TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Bowers & Wilkins Formation Duo

Himlen er trådløs

Vi er blevet imponeret af trådløse højttalere før, men B&W ­Formation Duo er det første højttalerpar, der tager os til himmels.

forfatter
Publiceret 07/11/2019 - 10:08

Trådløs lyd er populært som aldrig før. Og det er fint, for de mest praktiske trådløse højttalere overgår klart det traditionelle stereoanlæg, hvad brugervenlighed angår. Men hvad hvis man er vant til ordentlig hi-fi og derfor stiller store krav til lydkvaliteten?

Jeg kender flere, der har haft stereoanlæg til både halvtreds og hundrede tusind kroner, men som efter at være flyttet sammen med kæresten har været nødt til at sælge anlægget på grund af pladsproblemer eller andre interiørhensyn. Erstatningen er ofte en Sonos-højttaler.

Ikke et ondt ord om Sonos eller tilsvarende trådløse højttalere, tværtimod. Men jeg ville aldrig have dem som husets hovedanlæg. Jeg er alt for glad for musik til at give afkald på ægte hi-fi. Det gælder nok også flere af dem, jeg kender, men de har ikke indset, at der er reelle alternativer.

Hvis de havde spurgt mig først, kunne jeg nok være kommet med et tip eller to. For heldigvis sker der ting og sager på den trådløse front, også blandt seriøse hi-fi-aktører.

Efter at selv high-end-producenter har indset, at de konkurrerer med små Bluetooth- og Wi-Fi-højttalere om pladsen i stuen, er det gået op for dem, at der må gøres noget. For det er ikke nødvendigvis købekraft, det skorter på, og mange er faktisk villige til at betale for gode produkter, bare de indfrier på bruger- og interiørvenlighed.

Devialet har spændende højttalere, fra relativt overkommelige til ca. 40.000 kroner parret. KEF har rigtig gode trådløse højttalere i form af LS50 Wireless, og Dynaudio Xeo 20 har også gode hi-fi-funktioner. De to sidstnævnte er imidlertid ikke helt på Sonos’ niveau, når vi taler brugervenlighed.

Bowers & Wilkins var tidligt ude med den trådløse højttaler Zeppelin, men når vi taler højkvalitets hi-fi, har de ikke haft et reelt trådløst alternativ. Før nu. Men sikke nogle højttalere de nu er kommet med!

Formation er navnet på den trådløse serie, der har tydeligt arvegods fra 800 D3-serien såvel som den nyere 700-serie. Men også tilfører noget helt eget til både design og indmad.

Kabinetterne på stereoparret Formation Duo, som vi tester her, er meget mere afrundede end på tidligere serier. Der er ikke én eneste ret vinkel! Ud over at være lækkert og moderne forhindrer det også de diffraktioner, der opstår, når lydbølgerne spredes hist og pist, idet de rammer fladerne inde i kabinettet. Desuden holdes stående lydbølger indvendig på et minimum. Læs: Lyden bliver renere med mere attack og et mere fokuseret stereoperspektiv.

Konklusion

Bowers & Wilkins Formation Duo er præcis lige så brugervenlige som noget, Sonos har givet os, og lydkvaliteten er hinsides alt andet, vi har hørt fra den slags højttalere. Hvad enten der står Sonos, Bluesound, EC Living eller endda Devialet på alternativerne, så har de alle svagheder, som Formation fnyser af. Jo, de koster, men Gud i himlen hvor de lyder! Selv dybbassen er på plads!

Samme dybbas mister dog noget kontrol, når man spiller højt, men det kan sandsynligvis løses med subwooferen Formation Bass, som vi gerne tester engang ude i fremtiden. En anden svaghed er, at der ikke er nogen kablede indgange. Et TV må derfor tilsluttes med Bluetooth, hvilket ikke er særlig brugervenligt og giver dårligere lyd.

Men alligevel: Af de mange trådløse højttalere, vi har hørt, er der ingen over eller ved siden af B&W Formation Duo, når vi taler den totale oplevelse. For de er virkelig fantastiske.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend