Gadgets kan være alt fra USB-nøgler til elbiler, men det er computerne, der stjæler billedet.
Af John Alex Hvidlykke /
15/10/2019 - 11:50
Ingen produktkategori i kavalkaden er bredere end gadget-kategorien. Gadgets kan være alt fra USB-nøgler til elbiler, men selv om vi gennem tiden har testet begge yderpunkter, har de fleste af de gadgets, der i det forløbne år har fundet vej til Lyd & Billede, dog været computere og gaming-udstyr.
Kernen til højere ydelse
Dette års høst af laptops ligner næsten til forveksling sidste års. Det virkelig spændende sker under svøbet. En ny generation af processorer med flere processorkerner har givet de bedste modeller op til dobbelt så meget regnekraft som året før.
Hvis du skal have det hurtigste lige nu, bør processoren være en 9. generations Intel Core i9-9900 eller, endnu bedre, i9-9980. Her får du otte kerner i stedet for de fire, der har været normen indtil nu. Men du skal stadig have den store tegnebog med i byen for at få en af topmodellerne med hjem.
Bedre og hurtigere spilgrafik
Gaming bliver ved med at vokse og er langtfra nogen nicheinteresse. Skal du have dig en god gaming-maskine, er det først og fremmest grafikken, du skal kigge på. Grafikkortet skal være fra Nvidias seneste serie, GeForce RTX 20xx-serien, og skærmen skal være hurtig. Til 3D-spil skal du bruge en skærm med mindst 144 Hz opdateringshastighed og 1-3 millisekunders reaktionstid. Til gengæld behøver opløsningen ikke at være tårnhøj. Full HD (1920 x 1080 pixel) er fortsat normen.
Sværvægterne er blevet lettere
Gaming-computere har hidtil været tunge og klodsede. Det skyldes først og fremmest de massive kølesystemer, der er nødvendige for at slippe af med de mange hundrede watt varme, som processor og grafikkort udleder. Men nye generationer af processorer og grafikkort har gjort det muligt at lave slanke gaming-maskiner med en vægt på ikke meget over to kilo.
Hvis du går efter den maksimale grafikydelse, er høj vægt dog stadig uundgåeligt. Og du kan typisk lægge et kilo oven i vægten til strømforsyningen.
Tilbehøret, der sikrer dig sejren
Specialopgaver kræver specialudstyr. Tro ikke, at du kan møde op på den virtuelle slagmark med et almindeligt tastatur og en normal mus. For ikke at tale om de indbyggede i den bærbare! Det handler først og fremmest om præcision, hastighed – og blærede lyseffekter.
Vi har testet masser af mus, tastaturer og headsets til gaming. På de følgende sider finder du de bedste af dem. Og mens kraftige gaming-computere koster rigtig mange penge, er selv de bedste tastaturer og mus faktisk til at betale på et lommepengebudget.
Andre af årets gadgets, der anbefales
Huawei MateBook 13
Huawei MateBook 13 vinder duellen. Til en pris, som er svær at slå, gør skærm og ydelse hele forskellen.
Hvis én superlækker skærm er godt, må to være endnu bedre. ZenBook Pro Duo er forfriskende nytænkning.
Det helt iøjnefaldende særkende ved ZenBook Pro Duo er skærmene. For der er to af dem. En fuldfed 15-tommers OLED touch-skærm med 4K-opløsning. Og en præcis halvt så stor, men lige så fed skærm oven for tastaturet. Skærmen er teknisk set på 14 tommer, men i 3:1-format og dækker derfor hele kabinettets bredde.
Skærmene kan bruges til at udvide Windows-skrivebordet på samme måde, som når man bruger to separate skærme på den stationære PC. Flydende værktøjspaletter i kreative programmer kan lægges på ekstraskærmen, og tegnere og grafikere kan ved hjælp af den medfølgende pen bruge skærmen som ergonomisk perfekt digitizer.
Man kan selvfølgelig også bare bruge ekstraskærmen til underholdning, mens man arbejder i Excel på hovedskærmen. Den er bred nok til at vise selv Ben Hur!
