Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 04Deltag

Stax SR-009s

Nu ved vi, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

Skrevet af / 31/10/2019 - 10:59
Stax SR-009s

På et marked, der flyder over af hovedtelefoner, er det befriende, at nogen formår at skære igennem og sige: Sådan skal det gøres. Stax er afgjort iblandt dem. Den japanske producent har altid tænkt anderledes, lige siden de lancerede verdens første elektrostatiske hovedtelefoner i 1960. Det er næsten 60 år siden, og Stax sværger stadig til det samme princip. Noget må de have gjort rigtigt fra begyndelsen.

Nu er Stax’ tidligere topmodel SR-009 blevet erstattet og forfinet, og har fået et lille s i slutningen af navnet. Og da Stax ikke laver billige hovedtelefoner, må topmodellen nødvendigvis blive en meget dyr sag. Med kun de bedste og dyreste materialer.

Og når du har købt hovedtelefonerne, er du i øvrigt kun halvvejs i mål. Elektrostatiske hovedtelefoner har nemlig også brug for en forstærker. Og da kun det bedste er godt nok, bliver den samlede sum pludselig mere end fordoblet, når du har punget ud for en SRM-T8000 rørforstærker.

Hvad er elektrostater?

Så hvad er elektrostatiske hovedtelefoner? Jo, sammenlignet med dynamiske drivere, hvor en relativt tung membran er fastgjort til en elektrisk svingspole, som skubbes frem og tilbage af et magnetfelt, fungerer elektrostater ret anderledes.

Membranen i en elektrostatisk enhed er et supertyndt stykke termoplast (PET), kun nogle få mikrometer tykt. Det er fastgjort mellem to strømførende plader, en negativ og en positiv. Hele membranen drives frem og tilbage med det elektriske signal, hvilket skaber akustiske lydbølger. Hvor en dynamisk driver anvender en strømførende “mellemmand”, som igen drives mekanisk af et magnetfelt, bevæges membranen i en elektrostatisk driver altså direkte af det elektriske musiksignal. Ingen omveje her, men den korteste mulige signalvej.

Konklusion

Stax SR-009s er – med én alt for dyr undtagelse – det bedste, jeg nogensinde har haft æren af at have på hovedet. Komfortmæssigt er de helt i top, og lyden er endnu bedre! Hver eneste mikrodetalje står tydeligt frem, hvert anslag, hvert plink og plonk er så sprødt og så godt placeret i det tredimensionelle lydbillede, at det næsten virker urealistisk at beskrive. Lyden er naturlig og superopløst, ja, simpelthen fantastisk. Og så har hovedtelefonerne også godt med power at byde på, hvilket betyder, at de ikke går af vejen for rock og metal.

Du kan nok finde mindre overprissatte forstærkere end den topmodel, Stax tilbyder. Som vil fungere glimrende med disse hovedtelefoner. Men hvis du af en eller anden grund har et budget på omkring 75.000 kroner, så sørg i hvert fald for, at hovedtelefonerne hedder Stax SR-009s. (GN)

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nyhed

Danmark får sin egen brancheforening

Dansk-svensk samarbejde om forbrugerelektronik.
Læs mere
Scroll to Top