annonse
annonse
Test af: Sony Xperia Z2

Stil og råstyrke

Xperia Z2 byder på små, men mange forbedringer og kæmper om førstepladsen blandt topmodellerne.

Lyd & Billede mener

Kameraet, skærmen, batterilevetiden, vandtæt, hurtig.
Lidt ubekvem i hånden pga. størrelse og kanter.
annonse

For altid at være med helt fremme udsender Sony en ny topmodel hvert halve år, i modsætning til konkurrenternes årlige opdateringer. Således er det allerede blevet tid til at sende Xperia Z1 på pension. Det betyder også, at der ved første øjekast ikke er nogen større opgraderinger – det virker snarere, som om den har taget et halvt skridt fremad for at komme på linje med konkurrenterne. Men jo mere man gransker Z2, jo mere indser man, at det meste faktisk er forbedret.

Udseende og konstruktion
Det er ikke meget, der har ændret sig på ydersiden. Xperia Z2 har den samme kantede form som forgængeren, selv om den er mere afrundet end den oprindelige Z. Den ligger dog ikke så godt i hånden som konkurrenterne.

13_Xperia_Z2_Black_Tabletop

Byggekvaliteten er som sædvanlig fremragende, og et metalchassis med glas på for- og bagside gør, at den føles betydelig mere eksklusiv end mange konkurrenter med deres plasticagtige ydre. Men udseendet skal nok snarere betegnes som sejt end smukt.

De få knapper sidder samme sted som før, og vi sætter pris på, at Sony har en dedikeret kameraknap. Der er dog ændret lidt på lugerne, så opladestik og SIM-kort nu har én fælles luge. Med Samsung Galaxy S5’s ankomst er støv- og vandtæthed er ikke længere unikt, men det skal påpeges, at Z2 bedre tåler vand og kan klare kontinuerlig nedsænkning under en meter vand. Den er dog ikke lige så støvtæt som S5.

Skærm
Z2 har fået lidt mere skærmplads og er dermed oppe på samme rekordniveau som LG G2. Takket være en smallere ramme er telefonen faktisk en millimeter tyndere end Z1 og har samme bredde som Galaxy S5 med dens lidt mindre skærm. Ud over at skærmen er større, er den opgraderet med et IPS-panel. Desuden har tv-divisionen presset en håndfuld teknikker ind til at behandle og forbedre billedet.

Live Colour LED og Triluminos lyder måske som marketing-gimmicks, men resultatet er faktisk fremragende. Z2 har fået et lysere billede med bedre betragtningsvinkel og fantastiske farver. Billedprocessering betyder også, at man kan få den farvegengivelse, man vil have, på billeder. Det samme er tilfældet, når man ser film, hvor kontrasten kan justeres automatisk, og panoreringer opleves som mindre hakkende.

Kamera
En af de få ting, der ikke er opgraderet, er kameraet. Men det er ikke noget, vi begræder, da Z1 havde et af de allerbedste mobilkameraer. Det skyldes et samarbejdede med kameradivisionen, hvor man har lånt både komponenter og billedprocesseringsteknologi. En fordel, som få andre producenter har.

10_Xperia_Z2_Black_Fronthoriz

Lysfølsomheden er fremragende, og man kan få brugbare billeder, hvor andre må give op, dog med noget billedstøj. I godt lys og med de rigtige indstillinger er det i absolut topklasse.

En funktion, der fremhæves af Sony, er at Z2 kan filme i 4K-opløsning, ligesom Galaxy S5. Det fungerer, men man kan mærke, at kameraet har problemer med objekter i bevægelse og med at holde fokus. Det er mere en gimmick end noget, man rent faktisk har gavn af.

I parentes kan det nævnes, at det fremadvendte kamera til selfies faktisk er opdateret. Det har fået lidt højere opløsning, men vi har nu ikke lagt mærke til nogen kvalitetsforskel.

Lyd
Noget, der ikke er nævnt i markedsføringen af Z2, er at højttaleren er flyttet fra bunden af telefonen om til forsiden. Nu sidder der faktisk både en højttaler i toppen og en i bunden for at give stereolyd. Det virker ikke så godt som på HTC One M8, men er bestemt et skridt fremad.
Med hovedtelefoner får man lyd, der er lige så god som de bedste derude. Det er tydeligt, at Sony går op i lydgengivelse. Med de medfølgende hovedtelefoner får man endda støjreduktion.

