Panasonic Lumix S1R og S1 er henvendt til professionelle fotografer eller entusiastiske amatører og har samme bajonetfatning som Leica SL. Lumix S1R og S1 er udviklet fra bunden hos Panasonic og er to næsten identiske kameraer, bare med forskellig billedsensor og nogle mindre forskelle.
Mens S1 er seriens allround-kamera med avancerede videofunktioner og 24 megapixel billedsensor, er S1R den højopløste stillbilledvariant med en ekstrem opløsning på 47 megapixel og mulighed for vanvittige 187 megapixel. Kameraerne har indbygget femaksers billedstabilisering, som bevæger billedsensoren og kompenserer op til 5,5 trin og kan anvendes sammen med optisk billedstabilisering for op til seks trins kompensation.
S1R gemmer video i 4:2:0 8 bit på hukommelseskortet – XQD- eller SD-kort. Alternativt kan S1R gemme video i 4:2:2 8 bit på en ekstern optager.
Søgeren har 0,78x forstørrelse og optik med linse-elementer, som faktisk gør det muligt at se hele søgerbilledet – med briller på. Ved 9 fps skudtakt får man ikke Live View. Med kontinuerlig fokus falder skudtakten til 6 fps, men så fungerer Live View.
Panasonics praktiske 4K-fotofunktion med op til 60 fps og 8,3 megapixel er også tilgængelig her, men desuden i en 6K-variant, der giver 18 megapixel billeder fra 30 fps serier. Pre-burst er også muligt. Her tager kameraet billeder, så længe udløseren er trykket halvt ned, og gemmer de sidste, når den trykkes helt ned.
Det kan godt tænkes, at de, der seriøst overvejer et S1R, er ligeglade med skudtakt og følgefokus. De er mere interesseret i billedkvaliteten. Med 47 megapixel fra en full-frame billedsensor og mulighed for 187 megapixel er kameraet henvendt til stillbilledfotografer, der fotograferer landskaber, arkitektur, portrætter, reklame og produkter. Og de får i både pose og sæk. For detaljeopløsningen er ekstremt sej. Skarpheden er vanvittig høj, bedre end på det meste, vi har testet, og på niveau med mellemformatkameraer som Hasselblad X1D og Fujifilm GFX 50S.
Konklusion
Panasonic Lumix S1R er et af de mest interessante kameraer i lang tid. Det er også et af de bedste, vi har testet. Indrømmet, det er stort, tungt og dyrt, men Panasonic har heller ikke sparet på noget her. Billed- og videokvaliteten er klasseledende for et full-frame systemkamera, funktionsniveauet er himmelhøjt, og det samme er byggekvaliteten.
Det eneste, kameraet mangler, er klasseledende skudtakt og autofokus – og flere objektiver, men det kan hurtigt ændre sig. Panasonic har ramt plet med S1R, som vil få selv garvede professionelle til at gå bagover af begejstring. (LS)