annonce
annonce
annonce

Test af Sony Xperia X Performance

Juli 2016
Sony Xperia X Performance

Endelig en rigtig Xperia igen

Performance er ikke noget kæmpeskridt fra den gamle Z5, selv om den er det soleklare valg i X-serien.

Lyd & Billede mener

 • Endelig en vandtæt Xperia igen.
  Førsteklasses ydeevne.
  Stadig et respektabelt kamera.

 • Kun en lille opgradering fra den gamle Z5.
  Skærmopløsningen begynder at virke forældet.

Juli 2016
Sony Xperia X Performance
annonce

Da Sony Mobile skrottede Z-serien og erstattede den med X-serien, opstod en del forvirring om, hvad de nye modeller egentlig svarede til. Først kom Xperia X, der svarede til den gamle mellemklasse M-serie, men som vi syntes var for dyr. Så kom Xperia XA, der svarede til gamle budgetklasse C-serie, og som virkelig var lavpristelefoner. Men nu kommer så endelig endelig Xperia X Performance, som er den sande efterfølger til premium Z-serien.

Foto: Sony Mobile

Foto: Sony Mobile

Udseende og konstruktion
Det meste virker bekendt i sammenligning med den gamle Z-serie. Dog er telefonen blevet en smule mere afrundet, og bagsiden er lavet af metal, som føles tryggere. Slæden til montering af SIM- og SD-kort er bedre, og telefonen fås også i rosaguld.

Man skal til gengæld kigge grundigt efter for at få øje på forskellen på X Performance og den almindelige X, ud over at kameralinsen ikke stikker ud på Performance. De har næsten identiske mål og placering af knapper. Men Performance er vandtæt!

Foto: Sony Mobile

Foto: Sony Mobile

Skærm
Sony Mobile har valgt at gå ned skærmstørrelse på X-serien, så skærmen er faktisk en smule mindre end på Xperia Z5. Desuden er opløsningen fortsat “kun” Full HD. Det føles en smule forældet, når konkurrenternes topmodeller har WQHD (2.560 x 1.440) opløsning, og den gamle Z5 Premium faktisk havde en 4K skærm. Dog forstyrrer det ikke særlig meget og panelet er rigtig godt af et IPS-panal at være. Som sædvanlig bruger Sony sine egne billedforbedrende teknikker, hviket giver en god farvegengivelse.

Foto: Sony Mobile

Foto: Sony Mobile

Kamera
Også kameraet virke som noget, vi har set før. Det er den samme hardware som den almindelige Xperia X (og faktisk også Z5), ud over at selfiekameraet har fået meget højere opløsning. Nyt i X-serien er til gengæld, at man har fået en ny finesse i form af kontinuerlig autofokus, der gør det nemmere at tage skarpe billeder, når motivet er i bevægelse. Heldigvis har Sony bevaret udløserknappen, så man slipper for at famle på på skærmen for at skyde et billede.

Foto: Sony Mobile

Foto: Sony Mobile

Da der reelt ikke er noget nyt i kameraet, opfører telefonen sig på det punkt lige så godt som den gamle Z5. Den tager ganske fremragende billeder under gode forhold. Man kan nogle gange opleve overeksponering, når der er store lysforskelle. Under endnu mere besværlige omstændigheder, i virkelig svagt lys fortsætter den med at brillere. Billeder er lyse nok til at man kan undgå billedbehandling. Der er ikke megen støj, men nogle detaljer kan blivet noget uklare. Og så er kameraet lige så hurtigt som altid.


Lyd
Som sædvanlig er højttalerne er ikke noget at juble over. Lyden er lidt tynd og indelukket. Men de virker, og vi har hørt både bedre og værre fra andre producenter. I modsætning hertil giver Xperia X Performance en bedre oplevelse med hovedtelefoner end mange andre telefoner. Sony satser nemlig kraftigt på højtopløst lyd, og støtte for tabsfri komprimering. Hvis du har et par rigtig gode hovedtelefoner, der understøtter Hi-Res Audio, så du kan få en rigtig god musikoplevelse.

Foto: Sony Mobile

Foto: Sony Mobile

Anvendelse
Sonys brugerflade er som vanligt pæn og uden en masse unødvendige dikkedarer, der forsinker brugen. Sammenlignet med Z-serien man kan glæde sig over, at Sony har slanket antallet af deres egen medfølgende programmer, selv om der stadig er en del Sony-apps til musik, film og spil. Fingeraftrykslæseren sidder som hidtil på afbryderen på siden. Der kan være delte meninger om placeringen. Den fungerer godt, men er ikke så lynhurtig som visse andre.

Grafik: Basemark OS II

Grafik: Basemark OS II

Ydelse
Det, der adskiller Performance fra de øvrige modeller, er, som navnet antyder, processoren indeni. Sony bruger den samme Snapdragon 820 som LG G5 og HTC 10, hvilket giver den samme lynhurtig ydelse. Den løber med andre ord i store cirkler omkring den konventionelle X-model, både i syntetiske tests som Geekbench, og mere dagligdags tests som Browsermarks test af ydeevnen op hjemmesider.

Konklusion
Sammenlignet med den almindelige Xperia X er Performance som forventet meget hurtigere, og oven i dette er den vandtæt. Og det til en pris, der ikke er alt for meget højere. Derfor virker denne model som det bedste køb i X-serien. Har du allerede en Z5, er gevinsten til gengæld tvivlsom, da du får den samme skærm og kamera. Hvis du ikke absolut skal have den allernyeste og hurtigste model, kan du med fordel fortsætte med Z5.

Fakta

 • Styresystem: Android 6.0
  Skærm: 5,0-tommer IPS 1.920 x 1.080 (441 ppi)
  Processor: 2,15 GHz quad-core Snapdragon 820
  Hukommelse: 3 GB / 32 GB + 200 GB micro SD
  Kamera: 23 MP F2.0 + 13 MP F2.0
  Trådløst: Wifi/ac, BT 4.2, NFC
  Dimensioner: 144 x 71 x 8,6 mm, 165 g
  Batteri: 2.700 mAh, "to dages batteritid"
Producent:
Sony Mobile
Pris:
5.600,-
Importør:
Billedkvalitet
Lydkvalitet
Funktionalitet
Brugervenlighed
Kvalitetsindtryk
annonce
annonce
annonce
annonce
Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt. .