I brug
Som sædvanlig forsøger Sony at trække dig ind i deres økosystem af tjenester, og det vrimler med Sony-apps til musik, film og spil. En fordel, hvis man allerede bruger dem, f.eks. på sin PlayStation, men hvis man ikke gør, så virker Z2 lidt overlæsset med ting, man ikke har brug for. Her adskiller Sony sig fra Samsung, der har gjort det valgfrit at downloade de fleste af deres apps. Integrationen med mediecenter og funktioner som Miracast er derimod prisværdig.

0_Xperia_Z2_Black_Front_Colorrange

Ydelse
Med mere ram og en nyere, hurtigere processor havde vi forventet et spring opad i ydelse i forhold til forgængeren. Et Geekbench-resultat på 875 (single-core) og 2.494 (multi-core) er ganske vist udmærket, men ikke på linje med Galaxy S5 og HTC One M8. Browsermark-scoren på 3.210 er dog præcis den samme som One M8.

Med Stamina-tilstanden får man en vanvittigt god batterilevetid. Man mister noget på ydeevne og funktioner, men det kan være umagen værd, hvis man er ved at løbe tør.

11_Xperia_Z2_Black_Front

Konklusion
Xperia Z2 kommer kort efter forgængeren Z1, og der er derfor ikke sket nogen revolutionerende forbedringer. Men faktisk er næsten alt blevet bedre, og det rækker langt. Telefonen har fået mere hukommelse og en hurtigere processor, en større og bedre skærm samt fremadrettede stereohøjttalere. Den er stadig vandtæt, ligesom kameraet er i top og nu kan optage i 4K.
Der er kort sagt ikke noget at klage over, og vi er lige så imponerede, som vi var over Z1. Godt gået, Sony!

Fakta & Rating:
 • Pris: 5.000,-
  • Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat
  • Skærm: 5,2" 1080 x 1920 IPS, 424 ppi
  • Processor: 2,3 GHz Snapdragon 801 quad-core
  • Hukommelse: 3 GB ram / 16 GB lager + microSD op til 128 GB
  • Kamera: 20,7 MP + 2,2 MP
  • Trådløs: 4G LTE Cat 4, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC
  • Mål: 147 x 73 x 8,2 mm
  • Vægt: 163 g
  • Batteri: 3200 mAh, 19 timers tale, 740 timers standby

  Læs også:

  Årets anbefalede gadgets

  I løbet af året har vi testet næsten hundrede elektroniske gadgets. Her er vores favoritgadgets fra 2011.

  Fuldtræffer fra Samsung

  Galaxy S II er mobilen som rammer plet på alle punkter. Tynd, hurtig og lækker.

  Nokia N8

  Selv om Nokia N8 er en smartphone, så har den også nogle egenskaber, der gør den egnet som lommekamera.

  En mindre kopi

  Tabletterne er kommet på skrump, og flere producenter sender i dag mindre modeller på gaden. En af dem er Samsung, der nu har lanceret en mindre version af deres populære Galaxy Tab 10.1.

  Sommerens smarteste mobiler

  Alle vil have smartphones. Her finder du de bedste af de otte nyeste smartphones.

  Blandt de bedste

  Sony Ericssons Xperia Arc er blandt de allerbedste smartphones på markedet lige nu.

  Meget for pengene (bedste køb)

  Sony Ericsson Neo giver meget af ydelsen fra Arc til en noget billigere pris.

  Mobilen til spil

  Har du tidligere set fjernbetjeningen til Sonys Playstation eller en PSP, føler du dig umiddelbart hjemme.

  Ikke helt i mål

  Nokia E7 har en del helt basale problemer. Den hænger og er langsom. Så hjælper det ikke meget, at resten er rimelig godt.

  Stor datakraft

  LG Optimus 2X viser, at smartphones i stadig højere grad må regnes som små computere.

  Ikke begejstret

  HTC tager ingen chancer med efterfølgeren til storsælgeren Desire. Det burde de have gjort.

  Ikke så utrolig

  HTC kommer med et modigt design, men mislykkes med at leve op til det utrolige navn.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse