Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: LG 65EF950V

Fladt og fantastisk

Det her har mange ventet længe på – et fladt OLED-tv med 4K-opløsning!

Skrevet af / 25/01/2016 - 06:00
LG 65EF950V
Audun Hage

LG’s buede OLED-tv 65EG960V vandt prisen som Årets Bedste high-end tv sidste år. Med suveræn billedkontrast, rå skarphed takket være 4K og et bundløst sortniveau, som kun OLED kan præstere, var billedkvaliteten på mange måder i en klasse for sig.

Men med en prisseddel på 55.000 kroner var LG-skærmen desværre også den dyreste 65-tommer på markedet. Derudover var vi lidt skeptiske med hensyn til, om den buede skærm rent faktisk gav nogen billedmæssige fordele …

 

Buet eller fladt?

OLED er fremtidens billedteknologi, kendt for sin funklende billedkvalitet og sine fleksible egenskaber. I modsætning til et LCD-panel, der kræver et antal lag af glas, polariseringsfiltre og separat bagbelysning, behøver OLED-billedpanelet kun en tynd plastfilm med integrerede organiske lysdioder og elektroder for at producere billeder. Dermed kan det laves tyndt og fleksibelt nok til at krummes, bøjes eller ligefrem rulles sammen – noget, producenterne elsker at demonstrere.

Meningerne om OLED har hidtil været delt: Alle elsker billedkvaliteten, men det er bestemt ikke alle, der har været lige begejstret for bueformen. Et buet tv egner sig ikke nødvendigvis lige så godt til at hænge på væggen. Det laver også konkave spejlbilleder og refleksioner, som kan virke generende.

Sidst, men ikke mindst skaber den buede overflade en vis geometrisk forvrængning af billedet, f.eks. når kameraet panorerer hen over et landskab. Mange billed-entusiaster har derfor efterspurgt et OLED-tv med traditionel flad form.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

F for fladt

Svaret fra LG kommer i form af 65EF950V – et fladt 65 tommers OLED-tv med 4K-opløsning. Selv med sit traditionelle design er LG-skærmen uden tvivl lækker at se på. Billedpanelet er ekstremt tyndt – sandsynligvis tyndere end den mobiltelefon, du har i lommen!

LG-skærmen virker næsten lidt skrøbelig, da vi løfter den ud af kassen, skruer foden på og løfter den forsigtigt op på tv-bænken. Tro os, selv om tv’et er let som en fjer, bør man ikke håndtere det alene! Hvis du vil montere det på væggen, skal det gøres med et specialfæste fra LG, da skærmen mangler monteringshuller til almindelige VESA-beslag.

 

Brugervenlighed og funktioner

65EF950V kommer med operativsystemet WebOS 2.0 og pegefjernbetjeningen Magic Remote til betjening.

Allerede ved første opstart er det tydeligt, at LG-skærmen har masser af hukommelse og regnekraft under panseret: Menuerne loader lynhurtigt, og der er betryggende lidt forsinkelse (input-lag) på videoindgangene. Der er heller ikke meget at udsætte på tilslutningsmulighederne: Fire HDMI 2.0 indgange, alle med 4K/60p video og understøttelse af HDR (øget dynamikområde), som er forberedt til det nye Ultra HD Blu-ray-format.

Nogle nye apps er kommet siden sidst, heriblandt Googles egen videobutik Play Movies & TV. LG-skærmen understøtter selvfølgelig både Netflix og YouTube i 4K-opløsning – som vi har brugt som en af hovedkilderne under testen – såvel som ekstern videoafspiller og standard tv-signaler.

Pegefjernbetjeningen gør det let at navigere i hovedmenuerne, men som vi tidligere har skrevet i forbindelse med WebOS, er undermenuerne ikke de bedste, vi har set.

For det første er de alt for lyse og virker næsten blændende på OLED-skærmens sort baggrund. Ja, menuerne er faktisk så lysstærke, at det giver en tendens til midlertidig indbrænding på skærmen! For det andet virker den måde, de er arrangeret på, lidt forvirrende og tidskrævende, når man hopper ind og ud af indstillingerne. Ved almindelig brug er WebOS dog ganske udramatisk, hurtigt og bekvemt.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Billedkvalitet

Evnen til at vise ægte sort – totalt fravær af lys – er OLED-skærmenes fornemste egenskab. Mens et LCD-panel altid er afhængigt af gennemlysning, kan hver enkelt OLED-pixel være helt slukket, når billedet kræver det. Det giver en overlegen kontrast, der simpelthen bare skal opleves.

Alt, hvad der hedder detaljer, farver og billedinformation, fremstår mere tydeligt, når det males på en perfekt sort baggrund. Mørke filmscener får væsentlig bedre dybdefølelse – bedre, end selv de bedste LCD- og plasmaskærme kan præstere.

