annonse
annonse
Test af: Olympus Stylus 1

Vellykket allround-kamera

Hvis man vil have et lille kamera, der kan det hele, så er Stylus 1 måske det helt rigtige.

Lyd & Billede mener

Olympus’ lille Stylus 1 er et kompaktkamera, der kan det meste. Superzoom og god lysstyrke kombineret med en fremragende søger og god brugervenlighed gør det alle pengene værd. Et smart valg for dem, der rejser meget, og som synes, at andre kompaktkameraer har for mange begrænsninger.
Synlig støj ved høj ISO og moderat billedkvalitet på video er det eneste, der trækker ned.
annonse

Mens de fleste kompaktkameraer har mange begrænsninger, er det modsatte gerne tilfældet med systemkameraer. Med udskiftelig optik kan de passe til de fleste situationer, hvad enten man har brug for vidvinkel til at få alt med på billedet eller en kraftig tele til at fange motiver langt væk.

De såkaldte superzoomkameraer er et godt kompromis mellem kompakt- og systemkamera, fordi de har meget længere zoomrækkevidde og gerne bedre funktionalitet end kompaktkameraer. 10 x zoom er helt almindeligt, og det er netop, hvad Olympus’ lille Stylus 1 har.

Kameraet er et superzoomkamera og ligner i høj grad et spejlrefleks – eller Olympus’ systemkamera OM-D i skrumpet format. Det er meget mindre, lettere og frem for alt meget billigere end Sony RX10 til 9.500 kroner, som vi testede for nylig. Også det er et superzoomkamera med lysstærk optik.

Olympus Stylus 1 koster det halve, men har en 10,7 x zoom med optisk billedstabilisering på 28-300 mm med rigtig god lysstyrke over hele brændviddeområdet, hvor blænde f/2.8 er den største lysåbning. Billedsensoren på 12 megapixel er mindre end i RX10, men så er Olympus-kameraet altså også betydelig mindre end Sony-kameraet.

Handy format
At sige, at det er et lommekamera, er nok at strække sandheden lidt, men det kan være i en rummelig jakke eller en lille taske.

Med Wi-Fi kan man overføre billeder til en Olympus-app på sin telefon, der også kan bruges til fjernstyring af kameraet. Det er også muligt at tage billeder og ændre indstillinger på den trykfølsomme, vipbare skærm, og den integrerede indstillingsring omkring objektivet kan også bruges som manuel blændering.

Det tydelige spejlrefleksdesign gør Olympus’ bedste kompaktkamera meget brugervenligt.

Det tydelige spejlrefleksdesign gør Olympus’ bedste kompaktkamera meget brugervenligt.

Olympus har i det hele taget anstrengt sig for at gøre Stylus 1 så brugervenligt som muligt. Den elektroniske søger er meget større, end vi er vant til fra superzoomkameraer – med undtagelse af Sony RX10 – og tænder automatisk, når man løfter kameraet til øjet. Og selv om det er lille, ligger det godt i hånden.

Knapper og hjul er lettilgængelige, flere af dem er programmérbare, og kameraet deler ikke alene teknik med Stylus XZ-2 – en af vores favoritter i entusiastklassen – det har også den samme vippekontakt foran på kameraet, der skifter mellem to sæt funktioner.

Ved siden af objektivet sidder en zoomknap, som du kan vælge zoomhastighed på, så den zoomer lidt langsommere end den tilsvarende knap rundt om udløserknappen.

Kameraets skudhastighed er 7 billeder i sekundet, og den maksimale lysfølsomhed er ISO 12.800. Olympus har i øvrigt inkluderet et praktisk objektivdæksel, der kan sidde på hele tiden og har med fire lameller, som springer til siden, når man tænder kameraet. Praktisk, fordi man altid har det på og ikke risikerer at miste dækslet.

Billedkvalitet
Stylus 1 har en række nyttige funktioner. Olympus’ udvalg af kunstfiltre er blandt de fineste i branchen, og her får du 11 af dem. Du kan også sammensætte udvalgte billeder til en billedhistorie og får selvfølgelig fuld fotografisk kontrol over alle funktioner – hvis du vil. Naturligvis også over efterbehandlingen, hvor du kan gemme billederne i råfilformat til efterfølgende behandling i råfilkonverteren på din computer.

Desværre ser vi ofte skuffende optisk ydelse fra mange superzoomkameraer. Årsagen er ønsket om et objektiv, der kan levere jævn optisk ydelse over et stort brændviddeområde og helst på alle blænder. Derfor er det positivt at se, at Olympus’ anstrengelser har båret frugt i Stylus 1.

Den optiske ydelse er opsigtsvækkende god for et kamera med så meget zoom. Der er selvfølgelig synlig tøndeformet fortegning og lystab (vignettering) på 28 mm og fuld blændeåbning, men meget mindre end frygtet. Her kan man sagtens fotografere på f/2.8 og få skarpe billeder over store dele af billedfladen, bortset fra hjørnerne.

