Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Star Trek: Into Darkness

Blu-ray anmeldelse

J.J. Abrams leverer endnu en stilsikker og spektakulær sci-fi film, før han kaster sig ud i den nye Star Wars-trilogi.
Karakter
Sci-fi
Star Trek: Into Darkness

J.J. Abrams revitaliserede det stivnede Star Trek-univers med Star Trek fra 2009. Pludselig fik tv-serien fra 1960’erne – som hos almindelige seere frembragte mere latter end spænding – nyt, sprudlende liv. Persongalleriet og scenografien blev moderniseret, men havde stadig masser af genkendelige træk, så selv de mest forbenede “trekkies” følte sig tilfredsstillet, og Star Trek gik fra at være et nichefænomen til at nå et bredt publikum. Filmen var afgjort et af de stærkeste argumenter for at give Abrams jobbet som instruktør på fortsættelsen af Star Wars, der kommer om to år.

Den første Star Trek-film var en rutsjebanetur med hæsblæsende action, herlig humor og gode (men overfladiske) karakterer. Kort fortalt byder efterfølgeren på mere af det samme, bare endnu større og bedre lavet. Hvor den første film brugte meget tid på indførelse i ​​Star Trek-universet og etablering af personerne, har den anden film frihed til at gå mere direkte i gang med spektakulær sci-fi action – og begyndelsen er noget af ​​det visuelt mest overdådige, vi har set, hvor kaptajn Kirk (Pine) and skibslægen Bones (Urban) i fuld firspring stormer gennem enorme lyslilla “siv”, idet de jages af nogle indfødte. Fantastisk filmet med elegant dramaturgi og herlig komik. Og så lækkert lavet, at man får lyst til at se scenen igen i slowmotion!

Tilbage på Jorden får Kirk problemer efter at have bragt besætningen og skibet i fare for at redde Spock (Quinto) fra en eksploderende vulkan. Frataget ansvaret for USS Enterprise drager de igen ud i rummet (og Kirk smugles om bord af Spock) for at jage terrorister.

Superskurken denne gang er Khan, elegant og nedtonet fremstillet af Benedict Cumberbatch (fra den nye tv-serie om Sherlock Holmes). En tidligere Starfleet-officer, der tydeligvis ikke lader sig stoppe, og som har en djævelsk plan for at vinde det store slag. En tilsyneladende umenneskelig “superskurk”, men alligevel gør Cumberbatch ham til en interessant karakter med personlighed og mange facetter – en skurk, der vokser i løbet af filmen.

Lad dig ikke narre: Star Trek: Into Darkness er en storslået popcornfilm, der ikke tåler, at man piller plottet fra hinanden. Filmens styrke ligger i de endeløse spektakulære actionscener – den ene mere lækkert koreograferet og tætpakket med special effects end den anden – plus rigtig god timing og klipning. Abrams mestrer denne genre til fingerspidserne.

Annonce

Hvis vi skal indvende noget, så må det være, at vi næsten får for lidt pauser mellem alle slagene; på den anden side går de to timer på ingen tid. Men i modsætning til mange tanketomme actionfilm, der kun byder på bulder og brag, evner Abrams og manuskriptforfatterne at krydre historien med tilstrækkelig fascinerende personer og konflikter (ikke mindst den konstante småkævlen mellem Kirk og Spock) til, at vi ikke keder os.

Fem underholdende stjerner – vi glæder os til at se, hvad Abrams kan få ud af Luke Skywalker, prinsesse Leia og Han Solo!

Lydsporet (dts-MA 7.1) er en ren nydelse – og det er en film med meget lyd, der virkelig får tændt op under dit hjemmebio-anlæg. Billedkvaliteten (3D) er skarp med klare farver, og sorte partier er netop sorte. Filmen er dog ikke optaget i 3D, men konverteret efterfølgende. Det er afgjort en af ​​de bedre 3D-konverteringer, vi har set, men billedet får noget crosstalk og lidt blegere farve end i 2D-versionen. Selv om billedet tilføres ekstra dybde, byder 3D-versionen ikke på meget pop-ud-af-skærmen.

Bonusmaterialet er okay, men meget begrænset: Vi får seks okay features (2-8 minutter) om alt fra besætningen til angrebet på stjerneflåden. Filmen er også udgivet i en “Limited Steelbook Ekstra Bonus Edition” med masser af yderligere bonusmateriale.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
Fakta
  • Release: 18. september 2013
  • Instruktør: J.J. Abrams
  • Medvirkende: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg, Benedict Cumberbatch, John Cho
  • Genre: Sci-fi
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Tid: 2:12 timer
IMDB Rating
forfatter

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.