, da det betyder, at lydbilledet altid passer med det, man ser på skærmen. (JAH)

Årets trådløse hørepropper, basic

Supra Nero-TX

Et vanvittig godt køb

Supra Nero-TX har den længste batterilevetid af alle de helt trådløse hørepropper, vi har testet. Okay, ikke hvis man kun ser på selve propperne, som har fem timer, men lade-etuiet giver yderligere 75 timers spilletid! Det betyder, at du kan tage hørepropper og etui med på ferie og ikke bekymre dig om ladekablet, før du er hjemme igen.

Opladning sker dog med Micro USB og ikke USB-C. Det ville have været spændende at se, hvor hurtigt man kunne oplade etuiet med dets fantastiske batterikapacitet, hvis ladestikket var optimeret til hurtigopladning.

Pasformen på Supra Nero-TX er god, og hørepropperne er så små og lette, at man nærmest ikke mærker dem i ørerne. Men der følger kun tre par silikonedutter med, hvoraf to var for små til mine ører. Det tredje par gled lidt for let ud, så til testen endte jeg med at snyde og bruge mine egne dutter, der passer perfekt til mine ører. Jeg prøvede også med et par Comply-dutter i memory-skum for at få bekræftet lyden.

Supras lyd er kendetegnet af en stram og fyldig bas. Nero-TX har et godt stereoperspektiv med en fin rumfølelse. Jeg kan godt lide formatet på bas-instrumenter, og den gode fylde følges op af et godt fokus opad i de lysere toner. Der er også virkelig smæld i rytmerne.

Konklusion

Supra Nitro-TX er de mest vellydende helt trådløse hørepropper, vi har hørt til under en tusse. Når de så ovenikøbet giver fem timers spilletid og svimlende 75 timer ekstra med lade-etuiet, begynder det at ligne noget.

I en perfekt verden ville vi gerne have haft mere luft i toppen og flere detaljer i den øvre mellemtone. Men i forhold til prisen får du latterlig meget for pengene. Det kan dog godt være, at du skal ud og købe nogle bedre øredutter. (GN)

Årets støjreducerende hovedtelefoner, basic

Sony WH-XB900N

God støjreduktion er blevet billigt

XB900N minder ikke bare om 1000XM3 og de nyeste 1000XM4; de kunne være lavet i samme støbeform. De fås i samme sorte farve, men alternativet er blå i stedet for sølv. Hovedtelefonerne kan både lægges fladt og foldes sammen. Dermed kan man selv vælge, på hvilken led de passer bedst i bagagen.

Kvalitetsfølelsen er glimrende, og eftersom Sony har kopieret konstruktionen fra luksusmodellen, er vi trygge ved holdbarheden. Polstringen er også genkendelig, selv om puderne ikke har memory-skum, og de er behagelige selv ved længere tids brug.

Sony er kendt for at gå all-in med funktioner, og XB900N er ingen undtagelse. De betjenes hovedsagelig med touch-kontroller, som for en gangs skyld fungerer godt.

Alle funktioner styres fra den fremragende app, såsom automatisk niveau for støjreduktionen, surround-lyd, 360 graders lyd, lydforbedringer, programmering af knapper samt EQ-justering.

XB i navnet står for Xtra Bas, og det er ikke nogen overdrivelse. Hvis man elsker pumpende bas, er det en fordel, men de fleste andre bør skrue ned for den. Så får man nemlig en aldeles glimrende lydkvalitet.

Støjreduktion er også bedre end forventet i denne klasse. Den når selvfølgelig ikke op på samme niveau som storebror, men XB900N har helt klart lånt teknologi og erfaringer herfra.

Konklusion

Hvis Sonys luksusmodel WH-1000XM4 er kongen af støjreduktion, så er WH-XB900N den oprørske prins. Fordi de har samme udformning, sidder de behageligt selv over længere tid, batterilevetiden er fremragende, og betjeningen er overraskende god trods touch-kontroller.

App’en indeholder flere funktioner, end man vidste, at man havde brug for, men frem for alt kan man justere bassen. Det er nemlig det eneste, vi har at udsætte på dem, når det gælder lyden. Støjreduktionen er også klart bedre end gennemsnittet. (JE)

Læs videre med LB+

Kun 4 kr

Efterårs tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse
Guide: Hvad er balanceret armatur?

Hvad er balanceret armatur?

Hvad er balanceret armatur i hørepropper?
Læs mere
Scroll to Top