Men en laptop består af andet en skærm (selv om skærmene her udgør tre fjerdedele af arealet på den åbne PC). Kabinettet er i børstet marineblåt aluminium, og det ser så lækkert ud, som man forventer for godt tyve af de lange. Tastaturet er behageligt med rimelig vandring og god plads mellem tasterne. Touchpad’en er anbragt til højre for tastaturet, hvor den dublerer som numerisk tastatur. Der er et velvalgt udvalg af porte: To fuldstørrelses-USB og én USB-C med Thunderbolt 3. Maskinen understøtter den nye Wi-Fi 6-standard.
Konklusion
Asus ZenBook Pro Duo UX581 er en maskine for dem, der har brug for at kunne tage hele deres komplicerede arbejdsliv med sig i tasken. Den er lige så hurtig som en stationær – også når det gælder krævende grafiske opgaver. Og den har mere skærmplads, end de fleste har stående på skrivebordet.
Den slags har sin pris, både i kroner og kilo. Økonomisk er der ikke noget at sige til det. Faktisk virker den nærmest billig, når man tager i betragtning, at man får to højopløste OLED touch-skærme og et grafikkort i den bedre ende. Det går til gengæld ud over bærbarheden, da vægten på hele herligheden kommer op over to kg. Alt i alt er der dog tale om en meget vellykket maskine, der fornyer genren. (JAH)
Acer har pakket en fuldvoksen gamer-pc uden kompromiser ind i en elegant og taskevenlig maskine.
Acer Predator Triton 500 er en forholdsvis stor 15-tommers bærbar. Når man pakker den ud, ligner den næsten en maskine i gammeldags 4:3-format. Det er dog ikke tilfældet; skærmen er selvfølgelig i bredformat, men rammen er højere for at give plads til et dybere kabinet med bedre køling.
Sideplaceringen af touchpad’en er selvfølgelig underordnet til spil, hvor en mus er det eneste, der duer. Men det er en fordel, når Triton 500 bruges som almindelig hverdags-laptop. For det er den let og slank nok til: Kun 1,8 cm i tykkelsen og en vægt på to kg.
Af en gaming-laptop at være er Acer Predator Triton 500 ganske diskret at se på. En sort-i-sort enhed, fræset ud af ét stykke aluminium. Også låget og bunden er i aluminium. Det ser luksusagtigt ud og hjælper givetvis med til kølingen.
Uanset hvad vi smed efter Triton 500, blev grafikken aldrig tøvende. Heller ikke på højeste indstilling. Fortnite, Apex Legends og CS:GO spiser den til morgenmad. Battlefield 1 klarer den uden tegn på sved på panden. Og takket være den hurtige 144 Hz skærm kan man kaste sig omkring hjørner uden at miste orienteringen i så meget som en hundrededel af et sekund.
Skal man overhovedet komme i nærheden af grænserne for grafikken, skal man tilslutte en 144 Hz skærm med 4K-opløsning.
Med en pris tæt på 25.000 kroner er Acer Predator Triton 500 langtfra billig, og man kan få næsten samme ydelse for færre penge. Men her kommer man til at veksle besparelsen med mindre bærbarhed.
Konklusion
Acer Predator Triton 500 er ikke alene en af de hurtigste computere, vi til dato har testet. Det er også den, der har det vildeste forhold mellem ydelse og vægt! Den er kun en smule hurtigere end sidste års supermaskiner, men den vejer og fylder mindre end det halve. Det betyder, at gaming for alvor er blevet bærbart.
Al den kraft har en pris, og den skal lægges på disken i form af kolde kontanter. Og det gør den til en fornøjelse for de få. Men set i forhold til ydelsen er den faktisk billig. (JAH)
Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det oven i købet usædvanlig godt!
God lyd er ikke bare en luksus, men en livsnødvendighed, når du spiller 3D-skydespil. Har du ikke pladsen, pengene og naboerne til et surround-setup, er et gaming-headset sagen. Dem har vi testet masser af. Men ingen, der lignede Audeze Mobius.
Amerikanske Audeze sværger nemlig til planar-princippet i deres hovedtelefoner. Kort fortalt går det ud på, at membranen ikke drives af en svingspole, men påvirkes over hele fladen ved hjælp af indstøbte kobbertråde. Det giver en lyd, der kan sammenlignes med elektrostatiske højttalere, men uden behov for højspænding og transformering.