Mange af de iboende problemer, vi forbinder med LCD-skærme, er en saga blot med OLED. Her er hverken problemer med ujævn bagbelysning (clouding), begrænset sortniveau eller snæver betragtningsvinkel. Det er et kvantespring i den rigtige retning og en ny standard inden for billedkvalitet.

Men med ny teknologi vil der altid være plads til forbedringer. En ting, vi bemærker, er at farvegengivelsen faktisk ikke er 100 procent konsistent over hele billedfladen. Testbilleder med gråtoneskala afslører et lidt rødligt farveskær, som varierer, alt efter hvor man står eller sidder i forhold til skærmen. Der er også en lille forskel i lysintensitet, afhængigt af hvor man står, og lidt svagere lys ud mod kanterne (såkaldt vignettering).

Gengivelse af bevægelse og hurtige kamerabevægelser er indimellem præget af ryk og hakken. Selv om LG giver adgang til justering af interpoleringsfunktionen TruMotion, oplevede vi en gang imellem et lidt rykvist billede under panoreringer. Her skulle OLED egentlig have en fordel i forhold til LCD rent teknisk, men det ses ikke i praksis endnu.

Desuden er LG ivrige efter at vise OLED’s egenskaber frem i al deres pragt, og nogle gange smører de lidt tykt på. De mørkeste gråtoner drukner i sort, og nogle testscener bliver derfor mørkere, end de egentlig skal være. Billedindstillingen Normal er alt andet end naturlig med sine lidt for rødlige hudtoner. Hvis vi vælger Cinema-indstillingen eller den professionel ISF Expert, ser det langt mere sobert ud, men selv her er der en tendens til overdrevet farvemætning.

De, der vælger at købe et tv i denne prisklasse, bør derfor også tage sig råd til en professionel kalibrering for at realisere dets fulde potentiale.

 

Kalibrering af LG 65EF950V

Mange af de erfaringer, vi gjorde os med kalibreringen af den buede model, genkendes på den flade variant 65EF950V. For det første er sort fuldstændig sort, uden målbart lys – hvilket igen resulterer i suveræn kontrast. Men også her ser vi tydeligt black crush, hvor de mørkeste gråtoner forsvinder.

Vi måtte faktisk øge lysstyrken flere niveauer – fra 50 til 57 – for at hele gråtoneskalaen skulle blive synlig. Det er heller ikke ideelt, da det medfører andre udfordringer, såsom reduceret sortniveau, og LG-skærmen modarbejder os lidt undervejs i form af nogle energibesparende auto-dimming funktioner, som regulerer lysstyrken på panelet.

Selv med sit traditionelle flade design er LG-skærmen superslank og elegant at se på. (Foto: Producent)
Selv med sit traditionelle flade design er LG-skærmen superslank og elegant at se på. (Foto: Producent)

LG-skærmens menusystem har store mangler, hvad angår avanceret brug, og det gør kalibreringen ekstra tidskrævende. Vi synes, at LG burde inkludere en professionel menu, der er lettere at indstille. Mange af menubegreberne er også forkert oversat og bruger ikke de rigtige tekniske termer, når det gælder billedindstillinger.

Trods disse indvendinger lykkedes det os at opnå meget flotte billedresultater. Med udgangspunkt i den professionelle indstilling ISF Expert 1 målte vi lidt over 3 i delta-afvigelse, hvilket indikerer en klart godkendt, korrekt farvebalance.

Den største afvigelse er et noget reduceret niveau for primærfarven blå. Det lykkedes os dog at korrigere dette under kalibreringen, og vi endte med en samlet delta-afvigelse på 1,14, hvilket er et fremragende resultat. Med suverænt sortniveau oveni er der ingen tvivl om, at billedkvaliteten er helt i top.

 

Konklusion

Vi var selvsagt spændt på at se, hvordan mødet med LG’s flade OLED-variant ville udarte sig. Og her er der ingen store overraskelser: Alt det positive, vi tidligere har sagt om det buede 65EG960V, kan også siges her. På nogle områder præsterer den flade OLED-variant faktisk endnu bedre, idet man slipper for underlig billedgeometri og forvrængede spejlinger.

LG har imidlertid ikke formået at løse den største udfordring endnu, nemlig at få prisen ned på et lidt mere tilgængeligt niveau. Det håber vi vil bedre sig i løbet af året, efterhånden som flere modeller og konkurrenter kommer til. For langt flere fortjener at opleve den seje billedkvalitet, som OLED kan give!

Lyd & Billede mener

Her får du alle de kvaliteter, som OLED er kendt for, inklusive bundløst sortniveau og bomstærk kontrast, på en traditionel flad skærm. OLED-skærmen præges stadig af småfejl, der irriterer på et tv i denne prisklasse: Lysfordelingen daler lidt ude i kanterne, og alt for lyse menuer og kanallogoer kan medføre midlertidig indbrænding.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Scroll to Top