Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: MSB The Analog DAC

At bygge digitalt analogt

The Analog DAC kalder MSB temmelig kæphøjt deres “lille” DAC. Og der er, tro det eller ej, god grund til det navn.

Skrevet af / 07/10/2013 - 05:44
MSB The Analog DAC
Sven Bilen

I mange år regerede dCS inden for high-end digitalteknologi. De sad tungt på tronen, og der var ikke rigtig nogen udfordrere, som for alvor tog kampen op. Indtil MSB – Most Significant Bit – kom med deres high-end satsning for tre-fire år siden. MSB blev en virkelig alvorlig konkurrent, men det er åbenbart nødvendigt, at priserne er astronomiske, før det bliver rigtig godt. Produkterne fra MSB er ikke ligefrem billige …

Vi bygger vores egen DAC
The Analog DAC er firmaets “begyndermodel” på DAC-siden. Og jo, den er væsentlig billigere end deres topmodeller, men det betyder ikke, at den er billig. Den er imidlertid interessant på flere måder. Den første genistreg er, at den er modulopbygget. Det betyder, at du kan skræddersy enheden til dine behov og føje til, efterhånden som dit anlæg forandrer sig.

Grundmodellen er et modul med indgange, men ingen volumenkontrol og ingen analog indgang. Du kan have op til tre indgangsmoduler tilkoblet ud over den valgfri analoge indgang. Der findes både balancerede og ubalancerede udgange.

Den nederste ”plade” er altså den store strømforsyning. Begge kabinetter ser ud på samme måde.
Den nederste ”plade” er altså den store strømforsyning. Begge kabinetter ser ud på samme måde.

Grundmodellen har en separat traditionel strømforsyning, men du kan også opgradere med en bedre strømforsyning i samme flade kabinet som selve DAC’en, som kan stilles under denne – det hele er meget elegant.

Kabinettet skal også have et par ord med på vejen. Det drejer sig om en udfræset aluminiumblok, der ikke er mere end ca. 2 cm tyk. Det betyder, at kabinettet er noget af ​​det mest robuste, man kan finde. Display-information lyser op gennem små huller i selve aluminiummet. Volumenknappen er lækkert indfældet, og i midten af ​​den sidder en trykknap til valg af indgang – den kan også stå på auto og selv registrere, hvilken kilde der spiller.

Alt er ganske enkelt super lækkert udført.

Analog tankegang
Ideen bag enheden har været at bygge en DAC fra bunden og forsøge at gøre den så analog-lignende som muligt. Ikke kun i lyden, men også i betjeningen. Så simpelt som muligt, ganske enkelt. Producenten har også registreret, at der er et stort behov blandt kunderne for at kunne ændre input-muligheder. Selve DAC’en arbejder med 384 kHz DAC’er, som også skal kunne klare de højopløste muligheder, der måtte komme i fremtiden.

Så er det bare at opgradere indgangsmodulet, og så fungerer det hele. Enkelt og ligetil. Ligesom betjeningen – én knap og ét hjul. Der medfølger en basisfjernbetjening, men du kan også opgradere til en, der kan håndtere andre MSB-enheder. Derudover kan du via Wi-Fi-modulet betjene The Analog DAC med smartphone eller tablet.

Det sidste tekniske aspekt, jeg vil tage op på den begrænsede plads her, er clock’en. FemtoSecond Galaxy Clock kalder MSB deres selvkonstruerede interne clock, som må have været verdens første med en jitter på under 1 pikosekund, da den kom for snart to år siden. Minimering af jitter plejer at være nøglen til god lyd fra en DAC, så det øgede unægtelig mine forventninger endnu mere.

Lyd der smager af mere
Spørgsmålet er så, om den analoge tankegang også har smittet af på lyden. Well, jeg har prøvet at køre The Analog DAC med en analog kilde, med en computer via USB og fra cd-transport via den balancerede digitalindgang. Og den lyder helt fantastisk!

Ikke nok med det: Der er faktisk en meget analog fornemmelse over lyden; lydmæssigt er det måske det mindst digitale digitalprodukt, jeg har testet. Det handler om det dér touch, det totale fravær af hårdhed, uden at det bliver alt for blødt og rundt, og om at man ikke har den mindste risiko for at blive lyttetræt.

Med standardstrømforsyningen er det en rigtig god DAC, en af ​​de bedste, jeg har prøvet i mit anlæg, ved siden af Jeff Rowlands Aeris. Og når jeg slutter den store strømforsyning til, så rykker The Analog DAC mindst en klasse mere op, og jeg må se min ellers fremragende reference slået godt og grundigt på stort set alle parametre. The Analog DAC er bare lidt bedre til det hele!

Her er en fantastisk ro, uendelige mængder af detaljer, et rum uden fysiske grænser, en kontrol og en slags kontinuitet i gengivelsen, der med partnere af høj klasse i anlægget gør, at du når op på det niveau, hvor du holder op med at bekymre dig – hvis det ikke lyder godt, må det være pladen, der er noget i vejen med.

Det siges, at da The Analog DAC var færdig, blev MSB nødt til at lave en Plus-version af deres DAC IV-serie, for at sidstnævnte kunne beholde sit forspring; man tog de nye erfaringer fra Analog og implementerede dem, der kunne forbedre topserien. Det lader til at have givet bonus, men prisen på den serie taler vi ikke om!

Vil have …
Helt ærligt: Der er få ting, jeg får ejebegær efter, når jeg tester hi-fi, men MSB’s The Analog DAC er et af de produkter, jeg virkelig kommer til at savne, når jeg får sendt den tilbage. Det er bare at løfte den imaginære hat og overgive sig betingelsesløst: The Analog DAC er simpelthen fantastisk!

Lyd & Billede mener

Pragtfuld lyd Fantastisk fleksibel Fjernkontrollen, om noget…

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Det enkleste er det bedste

Verdensklasse!

Scroll to Top