Hjørneskarpheden er meget bedre på f/5.6, og fra 50 mm brændvidde er både vignetteringen og hjørneskarpheden mere jævn. Virkelig opløftende bliver det i tele-enden: Fra 110 til 300 mm er objektivet forbavsende skarpt over store dele af billedfladen, og fortegningen er ubetydelig.

Der er kun moderat farvebrydning (aberration) fra objektivet, som også byder på god kontrast og minimal diffraktion på mindre blænder.

Så stor er forskellen mellem 28 mm vidvinkel og 300 mm tele.

Så stor er forskellen mellem 28 mm vidvinkel og 300 mm tele.

Billedstøj dukker allerede op ved ISO 1600, desværre sammen med noget farvestøj, men det bliver ikke generende før ISO 6400. Løsningen er at tage billederne i råfilformat og reducere billedstøj ved høje ISO-indstillinger i efterbehandlingen af billedfilerne.

Som sædvanlig fra Olympus er farvegengivelsen på jpeg-filer noget nær perfekt. Her er der ingen grund til at bekymre sig om hudtonerne – de sidder, som de skal, på jpeg-filer lige ud af kameraet.

Hvis vi skal kritisere noget – ud over mængden af billedstøj – er det fokussporingen på serieoptagelser. Eller video. Autofokussen er lynhurtig og låser straks på motivet i godt lys, men når man panorerer, må den kæmpe for at følge med.

Videokvaliteten er relativt god med fin opløsning og kun lidt rullende lukker. Men skarphed og billedstøj er ikke på niveau med andre kompaktkameraer med større billedsensor. F.eks. Sony RX100 II.

Konklusion
Olympus-kameraets prætentiøse design skuffer ikke. Med en stor og skarp elektronisk søger, fornemme 10,7 x zoom og fremragende brugervenlighed kan dette kamera bruges til næsten alt. For mange vil det dække alle de behov, man har i forhold til et kamera, og de færreste vil blive skuffet over billedkvaliteten.

Det er primært ved høje ISO-værdier, at den ellers rigtig gode billedprocessor må kaste håndklædet i ringen. Sammenlignet med de bedste kompaktkameraer, vel at mærke.

Fakta & Rating:
 • Pris: 4.299,-
  • Type: Kompaktkamera med 12 MP 1/1,7" billedsensor
  • Optik: 28-300 mm f/2.8 zoom, billedstabilisering
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 1,04 mio. billedpunkter
  • Højdepunkter: Wi-Fi, vipbar touch-skærm, elektronisk søger
  • Billedformater: RAW, JPEG, MPEG4
  • Følsomhed: ISO 100-12.800
  • Serieoptagelse: 7 fps
  • Video: 1920 x 1080, 30p fps
  • Lukkertider: 60 – 1/2000 s.
  • Billedstabilisering: Optisk
  • Søger: 1,44 MP elektronisk
  • Blitz: Indbygget, blitzsko
  • Batteri: Litium-ion, 410 billeder
  • Mål: 116 x 87 x 57 mm
  • Vægt: 402 g (m. batteri)

  Læs også:

  Årets anbefalede kameraer

  Man behøver ikke at være professionel fotograf med ubegrænset budget for at få fine billeder.

  Tynd topklasse

  Vil man have et lille kamera uden unødvendige finesser, som tager gode billeder, er det Ixus det gælder.

  Til eventyr og vand

  Panasonic fortsætter med at dominere blandt de vandtætte kameraer og byder i år på endnu flere finesser til en lavere pris. Det er bare at takke og tage imod.

  Et skridt foran

  Som alternativ til et spejlreflekskamera er der få kompakte, som kommer så nært som dette.

  Passer til de fleste

  Dette er måske det mest anvendelige kompakte systemkamera, der passer til de fleste.

  Allround-vinderen

  Med faldende priser kan man lave stadig bedre kamerakøb. Dette er et af de bedste eksempler på det.

  Gennemført og elegant

  Forgængeren var længe blandt vores favoritter. Efterfølgeren NX200 er et endnu bedre kamera. Godt egnet til ivrige amatørfotografer.

  Prisgunstig men funktionsfattig

  Overraskende flotte billeder fra en billig printer, som egentlig ikke er beregnet til billeder.

  Fleksibel budgetprinter

  Til dokumenter er det en praktisk lille printer, men billeder tager for lang tid og bliver dårlige.

  Finesserig billedflop

  Lækre funktioner og mange trådløse udskriftsmuligheder.

  Hat trick for Epson (bedst i test)

  For tredje år i træk tager PX7-serien sejren hjem i vores test til trods for barsk konkurrence.

  Opkoblet fotoprinter

  Al ære til let håndtering og mange finesser, men billedkvaliteten er ikke lige så imponerende.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse