annonse
annonse
Test af: Magico S1

Magi i luften

Magico er et af de firmaer, der definerer high-end. Og deres nye “billige” højttalere holder fanen højt og byder på ren magi.

Lyd & Billede mener

Magico S1 spiller med kraft og pondus, et stort lydbillede og en herlig dybde. Her er der både krop og detaljer, ikke mindst den dér ekstra fordybningsgrad i gengivelsen, der gør det helt sublimt. Højttalere i den virkelige eliteklasse.
Prisen er naturligvis et aber dabei. Det er mange penge for tovejs højttalere, også selv om de er i topklasse. De skal parres med en virkelig god (og nok også dyr) forstærker, men så kan de også blomstre på herlig vis.
annonse

Magico og deres hovedmand Alon Wolf – der er såvel musiker som industriel designer – sigter mod stjernerne med alle deres højttalerserier. Her er der aldrig tale om at gå på kompromis. Alon Wolf har meget stærke meninger om, hvad han vil med sine konstruktioner, og har en idé, som han gennemfører til punkt og prikke. Det koster penge, og Magicos højttalere er for de få.

Nu har det amerikanske firma dog lavet en ny serie, der skal gøre deres dyder lidt billigere. Her ser vi på de mindste højttalere i Magicos nyeste modelserie med begyndelsesbogstavet S, “budgetserien”. S1 hedder denne gulvmodel, men lad dig ikke narre af ordet budget, vi taler stadig sekscifrede beløb.

Det er let at se på Magicos højttalere, at der er en industriel designer involveret. Konstruktionerne er lavet med tanke på både akustisk udformning og en funktionel produktionsproces. For os, der har set mange high-end småserie-højttalere, er det tydeligt, at det her er højttalere, der også kan produceres i større antal. Og det hører til sjældenhederne …

Suveræn finish
S1 er lukkede tovejs højttalere med et helt unikt kabinet i 10 mm ekstruderet aluminium. Det kan man roligt kalde et stabilt kabinet. Den specielle form skulle gøre, at den interne diffraktion minimeres og dæmpningen optimeres.

Diskanten er en 1 tommes beryllium-dome, og bas/mellemtonen et 7 tommers Nano-Tec element. Begge er Magicos egne specialiteter, og det er denne type elementer, alle Magicos højttalere er bygget op omkring. Det at højttalerne er bygget i aluminium, betyder, at selv om de er slankt udformet, vejer de mere end 43 kilo. Stykket. Der er meget for højttalere af denne størrelse.

Magico-s1-oppslag1

Visuelt er S1 efter min mening virkelig smukke, og finishen er suveræn. Mine testeksemplarer var matsorte, men de fås også i en række såkaldte M-Coat lakeringer og dermed i mange spændende og utraditionelle farver. Sandsynligvis fordi de skal kunne passe ind forskellige interiører hos dem, der rent faktisk har råd til sådanne højttalere; den slags bliver mere og mere vigtigt.

Brug en god forstærker
Lukkede kabinetter plejer at betyde, at følsomheden er relativt lav. Således også her: 86 dB betyder, at højttalerne skal have en del forstærkerkraft for at komme til deres ret. 4 ohm er den angivne impedans. Jeg har prøvet med et par ordentlige transistorforstærkere. Min egen Bladelius Ymer effektforstærker var ikke en optimal kombination med Magico-modellen V3, da jeg testede den – guderne må vide hvorfor – men her fungerer det glimrende. Selv den lille nye Devialet 110 var en ren fornøjelse sammen med S1.

Begge kunne få højttalerne til at præstere det dér ekstra, der gør, at de klemmer sig ind mellem de allerbedste i prisklassen. Og det ville være synd ikke at parre Magico S1 med en seriøst god forstærker. Højttalerne forstår at sætte pris på et fint musikalsk signal og svarer igen med en gengivelse, der kan blive en forunderlig oplevelse med næsten al slags musik.

Opsætningen var ikke så svær som med Magicos V3 (der var irriterende!), men heller ikke så simpel som med Q1. Det gælder både vinkling, indbyrdes afstand og afstand til bagvæggen. Man bør altid sætte lidt tid af til placering af højttalerne i rummet; det er ikke kun superhøjttalere, der har godt af det, men stort set alle højttalere.

Til at begynde med syntes jeg, at S1 virkede lidt tamme. Med high-end højttalere kan det være nødvendigt at arbejde med opsætningen, før investeringen bliver alle pengene værd. Her skulle højttalerne stå lidt længere tilbage og lidt mindre fra hinanden end ved første opsætning. Forsøg med vinklingen endte med en svag drejning ind mod lyttepositionen, men kun lidt. Til gengæld gav det resultater og løftede højttalerne fra gode til virkelig gode.