Som om det ikke var specielt nok at bruge planar-drivere i et sæt gaming-hovedtelefoner, er Audeze Mobius udstyret med NX-teknologi fra Waves, der skaber virtuel surround-lyd. Men ikke kun det. Ved hjælp af en positionssensor aflæser headsettet din hovedposition 1.000 gange i sekundet – og justerer stereoperspektivet efter dette. Det vil sige, at lyden ikke følger med rundt, når du bevæger hovedet, men bliver på sin plads. Den slags er helt normalt, når man lytter til højttalere, men på et headset virker det fuldkommen naturstridigt!
Det tager flere timer at vænne sig det fuldkommen anderledes perspektiv. Til gengæld står det med det samme klart, at Audeze Mobius er en særdeles præcis og nøjagtig lydgengiver. Selv bittesmå detaljer står klart frem. Og det gælder, hvad enten vi taler om menneskestemmer og highhatfinurligheder i musik eller, mere relevant, lyden af slagmarken hele vejen rundt om dig i Battlefield 1.
Konklusion
Audeze Mobius er ikke som noget andet gaming-headset, jeg har prøvet. Eller for den sags skyld som nogen hovedtelefoner. Wave NX-systemet og den indbyggede head-tracking gør lytteoplevelsen grundlæggende anderledes – og mere højttaleragtig. Mobius er også det første planmagnetiske gaming-headset, og det udmærker sig ved en lydkvalitet, der overgår, hvad jeg hidtil har hørt til spilbrug. Også prismæssigt udforsker dette hovedsæt nyt terræn, men har du pengene, er det udskrivningen værd. (JAH)
Razers topmodel er på samme tid overstrømmende farverig og knivskarpt præcis og nøgtern.
Razer Huntsman Elite er det vildeste og hidtil dyreste tastatur fra gaming-specialisten Razer. Og det med den hidtil største wow-følelse, når man tager det ud af kassen. Det er nemlig svært at finde noget mere stilrent og stramt end Razer Huntsman Elite. Alt er mat kulsort og uden tekst og lir. Det eneste navnetræk er Razers logo, der er stiliseret i den medfølgende håndledsstøtte i kunstlæder.
Som alle Razers tastaturer er Huntsman Elite opkaldt efter en edderkop. I dette tilfælde jagtedderkoppen, hvis største slægtsmedlemmer kan skræve over en middagstallerken.
Som vi har set på flere andre tastaturer, er tasterne “nøgne” uden ramme omkring. En sortanodiseret aluminiumbund giver tastaturet et solidt fundament. Også håndledsstøtten har aluminiumkant. Eksklusivt, men det føles også lidt koldt og hårdt på en kølig dag.
Det vigtigste ved et tastatur er selvfølgelig tasterne, og her har Razer en nyskabelse: Tasterne er kun delvis mekaniske. De er opbygget med fjedre og har den helt rigtige følelse, når de trykkes ned – og selvfølgelig et højt, tydeligt klik, der kan drive kolleger flere kontorer væk til vanvid. Men i stedet for en mekanisk kontakt, der kan slides og korrodere, aflæses tasten optisk.
Vandringen på tasterne er samtidig den lækreste, jeg kan huske at have oplevet: Let, men med mærkbar modstand ved kontaktpunktet. Og med mindre slør og vaklen, end jeg kan huske at have oplevet på noget andet tastatur, herunder Logitech G513 og Razers eget BlackWidow Chroma V2.
Konklusion
Razer Huntsman Elite er det vildeste tastatur, jeg endnu har lagt hånd på. Både når det handler om tasternes kvalitet og skæg-og-ballade-faktoren! De optomekaniske taster er lige så taktile som de bedste fuldmekaniske, og den optiske aflæsning er lynhurtig. Lysshowet er ren lir, men sammenlignet med priserne på andet gaming-udstyr er selv dyre tastaturer som dette en forholdsvis billig fornøjelse. Så er du til høje klik og lækkert lys, er det svært at finde en konkurrent. (JAH)