Gåsehud
Et interessant spørgsmål: Hvorfor oplever man, at nogle apparater har det dér særlige, der skiller fårene fra bukkene? S1 har det. Her træder du ind i musikken, så hårene på armene rejser sig. Det er præcis det, der personligt har fået mig til at investere en betydelig sum i et par højttalere, som kan det. Og måske er det netop dét, at hårene rejser sig på armene, der adskiller det virkelig gode fra det, der bare er godt.

S1_04

Lydbilledet er stort og overraskende veldefineret med en dyb sort baggrund. Det tyder på, at højttalerne generelt har meget lav distortion – jo renere det er, jo sortere og dybere baggrund. Helt efter min smag. Det betyder også, at diskanten er flot defineret med masser af detaljer – men ikke noget, der ikke burde være der. Dome-diskanter har sandelig udviklet sig de seneste år.

S1 angives at gå ned til 32 Hz og har virkelig fin krop; ikke lige så fin som storebror S5, men nok til, at du for alvor kan mærke musikkens varme og sjæl. Der er en ren, fast og distinkt bas, som kan slå godt fra sig.

“El Cid” med Leftfield dykker ned gennem højttalernes register, helt ned til den laveste basbund, sådan som kun de allerbedste højttalere kan. Alligevel er det ikke egentlige bashøjttalere; de er slanke snarere end tunge i gengivelsen.

Konklusion
Korrekt opstillet og parret med matchende elektronik og kabler er Magico S1 nogle højttalerne, som jeg er glad for at have fået lov til at prøve. Man kan spille alle musikgenrer med stort udbytte og får en musikalsk virkelig tilfredsstillende gengivelse, som jeg har svært ved at se, at nogen ikke skulle sætte pris på. Dejlige højttalere, der desværre også koster tilsvarende.

Fakta & Rating:
 • Pris: 112.000,-
  • Magico S1
  • 1" beryllium dome-diskant
  • 7" Nano-Tec bas/mellemtone-element
  • Lukket kabinet
  • Frekvensområde: 32 Hz – 50 kHz
  • Impedans: 4 ohm
  • Følsomhed: 86 dB
  • Mål: 109 x 25 x 22 cm
  • Vægt: 43 kg

  Læs også:

  En Aura af System Audio

  ”Lille højttaler med ægte SA lyd” – således reklamerer System Audio selv for sine seneste kompakthøjttalere. Og de holder hvad de lover.

  Alle gode ting er tre-vejs

  Ultimate Ears TripleFi 10 har tre højttalerelementer i hver prop, for krystalklar lyd i hele frekvensområdet.

  Årets anbefalede højttalere

  Årets kavalkade indeholder et eventyrligt udvalg af højttalere i alle prisklasser, størrelser og former, fra bitte små reolhøjttalere og hele vejen op til køleskabsstørrelse.

  Kompakthøjttaler – budget

  Blandt de små og billige højttalere, vi har testet i år, er det Dali Lektor 2, som kombinerer flest positive egenskaber.

  Gulvhøjttalere – budget

  Kan du lide din musik højt, barskt og hårdtslående, får du det ikke meget bedre i denne prisklasse end Klipsch RF62 mkII. Den kan også meget mere.

  Gulvhøjttalere – mellemklassen

  Den elegante CM8 fra Bowers & Wilkens er noget af det lækreste, vi har set – og hørt – længe.

  Kompakthøjttalere – topklasse

  Jeg fryder mig over den standhaftige bas, dynamikken og det usædvanlige åbne lydlandskab. Jeg undrer mig over, at højttalerne ikke er større…..

  Dynamik og opløsning

  Sonos har meget populære streamingssystemer med multirumsløning. Dalis nye budgethøjttalere giver desuden meget god lyd for pengene.

  Mere krudt

  En større subwoofer giver mere bastryk og større toner, og den voksne centerhøjttaler giver mere fylde til dialogerne.

  Tættere på Nirvana

  Du får ikke bedre lyd fra anlægget, end det du putter ind i det, og i kategorien signalkilder er Linn Akurate DS definitivt i gourmet-klassen.

  Årets anbefalede forstærkere

  Gode højttalere blomstrer kun med en god forstærker til at drive dem. Vi har sat os for at finde de bedste forstærkere, fra billig til dyr.

  Årets anbefalede gadgets

  I løbet af året har vi testet næsten hundrede elektroniske gadgets. Her er vores favoritgadgets fra 2011.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse